fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Begin van een nieuw hoofdstuk

  Petra van der Zande - 4 januari 2018

  2520 jaar na de Babylonische overheersing, kwam in 1917 een einde aan de 400 jaar durende Turkse bezetting van Palestina. De inwoners van Jeruzalem waren ten einde raad door hongersnood, epidemieën en vernielingen. Met een witte vlag in de hand overhandigde burgemeester Hussein al-Husseini op 9 december 1917 de door de Turkse gouverneur opgestelde overgave aan de Britten. Diezelfde dag, de eerste dag van Chanoeka en twee weken voor Kerst, trok het Britse Imperiale leger onder leiding van generaal Edmund Allenby Jeruzalem binnen. Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Jeruzalem was begonnen.

  Op 10 december maakte het Britse parlement het nieuws bekend. Uit dankbaarheid weerklonken in Europa de kerkklokken en werden in synagogen speciale gebedsdiensten gehouden. Jood en Christen beschouwden Allenby’s intrede in Jeruzalem een historische gebeurtenis; het was een ‘Chanoekawonder’ en ‘Kerstgeschenk.’
  Op 11 december keken drommen mensen naar de paardenstoet van Generaal Allenby die met zijn officieren door de Jaffastraat reed. Bij de Jaffapoort ging de militaire parade te voet verder.

  “Geen trompet werd gehoord toen het Britse leger de Heilige Stad binnentrok. […] Stilte, opdat de heiligheid van de Goddelijke aanwezigheid over de Heilige stad niet ontheiligd zou worden,” schreef The Palestine News.

  Vanaf de trappen bij de ingang van de Citadel van David, las generaal Allenby zijn proclamatie in verschillende talen voor. De Britse militaire administratie nam de nodige stappen om orde te brengen in de door de Turken achtergelaten chaos. Voedsel en water werd aangevoerd voor de uitgehongerde bevolking van Jeruzalem. Ook werd de postservice hersteld en het Turkse geld afgeschaft en Britse geld ingevoerd.

  Op 11 december 2017 – op de dag af 100 jaar na die historische dag, werd Allenby’s intrede op een bijzondere manier herdacht. Acteurs in kleding en uniformen van toen, spraken op het plein voor de Jaffa poort met de toegestroomde toeristen. De chaotische optocht naar de trappen van de Citadel leek niet op de gedisciplineerde originele gebeurtenis, maar het was geweldig om deze historische herdenking mee te mogen maken.

  “Zoals vogels boven hun nest vliegen, zo zal de HEERE van de legermachten Jeruzalem beschermen, Hij zal het beschermen en redden, Hij zal het voorbijgaan en bevrijden.” Jesaja 31:5

  De strijd om Jeruzalem gaat nog steeds door, maar Gods woord belooft ons: “Hij zal het beschermen en redden, Hij zal het voorbijgaan en bevrijden.”

  Over de auteur