fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Weinig hoop op effect Amerikaanse druk op UNRWA

  Yochanan Visser - 1 februari 2018

  De Nederlandse regering heeft besloten om onmiddellijk de hele jaarlijkse bijdrage van 17 miljoen Euro aan UNRWA, de VN-organisatie die voor vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen en al hun nakomelingen zorgt, over te maken.

  Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zegt dat de beslissing werd genomen om het “wegvallen van humanitaire steun en basisvoorzieningen” op korte termijn te voorkomen. Ze zei in een verklaring: “De VN spreekt van de grootste financiële crisis in de geschiedenis van UNRWA. Mensen, met name kinderen, dreigen daarvan direct de dupe te worden. Bovendien is er het risico dat de stabiliteit in de regio nog verder onder druk komt te staan.”

  Nederland is één van elf landen die besloten om de UNRWA-hulp te versnellen of te verhogen nadat de regering van president Donald Trump in de VS besloot om alvast 65 miljoen dollar in te houden op de jaarlijkse bijdrage aan de grootste VN-organisatie in de wereld. UNRWA, the United Nations Relief and Welfare Agency, werd opgericht om tijdelijk hulp te bieden aan de ca. 550.000 Palestijnse vluchtelingen die voor en tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1948 Israël ontvluchten.

  “De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal niet toestaan dat de status van UNRWA wordt veranderd.”

  De meesten van hen deden dat op advies van Arabische leiders die beloofden dat zij na de vernietiging van de embryonale staat weer naar huis zouden kunnen terugkeren. Anno 2018 verstrekt UNRWA nog steeds vrijwel alle basisbehoeften aan Palestijnse vluchtelingen en hun nageslacht in de door Hamas en PA gecontroleerde gebieden, Syrië waar een aantal Palestijnse vluchtelingen werd gedood of vluchtte naar elders tijdens de zevenjarige burgeroorlog, Libanon en Jordanië.

  Politieke strijd

  Eén van de redenen dat deze situatie is ontstaan, is dat de Arabische leiders de vluchtelingenstatus van deze mensen willen conserveren als politiek drukmiddel op Israël dat volgens het Palestijnse leiderschap wordt geacht om het niet bestaande ‘recht op terugkeer’ uit te voeren.

  President Donald Trump heeft volgens het Israëlische tv-station Kanaal 2 nu aangegeven dat inhouden van (een gedeelte) van de jaarlijkse Amerikaanse bijdrage van ca. 355 miljoen dollar aan UNRWA zou kunnen worden gevolgd door een eis om de speciale status van de vijf miljoen Palestijnse Arabieren in te trekken. Intrekking van die status zou betekenen dat er ook niets meer gedaan kan worden met ‘het recht op terugkeer’, want vluchtelingen elders in de wereld (ca 22 miljoen) keren bijna nooit terug naar het land van herkomst en worden gerehabiliteerd in het land van opvang.

  Bovendien zou een dergelijke hervorming tot gevolg hebben dat slechts tussen de twintig en dertigduizend Palestijnse Arabieren in aanmerking zouden komen voor ‘vluchtelingenhulp; omdat de meesten van de oorspronkelijke vluchtelingen niet meer in de opvangkampen wonen door emigratie en andere veranderingen sinds 1948. Israëlische functionarissen en de regering in Jeruzalem hebben met instemming op Trump’s jongste idee over UNRWA gereageerd omdat het een grote overwinning zou zijn in het gevecht tegen het ‘recht op terugkeer’.

  Amerikaanse druk

  Volgens insiders zou de Amerikaanse president ook overwegen om alle hulp aan de Palestijnse Arabieren stop te zetten als de PA door blijft gaan met de betaling van terroristen in Israëlische gevangenissen en hun families en weigert terug te keren naar de onderhandelingstafel. “Alle Amerikaanse hulp aan de Palestijnen wordt momenteel heroverwogen” zei Trump vorige week nadat zijn vice-president Michael Pence door de PA werd genegeerd tijdens zijn bezoek aan het Midden-Oosten.

  Saeb Erekat de Palestijnse hoofdonderhandelaar en de huidige secretaris-generaal van de PLO is razend over de nieuwe Amerikaanse politiek jegens de PA en uit de meest wilde dreigementen aan het adres van Washington dat volgens hem onder “een internationale verplichting” probeert uit te komen. De mogelijke opvolger van Mahmoud Abbas, de huidige PA-leider, onderging onlangs in de VS een longtransplantatie maar dat weerhield hem er niet van om de Amerikanen te dreigen met het aanspannen van een rechtsgeding bij het International Criminal Court (ICC), het Internationale Gerechtshof in Den Haag.

  Dreigementen

  In een interview met Fox News in de VS dreigde Erekat ook nog met iets anders. De PLO-leider zei dat Palestijnse Arabieren in de UNRWA-kampen nu bijna automatisch in de armen worden gedreven van ISIS en andere Jihadistische organisaties zoals Al-Qaeda. Een ander gevolg van een wijziging in de contributies aan UNRWA en de status van de Palestijnse vluchtelingen zou volgens Erekat zijn dat Europese landen en de VS zullen worden overspoeld door die vluchtelingen. De grenzen van de VS zijn wijd open volgens Erekat.

  Gevraagd naar een reactie op de jongste dreigementen van Trump aan het adres van de PA en UNRWA vertelde David Bedein, de directeur van The Center for Near East Policy Research (CFNEPR), Christenen voor Israël dat er waarschijnlijk niets zal terechtkomen van hervormingen bij UNRWA: “De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal niet toestaan dat de status van UNRWA wordt veranderd”, aldus Bedein. “Slechts wanneer donorlanden hun voorwaarden voor het verstrekken van de ca. 1,2 miljard dollar jaarlijkse hulp aan UNRWA zullen aanscherpen zullen er dingen veranderen,” beweert Bedein verder.

  De CFNEPR-directeur zei eerder dat 515.000 Palestijnse kinderen in UNRWA-kampen worden onderwezen in Jihad en het ‘recht op terugkeer’ via gewapende strijd. Intussen heeft UNRWA een dringend beroep gedaan op de wereldgemeenschap om onmiddellijk 800 miljoen dollar over te maken naar de VN-organisatie.

  Over de auteur