fbpx
 • De geboortekerk in Bethlehem met daarachter de minaret van de Omar Ibn al-Khattabmoskee in Bethlehem. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Kerst en politiek in Israël

  Yochanan Visser - 27 december 2017

  Het was weer Kerst in Israël en zoals gebruikelijk stimuleerde de Israёlische regering in samenwerking met de gemeente Jeruzalem de viering van kerst door het christenen gemakkelijk te maken om aan een kerstboom te komen en om de christelijke heilige plaatsen in Jeruzalem en Bethlehem te bezoeken.

  Dus werden er weer gratis kerstbomen uitgedeeld in de stad en ook werd er gratis vervoer aangeboden naar de Geboortekerk in Bethlehem dat tegenwoordig wordt bestuuurd door de Palestijnse Autoriteit. Het Israёlische ministerie voor toerisme organiseerde verder opnieuw de traditionele kerstreceptie voor de christelijke gemeenschap in Israёl.

  Aartsbisschop Aristarcos van de Grieks Orthodoxe kerk in Jeruzalem hield een korte toespraak tijdens de receptie waarin hij melding maakte van een buitengewoon groot aantal christelijke bezoekers tijdens de huidige kerstperiode en noemde Jeruzalem een symbool van vrede en de belangrijkste bestemming voor pelgrims ter wereld.

  Aristercos’ bewering over de sterke groei van het aantal christelijke pelgrims in de aanloop naar kerst werd bevestigd door gegevens die werden vrijgegeven door het Israёlische ministerie voor Toerisme. Dat maakte in een persverklaring bekend dat een groei van 20% in het aantal christelijke bezoekers in Israёl was geregistreerd ten opzichte van december 2016. Ook schreef het ministerie dat 53 procent van de 2,9 miljoen toeristen die Israёl bezochten in 2016 christelijk was. Dit jaar wordt een recordaantal van 3,5 miljoen bezoekers verwacht aldus het ministerie.

  Ander verhaal

  De internationale media waren echter op zoek naar een ander verhaal over Kerst in Israёl. Neem bijvoorbeeld een kerstverhaal dat werd gepubliceerd door USA Today, niet te verwarren met de christelijke nieuwssite Israel Today. Het artikel dat de titel droeg “Nazareth, het huis waar Jezus opgroeide, wacht op een Kerstwonder” beschreef een bijna wanhopige situatie in Nazareth waar toeristen “plotseling verdwenen waren”.

  Wat was de reden voor de afwezigheid van toeristen in de stad volgens USA Today? Juist, de beslissing van president Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israёl en om de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar de heilige stad.

  Het Amerikaanse medium interviewde Al Salam, de moslimburgemeester van Nazareth die beweerde dat hij was teruggekomen op een eerdere beslissing om alle kerst festiviteiten in de stad te schrappen na Trump’s beslissing omdat er “commerciёle belangen in het geding waren”.

  USA Today legde ook een link tussen de terugloop in het toerisme naar Nazareth en de Derde Gazaoorlog uit 2014 die volgens de site een “Israёlische oorlog” was geweest. In realiteit provoceerde Hamas Israёl net zo lang via terreuraanslagen en raketbeschietingen totdat het geen andere keus had dan zichzelf te verdedigen.

  Er bestond ook een relatie tussen de terugloop van het aantal christenen in Nazareth en de oprichting van de staat Israёl aldus verslaggever Shira Rubin. Voor 1948 had de stad een christelijke meerderheid van meer dan 60 procent maar dat was nu teruggelopen tot slechts 30 procent.

  Politiek

  Wat was volgens Rubin de oorzaak voor het teruglopen van het aantal christenen in Nazareth? Economische problemen, lage geboortecijfers en discriminatie door de Israёlische regering. USA Today kwam niet met bewijzen voor deze vermeende discriminatie en citeerde slechts een uitspraak van de leider van de Grieks orthodoxe kerk in Jeruzalem, Theophilos III, die klaarblijkelijk over andere gegevens beschikte dan zijn aartsbisschop Aristarcos.

  Theophilos III had paus Franciscus verteld over de problematische situatie van christenen in het Heilige Land en beweerde dat de historische rechten van de christenen werden ondermijnd. Volgens Rubin willen vele christenen in Nazareth de stad ruilen voor een verblijfsvergunning in het buitenland en zij citeerde Elias Mattar een christelijke Arabische chefkok die in het luxe Ramada Nazareth Hotel werkt.

  De man beweerde dat alles in Nazareth, het symbool van het christendom volgens de kok, om politiek draait. “De situatie is niet normaal,” alsdus Mattar. Rubin vroeg klaarblijkelijk niet door anders zou ze wellicht hebben ontdekt wat de werkelijke reden voor de terugloop van het aantal christenen in Nazareth is.

  Intimidatie

  Evenals in Bethlehem, dat ooit een christelijke meerderheid van ongeveer 70 procent, kende en nu wordt geconfronteerd met een moslimmeerderheid van 85 procent, is Nazareth al tijden het toneel van intimidaties van christenen door moslims. Het is waarschijnlijk voldoende om naar de video hieronder te kijken die een goed beeld van de intimidatie van christenen in Nazareth door moslims geeft.

  In Bethelehem is al jaren iets dergelijks aan de gang en in 2015 eistte de Palestijnse Autoriteit dat de gemeente Bethlehem de gebruikelijke festiviteiten voor christenen bijna geheel achterwege zou laten. De werkelijke reden dat de christelijke gemeenschap in Israёl te maken heeft met problemen is dus niet de politiek van de Israёlische regering maar de onverdraagzaamheid van moslims ten opzichte van andere godsdiensten en denkwijzes.

  Verder is de bewering in de media dat Trump en zijn vice-president Mike Pence verantwoordelijk zouden zijn voor het plotselinge wegblijven van christelijke toeristen in Nazareth en Bethlehem geheel bezijden de waarheid. Het geweld dat uitbrak nog voor Trump zijn beslissing over Jeruzalem bekendmaakte is de reden dat toeristen zich maar liever niet begeven in door moslims gedomineerde steden in Israёl en de gebieden onder PA-bestuur.

  Dat geweld of het dreigen ermee begon lang voordat Trump president van de VS werd. Volgens een bekende blogger, die voortdurend fabels over het Palestijnse conflict met Israёl weerlegt, begonnen de Palestijnse bedreigingen aan het adres van hun christenbroeders al in 1967 en 1968 direct nadat Israёl de controle over Jeruzalem en Bethlehem overnam. Het weerhield PA-leider Mahmoud Abbas er niet van om in zijn kerstboodschap uitspraken van Jezus aan te halen en die vervolgens in te passen in een nieuwe tirade tegen Israёl en de VS.d

  Over de auteur