fbpx
 • Oud-president Obama van de VS. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Hoe Obama de Iraanse droom hielp realiseren

  Yochanan Visser - 2 januari 2018

  Het was rustig in Israёl op oudejaarsavond. Sowieso wordt het nieuwjaarsfeest in de Joodse staat nauwelijks gevierd omdat het nieuwjaar volgens de Hebreeuwse kalender wordt aangehouden. Dus Joods Nieuwjaar of Rosh Hasjana in het Hebreeuws wordt meestal in september gevierd op de eerste twee dagen van de maand Tisjri. Slechts een deel van de seculiere Israëli’s, onder hen veel Russische immigranten, vieren Nieuwjaar of Sylvester zoals het wordt aangeduid in het Hebreeuws.

  De Israёlische tv-zenders besteedden in hun nieuwsshows daarom ook voornamelijk aandacht aan wat er momenteel in Iran gebeurd waar het volk opnieuw in opstand is gekomen. De opstand wordt in Israёl nauwlettend gevolgd en in Iran is het regime al tot de conclusie gekomen dat de ‘Zionisten’ en hun Amerikaanse handlangers achter de oproer zitten.

  De stafchef van het Iraanse leger, Mohammed Baqeri zei op zondag dat Iran niet zal toestaan dat de droom van omverwerping van het Islamistische regime in het land zal plaatsvinden. Baqeri verklaarde dit nadat verschillende leiders van landen die op voet van oorlog leven met Iran hun waardering hadden uitgesproken over de acties van het Iraanse volk en het regime waarschuwden om de rechten van de burgers van de Islamitische Republiek te respecteren.

  “Het is nu duidelijk dat de regering Obama voor een groot deel verantwoordelijk is voor wat er nu aan Israёl’s noordgrens gebeurt.”

  Onder hen was de Amerikaanse president Donald Trump die al in December zei dat het Iraanse volk een ander regime verdiende en de vloer aanveegde met de Mullah’s in Tehran en het Iraanse volk nu via Twitter een hart onder de riem stak.

  In Israёl rapporteerde de tv-zenderKanaal 10 op donderdag dat de Amerikaanse- en de Israёlische regering in het midden van december tot een akkoord zijn gekomen over hoe Iran tot staan te brengen in het Midden-Oosten. Volgens het tv-anaal, dat haar verslag baseerde op anonieme Amerikaanse en Israёlische functionarissen, zouden er drie afzonderlijke gezamenlijke teams zijn geformeerd die alle aspecten van de Iraanse dreiging moeten gaan aanpakken en “stappen op de grond” moeten formuleren om tot een plan de campagne te komen.

  Het akkoord omvatte volgens Israёlische media ook Amerikaans groen licht voor de liquidatie van de briljante Iraanse generaal Qassem Soleimani, de commandant van de Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde, die in strijd met een reisverbod van de VN Veiligheidsraad vrij rondreist in Irak en Syriё om iedere grote militaire actie van de Iraanse axis voor te bereiden en te begeleiden.

  Collaboratie Obama met Iran

  Israël was drie jaar geleden al van plan om Soleimani te liquideren maar de regering Obama in de VS stak daar toen een stokje voor en lichtte de Iraanse regering in om geen hindernissen op te werpen voor het bereiken van het nucleaire akkoord tussen Iran en zes wereldmachten. Het was niet de eerste keer in december dat media berichtten over de schokkende collaboratie van de regering Obama met Iran en het blokkeren van acties die Iran’s bondgenoot Hezbollah hadden kunnen schaden.

  Op 18 december publiceerde Politico-journalist Josh Meyer een lang artikel onder de naam The secret backstory of how Obama let Hezbollah off the hook (‘Het geheime achtergrondverhaal over hoe Obama Hezbollah liet ontsnappen’). De voormalige Amerikaanse president blokkeerde een onderzoek dat toen al acht jaar liep en dat werd gecoördineerd door de Drug Enforcement Administration (DEA) een agentschap behorende tot het Amerikaanse juridische apparaat dat zich bezighoudt met drugsmokkel en andere drugsgerelateerde criminele activiteiten.

  Die campagne was gericht op wat Hezbollah in de VS en in andere delen van de wereld aan het doen was en droeg de codenaam Project Cassandra. De DEA en dertig andere buitenlandse veiligheidsdiensten brachten in kaart hoe Hezbollah drugs (voornamelijk cocaïne) de VS en andere landen binnensmokkelde en zo jaarlijks meer dan een miljard dollar verdiende dat vervolgens werd witgewassen via de export van gebruikte auto’s naar Afrika.

