fbpx
 • Israëlische soldaten in de sneeuw op de berg Hermon. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Iran richt zijn pijlen op Israël

  Yochanan Visser - 29 december 2017

  Nadat Iran, ondanks ontkenningen uit Teheran, in feite Syriё heeft overgenomen van het regime van dictator Bashar al-Assad en haar lang gekoesterde droom van een landcorridor naar de Middellandse Zee en de Golanhoogvlakte realiseerde, wordt nu de aandacht gericht op Israёl. Eerder deze week werd bekend dat Qassem Soleimani, de briljante commandant van de Quds-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) die vrijwel iedere belangrijke veldslag in Irak en Syriё overzag, Hamas en Islamitische Jihad in Gaza adviseert.

  Hamasleider Yahya Sinwar, een gevaarlijke extremist, maakte bekend dat Soleimani hem had benaderd nadat Israёl opnieuw een terreurtunnel in Gaza opblies. Sinwar beweerde dat de commandant van de Quds-brigade, de divisie van de IRGC die zich uitsluitend met operaties buiten Iran bezighoudt, Hamas en Islamic Jihad had beloofd om “alle middelen die hij tot zijn beschikking heeft” in te zetten om de de twee terreurorganisaties te helpen bij “de strijd om Jeruzalem”.

  Verdere details over de conversatie tussen Soleimani en Sinwar ontbreken maar de betrekkingen tussen Hamas en Iran zijn recentelijk weer hersteld nadat een delegatie van Hamasleiders Teheran bezocht.

  “Avigdor Liberman, de Israёlische minister van defensie heeft gewaarschuwd dat de volgende oorlog die Israёl zal moeten vechten een conflict aan meerdere fronten zal zijn.”

  Doorbraak op de Golan

  In het noorden van Israёl nemen de spanningen ook toe door wat er momenteel aan de Syrische kant van de grens op de Golanhoogvlakte gebeurd. Daar wist een door Iran gesteunde coaltie van het Syrische leger aangevuld met sjiitische milities, op dinsdag een doorbraak te bereiken aan het front ten zuidwesten van Damascus. De coalitie bracht het gevreesde voormalige Al Qaeda-filiaal Jabhat Fateh al-Sham een vernietigende nederlaag toe en trok verder op in de richting van de Israёlische grens op de Golanhoogvlakte.

  Volgens Iraanse en Arabische media werden 250 Fateh al-Sham-terroristen gedood tijdens het bliksemoffensief dat de coalitie binnen een paar kilometer van de Israёlische grens op de Golan bracht. De islamistische rebellen die al jaren de grenszone op de Golan beheersen, maakten melding van de belegering van Mughr al-Meer aan de voet van de berg Hermon in Israёl en van zware bombardementen en artillerievuur op hun posities.

  De door Iran gesteunde coalitie gaf de rebellen vervolgens 72 uur om zich over te geven en een akkoord met het regime te sluiten over evacuatie van het grensgebied met Israёl. Als de islamistische rebellen en de Free Syrian Army akkoord gaan met de evacuatie, dan zullen zij worden gedeporteerd naar Idlib, een provincie in het noorden van Syriё waar voornamelijk soennitische moslims wonen.

  De coalitie is voornamelijk actief in het gebied tegenover het Israёlische Druzische dorp Majdal Shams op de Golanhoogvlakte. De andere delen van het grensgebied met Syriё worden nog beheerst door de rebellen, maar het leidt geen twijfel dat die binnenkort ook zullen worden aangevallen.

  Op eerste Kerstdag maakte Hezbollah, dat ongeveer 10.000 strijders heeft in Syriё, Libanese en Syrische media melding van de val van Beit Jinn dat aan de voet van de Hermon ligt en vierden de overwinning op de “terroristen” die “bescherming van de Zionisten hadden gekregen.”

  Waarschuwing

  Premier Benyamin Netanyahu van Israёl reageerde verbeten op het nieuws dat de door Iran gesteunde coaltie nu bijna aan Israёl’s noordgrens staat. Hij beschreef de situatie als “extreem gespannen en onstabiel” en waarschuwde Iran en haar bondgenoten, inclusief Hamas en Islamitische Jihad dat Israёl over “enorme vuurkracht beschikt” en de “sterkste luchtmacht” van het Midden-Oosten heeft.

  “Wij zijn een eiland in deze regio en hebben een duidelijke politiek over hoe we onze veiligheid waarborgen,” zei de Israёlische leider tijdens een ceremonie op een luchtmachtbasis woensdag. Netanyahu voegde eraan toe dat Israёl niet zal toestaan dat het Iraanse leger en haar sjiitische bondgenoten zich zullen ingraven even over de grens met de Joodse staat en ook niet met de armen over elkaar zal toekijken hoe Iran militaire installaties in Syriё bouwt en fabrieken waar precisiewapens worden gefabriceerd.

  Israёl heeft in november zijn strategie met betrekking tot Syriё gewijzigd en richt zich nu meer op “Iraanse doelen” volgens Netanyahu, die sinds die tijd al een aantal keren toestemming gaf voor Israёlische aanvallen op Iraanse bases en andere militaire installaties in Syriё alsmede op sjiitische strijders die zich ophielden in het grensgebied met de Joodse staat.

  Avigdor Liberman, de Israёlische minister van defensie heeft gewaarschuwd dat de volgende oorlog die Israёl zal moeten vechten een conflict aan meerdere fronten zal zijn. Hij doelde daarbij op de Iraanse coördinatie met de Palestijnse terreurbewegingen en het noordelijke front waar Israёl zich nu geconfronteerd ziet met een door Iran geleide macht van meer dan 125.000 strijders, Hezbollah niet meegerekend.

  Over de auteur