• Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Tien jaar geleden

  Joanne Nihom - 4 december 2017

  Maayan Rothenberg, zoon van goede vrienden, overleed vlak voor zijn achttiende verjaardag. Hij was slechts zes maanden in het leger en toen was hij dood. Het gebeurde tijdens een legeroefening, een ongeluk met een tank. Maayans foto hangt in onze huiskamer. Hij blijft in onze gedachten altijd die vrolijke achttienjarige jongen.

  Afgelopen donderdagavond werd in Arad de negentienjarige jarige soldaat Ron Yitschak Kukia uit Tel Aviv vermoord. Een terreuraanslag. Ook zijn foto komt ergens aan een muur te hangen. Ook Ron zal in de herinnering altijd die negentienjarige jongen blijven.

  Toen ik het bericht over Ron hoorde op het nieuws, moest ik aan Maayan denken. Dat heb ik altijd als er een soldaat wordt gedood. Die eerste dagen. Het ongeloof, het onbegrip, de boosheid, de onmacht. Maar ook de trots: hij had zijn land gediend. De begrafenis met zijn hele unit. Allemaal jonge jongens. Honderden en honderden bekenden en vooral onbekende mensen die zijn familie bezochten. Het verdriet in de ogen van Maayans ouders en broers. Het is altijd gebleven.

  Maayan wist alles over films en de bekende film Forrest Gump kende hij helemaal uit zijn hoofd. ‘Run Forrest Run’ (vertaling: Ren Forrest, Ren’), is een bekende tekst uit die film. Afgelopen weekend werd in ons dorp een run gehouden ter ere van Maayan. Op de T-shirts die iedereen droeg stond: ‘Run Maayan Run’. Jong en oud deed mee. Lopend, joggend, in rolstoelen en met kinderwagens.

  Ter ere van Maayan, opdat wij hem nooit vergeten.
  Ter ere van al die jonge jongens die hun leven gaven, opdat Israël kan bestaan.
  ‘Run lieve Maayan Run’ waar je ook bent!

  Thema

  herdenken

  Over de auteur