fbpx
 • - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een kwestie van wel en niet weten

  Joanne Nihom - 22 december 2017

  Voor een artikel over het meer van Tiberias (binnenkort te lezen in de krant van Christenen voor Israël), was ik onlangs in die omgeving om een aantal mensen te interviewen. Tijdens een rondrit om het meer kreeg ik uitleg van het hoofd van de landbouw van dat district over wat er zoal verbouwd wordt. Dat zijn onder andere avocado’s, mango’s en bananen.

  Bij de bananenplantage zei hij opeens: “Zie je die dozen daar staan met bananen? Ze worden zo opgehaald en gaan naar Gaza. Tijdens het bananenseizoen gebeurt dat vrijwel iedere dag.” Verbaasd vroeg ik of Hamas daarvan op de hoogte was. Een beetje domme vraag, want Hamas weet alles en dat weet ik eigenlijk ook wel. Dat er bijvoorbeeld zieke Gazanen naar Israël komen voor medische hulp, dat er op economisch gebied uitwisselingen zijn, eigenlijk op alle gebieden. En dus zijn ze ook op de hoogte van die heerlijke Israëlische bananen.

  “Ik vroeg mijn gids waarom zoiets niet in de krant staat.”

  Ik vroeg mijn gids waarom zoiets niet in de krant staat, waarom aan zo een bijzonder bericht niet meer bekendheid wordt gegeven. Ook dat was een beetje een domme vraag. Het is bekend, bij iedereen, maar het officieel maken, dat is een ander verhaal. Dat is dan net weer een brug te ver.

  Toch. Stelt u zich eens het volgende voor. Iedere dag van het jaar leest u, en met u de rest van de wereld, dus ook Hamas en de bevolking in Gaza en Israël, leuk nieuws over elkaar. Zoals over de succesvolle bananenoogst bij het meer van Tiberias. Of over het vervoer van bananen van Israël naar Gaza. Of over die leuke markt in Gaza stad waar die heerlijke Israëlische bananen te koop zijn.

  Of over die jonge student die zijn medische opleiding verder afmaakte in een Israëlisch ziekenhuis en nu arts is in zijn eigen dorp in Gaza en nog regelmatig contact heeft met zijn Israëlische collega’s. Of over die clown over wie ik onlangs schreef. Die jongeman die naar Israël kwam om te genezen van zijn kanker en in het ziekenhuis werd opgevrolijkt door Cliniclowns. Dat vond hij zo bijzonder dat hij, na een ‘clownopleiding’ in Israël, een paar jaar als clown werkte in een ziekenhuis in Gaza.

  Stelt u zich nu eens voor dat dit het nieuws was. Iedere dag weer. Dan gaat de wereld er toch veel leuker uitzien. Daar word je toch blij van. Oorlog is een ding van politici. Verder is er, op alle niveaus, vrede. Ik ga dit steeds meer geloven, maar dat wist u al.

  Over de auteur