fbpx
 • De Amerikaanse president Donald Trump bij de Westelijke Muur. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Gaat de VS dan eindelijk zijn ambassade naar Jeruzalem verhuizen?

  Yochanan Visser - 5 december 2017

  In Israёl gonst het opnieuw van de geruchten over een op handen zijnde dramatische beslissing betreffende de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.

  De Amerikaanse president Donald Trump had eigenlijk afgelopen vrijdag een ontheffing op de verplichting om de Amerikaanse ambassade te verhuizen naar Jeruzalem moeten verlengen, hetgeen niet gebeurde. Sommige waarnemers begonnen daarop te speculeren over de betekenis van het niet verlengen van de ontheffing onder de zogenaamde Jerusalem Embassy Act (JEA).

  Daarbij werd gesuggereerd dat Trump tot maandag de tijd had om de ontheffing met zes maanden te verlengen. Dat bleek onwaar omdat slechts wanneer 1 december op een weekend dag zou vallen de president tot de eerste volgende werkdag de tijd zou hebben gehad om de ontheffing te verlengen.

  “Trump zal Jeruzalem erkennen als de hoofdstad van Israёl.”

  De uit 1995 daterende JEA is een wet die de Amerikaanse regering verplicht om de verhuizing uit te voeren op straffe van kortingen op het budget van het State Department, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

  De toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton besloot echter te zwichten voor de Arabische druk en maakte gebruik van een voorziening in de wet die een president de mogelijkheid geeft om de beslissing over de verhuizing van de VS ambassade steeds met zes maanden uit te stellen.

  Arabische dreiging

  De Palestijnse Arabieren, gesteund door enkele andere Arabische leiders, reageerden op het nieuws van het niet verlengen van de ontheffing met voorspelbare woede en dreigden met een nieuwe geweldsgolf tegen Israёlische burgers wanneer Trump de verhuizing zou aankondigen.

  De Palestijnse Authoriteit stuurde de plaatsvervangende president Ziyad Abu Amr naar het Amerikaanse consulaat in west-Jeruzalem om te dreigen met “serieuze consequenties” wanneer Trump door zou gaan met het plan om de ambassade naar Jeruzalem over te brengen.

  De Palestijnse Arabieren en hun bondgenoten in het Midden-Oosten en elders zien het oosten van Jeruzalem als ‘bezet gebied’ en willen dat in een toekomstig akkoord met Israёl Jeruzalem opnieuw verdeeld zal worden in een Israёlisch deel en een Palestijnse deel.

  De Amerikaanse president lijkt echter vastbesloten om niet meer te zwichten voor de Arabische chantage.

  Erkenning van soevereiniteit

  Insiders in Washington en experts op het gebied van het Amerikaanse juridische systeem vertelden ondergetekende dat president Trump nu niet de verhuizing van de Amerikaanse ambassade zal aankondigen maar dat zijn verklaring a.s. woensdag zal gaan over erkenning van Israёlische soevereiniteit over heel Jeruzalem.

  Met andere woorden: Trump zal Jeruzalem erkennen als de hoofdstad van Israёl en die verklaring tezamen met het niet verlengen van de ontheffing onder de JEA zal automatisch betekenen dat de wet eindelijk gaat worden uitgevoerd. De volgende stap is dan om de verhuizing van de ambassade voor te bereiden, en dat is precies wat er nu gebeurt.

  TV kanaal 2 in Israёl maakte op zondag bekend dat de Amerikanan in stilte werken aan de verhuizing van hun ambassade naar Jeruzalem. De meest bekeken Israёlische tv zender rapporteerde dat het voormalige Diplomat Hotel in de wijk Arnona is geselecteerd als de plek waar de ambassade zal worden gehuisvest.

  Het team dat door president Trump is aangesteld om de verhuizing voor te bereiden heeft verder al een bekende Israёlische architect in de arm genomen om de verbouw van de ambassade voor te bereiden, aldus Kanaal 2. Niet nader genoemde bronnen vertelden Kanaal 2 dat het team van Trump samenwerkt met de gemeente Jeruzalem en dat het verbouwplan voor het hotel bijna klaar is.

  Plaatvervangende burgemeester Meir Turgeman vertelde Kanaal 2 dat de Israёli’s verbaasd zijn over de stringente veiligheidseisen die het plan bevat en dat er elementen in het plan zijn die de VS niet willen delen met hun Israёlische collega’s.

  Turgeman zei ook dat hij en andere Israёlische ambtenaren er altijd van overtuigd waren gebleven dat Trump zijn voornemen om de ambassade over te brengen naar Jeruzalem zou uitvoeren.

  PA-leider Mahmoud Abbas is nu de wanhoop nabij en probeert een Arabische coalitie te vormen die alsnog uitvoering van het Amerikaanse plan moet gaan dwarsbomen. Er lijkt echter weinig animo te zijn onder de Arabische leiders om Trump onder druk te zetten over de kwestie Jeruzalem.

  De enige die Abbas steun toezegde was de Turkse dictator Recep Tayyip Erdogan, die al geruime tijd probeert om de nieuwe beschermheer van wat de Arabieren aanduiden met Al-Quds (Jeruzalem) te worden.

  Over de auteur