  Toen het Cassandra-project in een beslissende fase terecht kwam en DEA Hezbollah-agenten wilde laten arresteren en de illegale netwerken wilde oprollen wierp de regering Obama allerlei obstakels op die de arrestatie van Iraanse – en Hezbollahfunctionarissen die betrokken waren bij de drugsmokkel voorkwamen.

  David Asher een van de Amerikaanse experts die op het project Cassandra werkte vertelde Meyer dat de beslissing om het werk van DEA op het Cassandra-project te frustreren een “politieke beslissing was die genomen was aan de top”. Dus met andere woorden: Obama wist er op zijn minst vanaf. Het gevolg van die beslissing was dat enorme hoeveelheden drugs op de Amerikaanse illegale markt werden verhandeld en de levens van gebruikers kapot maakten en dat honderden miljoenen dollars in de kas van een terroristische organisatie werden gestort.

  De regering Obama verdedigde intern haar beslissing door onderscheid te maken tussen de militaire en politieke tak van Hezbollah, maar weigerde ook om die ‘militaire tak’ als een criminele organisatie in de VS aan te merken.

  Voormalige Obama functionarissen wijzen nu op arrestaties van Hezbollah-agenten in Europa na het sluiten van de nucleaire deal, maar DEA-officials zeiden dat die arrestaties het werk waren van intensieve contacten tussen Europese veiligheidsdiensten en agenten van het Cassandra-project.

  Katherine Bauer een voormalige beambte van het Amerikaanse ministerie van financiёn die voor de regering Obama werkte, bevestigde in februari dat het Witte Huis de onderzoeken naar Hezbollah en Iraanse afgezanten in de VS op een heel laag pitje had gezet om de onderhandelingen over de nucleaire overeenkomst niet te frustreren. Echter, het project Cassandra werd ook na het sluiten van het nucleaire akkoord niet meer gereannimeerd en Obama verschool zich nu achter het argument dat het aanpakken van Hezbollah zou leiden tot de destabilisatie van Libanon.

  Obama verantwoordelijk voor huidige dreiging

  Het gevolg was dat Hezbollah onbelemmerd kon doorwerken aan het verwerven van inkomsten via criminele activiteiten en met dat geld een nieuw ondergronds militair complex bouwde in de nabijheid van de Israёlische grens. Ook kocht de Libanese terreurgroep, die nu in zijn geheel fungeert als een leger sinds haar acties in Syriё en Irak, ultramoderne wapens die uiteindelijk ook in Irak tegen Amerikaanse militaire doelen werden gebruikt.

  In Israёl reageerden commentators die Meyers onderzoek lazen met woede op de onthullingen en beschuldigden de regering Obama van collaboratie met een van de meest gevaarlijke vijanden van de Joodse staat. De VS onder Obama werden in de Joodse staat algemeen al gezien als een bondgenoot die er niet voor terugdeinsde om Israёl als een baksteen te laten vallen.

  Na de onthullingen door Meyer is het echter duidelijk dat de regering Obama voor een groot deel verantwoordelijk is voor wat er nu aan Israёl’s noordgrens gebeurt, waar de Iraanse as die wordt aangeduid als het ‘Syrische leger’ nu op vier kilometer afstand van de berg Hermon staat en verder optrekt richting het zuiden van de Golanhoogvlakte.

  Hezbollah had verder nooit haar militaire apparaat kunnen omvormen tot een heus leger zonder de inkomsten uit het wereldwijde drugsnet omdat Iran pas recentelijk haar bijdrage aan de terreurorganisatie heeft opgeschroefd tot 800 miljoen dollar per jaar. Uiteraard was die toename in de Iraanse hulp onmogelijk geweest zonder het nucleair akkoord dat voorzag in de opheffing van bijtende sancties en het vrijgeven van bevroren tegoeden.

  Het geld dat vrijkwam sinds het sluiten van dat omstreden akkoord werd echter uitsluitend benut om de imperialistische droom van het regime te verwezenlijken en dat is nu de echte bron van woede onder de jonge demonstranten die overal in Iran de straat zijn opgegaan om het einde van de Islamitische Republiek te eisen.

  Over de auteur