fbpx
 • Mevr. Else Schilperoord - Foto: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Schenken en nalaten

  ‘Vanwege Gods liefde’

  Ruben Ridderhof - 29 november 2017

  Het is een eenvoudig appartement waar mevrouw Else Schilperoord (73) uit Naarden me ontvangt. In plaats van zelf maar steeds te schrijven over schenken en nalaten, zochten we iemand die er vanuit de andere kant over kan vertellen. “Niet om mij hoor”, vertelt ze, “maar omdat de Heere zo lief is”.

  “Ik ben van huis uit gereformeerd opgevoed. Er werd dagelijks uit de Bijbel gelezen, we gingen ’s zondags naar de kerk. Toen ik ouder werd en ook rondom de Bijbel allerlei dingen las, stoorde ik me eigenlijk aan de vele interpretaties die daarin naar voren kwamen. Ik kreeg het verlangen om zelf de Bijbel vanuit de grondtekst te kunnen lezen. Zo ben ik begonnen met een cursus Bijbels Hebreeuws bij de Folkertsmastichting, die toen nog in Hilversum zat. Langzamerhand raak je dan steeds verder gevorderd. Inmiddels lees ik de Bijbel alleen nog maar in het Hebreeuws. Er gaat bij het vertalen alleen al zoveel verloren.”

  “Ik begreep dat de stichting, mocht ik komen te overlijden, ook de verkoop van het huis en andere praktische zaken regelen. Dat vind ik een heel prettig idee.”

  Israël

  “Ik maakte voor mezelf een eigen vertaling van de Tenach [de Hebreeuwse Bijbel, het Oude Testament, red.] en toen ik zo intensief met het Woord bezig was, viel het me telkens op hoe lief God is voor het volk Israël. Ondanks alle misstappen en zonden, blijft God zó ontzettend lief. Die liefde heeft mij geraakt. Op een gegeven moment wilde ik niet meer weten wat Israël allemaal doet, maar wat God zegt. En dat ter harte nemen. Zo mag ik Zijn liefde heiligen. Door Zijn geboden te bewaren en die liefde voor Zijn volk. Het is een indirectheid om zo te zeggen. Je voelt Gods liefde voor het volk, en omdat Hij mij zo lief is, heb ik dat volk ook lief.”

  Schenken en nalaten

  “Ik heb geen kinderen. Dus met mijn erflating wil ik ook aan Israël denken. Ik geef veel om de Joodse weeskinderen in Oekraïne. Om wees te zijn is al zwaar, maar om dan ook nog Joods te zijn en in Oekraïne op te groeien … Mijn neven lijden geen armoede, dus als ik ga, krijgen zij de helft en de andere helft is voor deze weeskinderen.

  Ik weet niet eens meer precies hoe het is gegaan, maar in de krant adverteert Christenen voor Israël ook wel eens over schenken en nalaten en zo begreep ik dat de stichting, mocht ik komen te overlijden, als executeur testamentair wil optreden. Dat ze dus ook de verkoop van het huis en andere praktische zaken regelen. Dat vind ik een heel prettig idee. Dus ik heb gebeld en ben hierover in gesprek gegaan. Ik ben redelijk onafhankelijk en regel de dingen graag zelf, maar dat ging met Christenen voor Israël heel goed. We hebben dus bij de notaris een en ander laten vastleggen. Zo gaat mijn nalatenschap naar Israël, maar dat is vanwege Gods liefde.”

  » Wilt u meer weten over schenken en nalaten? Kijk op cvi.nl/schenken of neem contact op met Leo van Koesveld via schenken@cvi.nl of 033-2458824 (op woensdag) voor een vrijblijvend gesprek. Bij deze krant vindt u ook een folder over schenken en nalaten.

  Thema

  Over de auteur