fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  PLO boos over Amerikaans ‘slikken of stikken’

  Yochanan Visser - 17 januari 2018

  De Israёlische tv-zender Arutz 2 onthulde op dinsdagavond waarom PA-leider Mahmoud Abbas een ongekende aanval lanceerde op de Amerikaanse regering van Donald Trump tijdens een spoedzitting van het centrale comité van de PLO in Ramallah op zondag.

  De onthulling kwam nadat hetzelfde comité besloot om de Oslo akkoorden met Israёl op te zeggen en internationale erkenning te zoeken voor een Palestijnse staat gebaseerd op de bestandslijnen van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967 en om de samenwerking met Israёl te beїndigen.

  Slikken of stikken

  Arutz 2 berichtte dat een afgezant van Abbas vorige week naar Saoedi-Arabiё reisde voor een ontmoeting met een niet nader genoemde Amerikaanse regeringsfunctionaris die de uitgangspunten voor een oplossing van het eeuw oude Palestijnse conflict met Israёl aan de PA voorlegde. Volgens Arutz 2 gaf de Amerikaanse functionaris de PA te verstaan dat een toekomstige Palestijnse staat kleiner zou zijn dan de Palestijnse Arabieren willen en dat Israёl de controle over de Jordaanvallei zou behouden. Ook maakte hij duidelijk dat de IDF verantwoordelijk zou blijven voor de veiligheid in Samaria en Judea, of de zogenaamde Westelijke Jordaanoever.

  “De afgezant van Abbas probeerde vervolgens om onderhandelingen te beginnen over de uitgangspunten van Trump maar hem werd duidelijk gemaakt dat het een zaak van slikken of stikken was.”

  De regering Trump gaf de PA verder te verstaan dat de status van Jeruzalem zou moeten worden bepaald in bilaterale onderhandelingen met Israёl. Met andere woorden, Israёl zou vetorecht krijgen over de status van haar hoofdstad. De Amerikanen zagen verder geen reden om zogenaamde ‘nederzettingen’, de Joodse dorpen en steden in Samaria en Judea, te ontruimen onder ieder toekomstig akkoord. De afgezant van Abbas probeerde vervolgens om onderhandelingen te beginnen over de uitgangspunten van Trump maar hem werd duidelijk gemaakt dat het een zaak van slikken of stikken was.

  Na zijn terugkeer naar Ramallah informeerde de Palestijnse vertrouweling van Abbas, naar alle waarschijnlijkheid PA-hoofdonderhandelaar Saeb Arekat, zijn baas en die ontstak in grote woede en besloot vervolgens om de vloer aan te vegen met Trumps plan, aldus Arutz 2.

  ‘Moge jouw huis verwoest worden’

  Zoals Christenen voor Israёl op dinsdag berichtte, vervloekte Abbas de Amerikaanse president herhaaldelijk tijdens zijn antisemitische toespraak tot het PLO comité en gebruikte herhaaldelijk de Arabische vloek Yahhrab Beytuk, ‘moge jouw huis verwoest worden’ in het Nederlands. “Wij willen geen oorlog,” beweerde de 82-jarige Palestijnse leider maar voegde eraan toe dat degene die wapens hebben, moesten doen wat zij niet laten kunnen.

  “Een ieder die een wapen heeft, vooruit ik ben met je en ik zal je helpen,” zei Abbas terwijl hij eraan toevoegde dat hij zelf geen wapen had en een vreedzame regeling nastreefde.

  ‘Eeuwige hoofdstad’

  Op dinsdag maakte het officiёle Palestijnse persagentschap WAFA verder bekend dat de PLO de Oslo-akkoorden als verleden tijd beschouwt en dat de PA de cooperatie met Israёl op economisch en veiligheidsgebied zal gaan beёindigen. Het centrale comité van de PLO maakte verder bekend dat het de erkenning van Israёl zou intrekken totdat de Joodse staat een Palestijnse staat met Jeruzalem als haar eeuwige hoofdstad zou erkennen.

  De PLO riep de internationale gemeenschap op om “haar verantwoordelijkheden te nemen” en via de VN mee te werken aan “de beёindiging van de Israёlische bezetting” en de oprichting van een Palestijnse staat. De bijeenkomst werd gehouden onder het motto ‘Jeruzalem de eeuwige hoofdstad van Palestina’ en Abbas beweerde tijdens zijn toespraak dat de Palestijnse Arabieren nakomelingen waren van de Kanaanieten.

  Met andere woorden: zij zijn de rechtmatige eigenaren van het land Israёl en niet het Joodse volk dat volgens Abbas geen enkele historische band heeft met het land. De Palestijnse leider beweerde dat de staat Israёl een Europees kolonististisch project is en dat de Nederlandse marine voor de Tweede Wereldoorlog zou zijn gevraagd om de Europese Joden te verschepen naar ‘Palestina’.

  Oproep tot verzet

  Salim Al-Za’noun, de voorzitter van het PLO comité, stelde verder voor om Hamas en Islamitische Jihad te betrekken bij de oprichting van een nieuwe Palestijnse raad die nationale verkiezingen moet gaan voorbereiden. De Verenigde Naties moeten volgens het comité de VS gaan vervangen als bemiddelaar in het conflict met Israёl en de vele anti-Israёlresoluties van de landenorganisatie gaan uitvoeren.

  Het comité omarmde de BDS-beweging en riep op tot het opleggen van sancties tegen Israёl en tot een totale boycot van de zogenaamde ‘nederzettingen’. De PLO riep vervolgens de Palestijnse Arabieren op om zich met alle middelen te verzetten tegen de Israёlische ‘Apartheid’ en ‘bezetting’ en zei dat het Israёl nooit als een Joodse staat zou erkennen.

  Het is onduidelijk of de Palestijnse Autoriteit zal ophouden te bestaan. Het PLO-comité sprak over “transitie van zelfbestuur naar een fase waarin een staat zal worden opgericht die zal strijden voor volledige onafhankelijkheid.”

  Publieke reactie onduidelijk

  Het is op dit moment nog onduidelijk of het Palestijnse publiek mee zal gaan in de pogingen om een nieuw conflict met Israёl te creeёren. Abbas en zijn regering zijn uitermate onpopulair onder de Palestijnse Arabieren en velen van hen zijn meer geїnteresseerd in een betere economische situatie en in het bestrijden van de wijdverspreide corruptie onder hun leiders.

  Over de auteur