fbpx
 • Joodse identiteit
  In gesprek met een Ethiopisch-Joodse tiener. | Foto: Am Israel Echad
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Steun Israël

  Am Yisrael Echad leert over Joodse identiteit

  13 februari 2018

  Ik kan het gesprek me nog goed herinneren. Het was op een schoolplein in Israël met enkele tieners. Een doorsnee openbare school. Er was juist een les geweest over Joodse identiteit.

  Een van de meisjes waar ik mee sprak was nog niet zo lang in Israël. Ze kwam uit Amerika. Ze vertelde dat ze in Amerika toch altijd moeite moest doen om Joods te kunnen leven. Het was niet vanzelfsprekend. Dat zat al in alledaagse dingen. De winkels waren open op zaterdag, je moest altijd even checken waar je je koosjere producten ging kopen. Dat soort dingen. Maar hier in Israël is het vanzelfsprekend dat het er is. Hier mag je Jood zijn, dat hoef je niet te verdedigen.

  Gideon Samuel leidt het project Am Israel Echad. | Foto: CvI

  Vanzelfsprekend

  En daar zat gelijk het opmerkelijke. Want een van de andere tieners zag helemaal niet in wat er nou bijzonder was aan al die ‘Joodse’ mogelijkheden. Dat er overal synagogen zijn in Israël is vanzelfsprekend. Wil je een keppeltje dragen? Vooral zelf weten. Koosjere producten? Hij wist niet beter.

  Joodse identiteit

  Dat ‘hij wist niet beter’ is precies waarom Am Yisrael Echad lessen verzorgt op scholen en excursies naar bijvoorbeeld Jeruzalem. Zodat Joden in Israël weten wat het is om Jood te zijn, waarom er een Sjabbat is, wat de betekenis is van Jeruzalem en waarom het belangrijk is de Thora te kennen.

  Herinneren & Doorgeven
  Gideon Samuel werkte in 2015 mee aan de serie Herinneren & Doorgeven. Kijk hier het stukje terug waarin hij verteld over zijn familie en zijn werk. Deze opname werd gemaakt vlak voordat zijn vader overleed.