fbpx
 • Twee moeders met hun kinderen bij Save a Child’s Heart. | Foto: Malka Nihom
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Leuke stagemogelijkheid in Israël

  Joanne Nihom - 5 januari 2018

  Al vaker schreef ik over Stichting SACH. Dat staat voor ‘Save A Child’s Heart’. Het is een humanitaire organisatie die haar thuisbasis heeft in het Wolfson Medisch Centrum in Holon, ten zuiden van Tel Aviv. De SACH-doktoren, verpleegsters, stagiaires en de vele vrijwilligers verrichten daar wonderen. Ze behandelen kinderen met hartproblemen uit zo’n vijftig verschillende landen waar goede medische zorg niet beschikbaar is.

  Ongeveer 50% van de kinderen komt uit de Palestijnse gebieden, Jordanië, Irak en Marokko; meer dan 30% uit Afrika, de rest uit Azië, Oost-Europa en Amerika. De kinderen, hun afkomst en religie zijn niet belangrijk: een kind is een kind, worden hier kosteloos geopereerd en begeleid.

  De kinderen komen onder begeleiding van ouders of een verpleger en verblijven altijd eerst in het Save a Child’s Heart Kinderhuis (naast het ziekenhuis) om zich daar rustig te kunnen voorbereiden op de behandeling die komen gaat. Na hun operatie verblijven ze daar ook om te genezen. Ieder kind heeft een eigen kamer. Overdag spelen de kinderen samen in de grote woonkamer of in de tuin.

  Studeer je nog of heb je al een baan of nog geen baan, je bent van harte welkom om te komen helpen in het Save a Child’s Heart Kinderhuis of in het ziekenhuis. Ook als je niet uit de medische hoek komt. Voor medische studenten is het Wolfson Medical Center een uitgelezen kans om je stage te doen. Je loopt mee met de artsen, bent bij de onderzoeken en de operaties.
  Heb je interesse neem dan contact op met: milouohm@saveachildsheart.nl

  » saveachildsheart.nl

  Afgelopen maart ging Mirjam, derdejaars student geneeskunde, voor een stage naar Israël om daar mee te lopen met de artsen in het Wolfson Medical Center. In de avonden en het weekend hielp ze bij de verzorging van de kinderen in het SACH Children’s Home.

  Uit haar dagboek:
  […] De wekker gaat. Ik kan niet wachten om naar het ziekenhuis te gaan. Ik ben precies op tijd voor de overdracht van de nachtdienst. Samen met twee doktoren in opleiding krijg ik instructies. De diagnoses die ik niet ken, schrijf ik op, zodat ik ze later kan vragen aan de artsen.

  […] Ik help met de opnames, er is vandaag een aantal nieuwe kinderen. Ik verzamel informatie over ze en begeleid ze naar de onderzoekskamer waar een echo wordt gemaakt om vast te stellen wat voor hartafwijking ze hebben.

  […] Ik heb de hele dag gewerkt. Het is inspannend, maar het werk geeft een voldaan gevoel. Iedere dag als ik klaar ben in het ziekenhuis, ga ik naar het SACH Children’s Home om daar met de kinderen te spelen. Het voelt er als ‘thuis’. Er hangt een fijne sfeer. De moeders, die uit allerlei verschillende landen komen, zorgen voor het eten, dat altijd uit iets uit hun thuisland bestaat. Vanavond is het Ethiopisch. Het is zo bijzonder om met zo veel mensen met verschillende achtergronden en ook religies samen te zijn.

  […] Het is dinsdag, altijd een bijzondere dag in het ziekenhuis. Iedere week komt er dan een grote groep kinderen uit de Westbank. Eén voor één gaan ze bij de kindercardioloog langs voor een echo en om vast te stellen wat er gebeuren moet. Ik spreek geen Arabisch en heb wat speelgoed meegenomen. De kinderen vinden het prachtig en het lukt me om spelenderwijs contact met ze te maken. Het is bijzonder om te zien dat ook deze kinderen in Israël geholpen worden. De media doen wel eens anders geloven. Van de cardioloog mag ik meekijken als hij de kinderen onderzoekt, waarna hij samen met mij hij de diagnose bespreekt. Een leerzaam proces. Een aantal kinderen is er zo ernstig aan toe, dat de cardioloog ze meteen besluit op te nemen voor een hartkatheterisatie de volgende dag.

  Over de auteur