fbpx
 • Een van de immigrantengezinnen in Chinaniet. - Foto: Joods Agentschap
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Steun Israël

  Een eerste thuis in het hartland

  8 december 2017
  Lieve vrienden,

  de nederzetting Chinaniet in Samaria is mee gaan doen met het project First Home in the Homeland. Voor de eerste keer zijn we in staat om nieuwe immigranten een woonplaats aan te bieden in het hartland van Israël!

  Chinaniet ligt twee kilometer van het grote industriële complex van Bet El vandaan waar nieuwe immigranten werkplekken kunnen vinden nadat ze de cursus Hebreeuws hebben afgerond. Op de muur van het klaslokaal in de taalschool staat in het Hebreeuws geschreven: im tiertsoe zeh lo akada. Dit zijn woorden van Theodor Herzl. Ze betekenen:
  ‘Als je het wilt, is het geen sprookje.’

  Zestien gezinnen zijn reeds aangekomen en twee families zijn onderweg.
  Op 3 november 2017 kwamen de directieleden van Christenen voor Israël, Roger van Oordt en Pim van der Hoff, naar Chinaniet toe. Koen Carlier die voor Christenen voor Israël in Oekraïne werkt, was er ook.

  » Bekijk hier foto’s van het bezoek

  Hartelijke groeten en Sjabbat Sjalom!
  Orly Wolstein

  “Hoe goed zijn uw tenten, Jakob! Uw woningen, Israël!” (Numeri 24:5)

  Eindelijk is het zover! Een nieuwe stip op de kaart van het project First Home in the Homeland. Vierenveertig kibboetsen namen nieuwe immigranten op in het kader van het projectprogramma. Nu zijn er vijfenveertig plaatsen: vierenveertig kibboetsen en één ‘nederzetting’.

  Voor de eerste keer heeft een dorp het hartland (in het noordelijke deel van Samaria) zich aangesloten bij het programma. Het ligt net aan de andere kant van de ‘groene lijn’. Chinaniet (‘madeliefje’) heeft zich aangesloten bij ‘First Home in the Homeland dankzij de beslissing van Christenen voor Israël het project te steunen.

  In 1981 werd het dorp Chinaniet gesticht door Bergland Joden uit de Kaukasus, een gebied in Zuid-Rusland. Nu wonen er zo’n 120 gezinnen. Het is onderdeel van een nederzettingenblok in het noorden van Samaria dat omgeven is door Arabische dorpen van Wadi Ara. In Chinaniet wordt nu al een derde generatie Israëli’s grootgebracht – kleinkinderen van de stichters – in het mooie landschap van Samaria, het hart van het land Israël.

  Tijdens de maanden augustus, september en oktober 2017 heeft Chinaniet 14 nieuwe immigrantengezinnen opgenomen. Ze hebben een ‘standaard First Home-aanbieding’ gekregen: een appartement, onderwijs en naschoolse activiteiten voor kinderen, en een cursus Hebreeuws voor ouders.

  De zorg voor de nieuwkomers in Chinaniet ligt in handen van Chanan Niv en Elena Zbarzevsky. Hij heeft een administratieve functie in het bestuur van de nederzetting. Op veertienjarige leeftijd kwam hij naar Chinaniet. Zijn familie was een van de eerste tien gezinnen die het dorp stichtten. Elena was een tijdlang chef van het Joods Agentschap voor Israël in het zuidoosten van Oekraïne en werkt nu in onderwijskundige programma’s in Samaria.

  De eerste familie die aankwam in Chinaniet zijn de Ivanovs uit Debaltsevo (Oost-Oekraïne): vader Nikolay, moeder Mariya en hun zoon Ruslan (13) en de vader van Mariya (68). Ze vluchtten weg uit de stad Slaviansk na hevige bombardementen en zij meldden zich bij het kantoor van het Joods Agentschap in Kharkov. Daar werd hun over het projectprogramma First Home in the Homeland verteld.

  Ze realiseerden zich dat dit voor hun alija een fantastische oplossing kon zijn. Het team van Christenen voor Israël in Oekraïne bracht hen naar het vliegveld waar zij op het vliegtuig naar Israël stapten.

  Op 24 september 2017 vond in Chinaniet de opening van de eerste Hebreeuwse taalschool van het First Home in the Homelandproject plaats!
  Voor de nieuwkomers betekent de taalschool: vijf maanden Hebreeuws leren, vijf dagen per week en vijf uur per dag. We zijn nieuwsgierig en enthousiast om de deelnemers te ontmoeten en te zien hoe ze het maken in hun nieuwe woonplaats.

  Dank u wel voor uw gebeden en uw steun. Grote, levens veranderende dingen worden in kleine stappen bereikt!

  “Opnieuw zult u wijngaarden planten op de bergen van Samaria: de planters zullen planten en de vruchten genieten.” (Jeremia 31:5)

  logo breng de joden thuisFirst Home in the Homeland is onderdeel van onze actie Breng de Joden Thuis. Via First Home in the Homeland integreren Joden die alija maken (terugkeren naar Israël) succesvol in de Israëlische samenleving.

  Over de auteur