fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Standbeeld onthuld van Oekraïense anti-Joodse nationalist

  1 november 2017

  In de stad Vinnytsia in Oekraïne is op loopafstand van een in gebruik zijnde synagoge en het voormalige Joodse kwartier een standbeeld neergezet van Symon Petliura.

  Een gedenkplaats met standbeeld van een Oekraïense nationalist die de moord van tienduizenden Joden tijdens de Russische Revolutie verweten wordt, is zaterdag 14 oktober onthuld in Vinnytsia. Het gebied van de stad waar het beeld is neergezet, stond vroeger bekend als Yerusalimka (Jeruzalem). Vlakbij staat een kleine in gebruik zijnde synagoge.

  De stad Vinnytsia ligt 260 kilometer ten zuidwesten van de Oekraïense stad Kiev, en heeft al een straat die naar Symon Petliura vernoemd is.

  Soldaten van het leger van de Oekraïense Volksrepubliek onder aanvoering van Petliura waren verantwoordelijk voor 493 pogroms uit een totaal van 1236 geregistreerde pogroms en andere gewelddadige incidenten tegen Joden. Die vonden plaats in 524 Oekraïense steden tijdens de Russische Revolutie van 1918 tot 1921. Symon Petliura’s feitelijke rol bij deze gewelddadigheden blijft onduidelijk.

  Het plaatsen van het standbeeld is een doorgaande lijn van de Oekraïense autoriteiten om Russische straatnamen en monumenten te vervangen door Oekraïense, als reactie op de aanhoudende strijd tegen de door Rusland gesteunde separatisten in de oosterse Oekraïense gebieden van Donetsk en Lugansk.

  Vorig jaar nam Oekraïne een minuut stilte in acht op de 90ste herdenkingsdag van de moord op Petliura in Parijs in 1927.

  Een Frans gerechtshof sprak de in Rusland geboren Joodse Sholom Schwartzbard destijds vrij van de moord. Zelfs toen Schwartzbard daarna toegaf dat hij het gedaan had toen het hof erachter kwam dat Petliura betrokken was bij of wist van de pogroms die zijn soldaten uitgevoerd hadden. Vijftien familieleden van Schwartzbard kwamen om bij de pogroms.

  In de stad Uman – een belangrijk bedevaartsoord voor de Joodse Breslov chassidisme aanhangers – is onlangs een nieuw monument opgericht om Ivan Gonta te herdenken. Gonta was een 18de eeuwse Kozak die betrokken was bij de massamoord op Joden, Polen en Oosterse Katholieken.

  De Joodse bevolking van Vinnytsia van voor WOII bestond uit ongeveer 28.000 mensen. Zij zijn vermoord door de nazi’s. De iconische foto ‘De laatste Jood van Vinnytsia’ heeft hen onsterfelijk gemaakt. De foto was gevonden in een album van een Duitse soldaat en laat een lid van de Einsatzgruppe D zien die op het punt staat een Joodse man dood te schieten die knielt bij een massagraf (1941).

  De huidige premier van Oekraïne heet Volodymyr Groysman, en zijn vader is Joods.

  Foto: met dank 

  Thema

  oekraine

  Over de auteur