fbpx
 • Generaal Qassem Soleimani van de Al Qudsbrigade van de Iraanse Revolutionaire Garde. - Foto: Wikimedia Commons
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israëls interventie in Syrië

  Yochanan Visser - 23 februari 2018

  We zullen waarschijnlijk dit jaar getuige zijn van een grote oorlog tussen Israël en de Iraanse as, zei generaal-majoor Nitzan Alon, de commandant van Operaties van het Israëlische leger (IDF), tijdens een interview met Galatz Israëls legerradio afgelopen maandag.

  “Het jaar 2018 heeft het potentieel voor escalatie, niet noodzakelijk omdat beide partijen het willen initiëren, maar vanwege een geleidelijke verslechtering. Dit heeft ons ertoe gebracht om de paraatheid (van het leger) te verhogen, “aldus Alon.
  Hij voegde eraan toe dat zijn inschatting gebaseerd was op wat er momenteel in Syrië gebeurt, waar de door Rusland en Iran gesteunde pro Assad-coalitie bezig is de laatste verzetshaarden te elimineren.

  “‘Stel Israëls vastberadenheid niet op de proef’, waarschuwde Netanyahu.”

  Deze verzetshaarden bevinden zich in Idlib en Oost-Ghouta, waar honderden Syriërs zijn gedood tijdens een meedogenloos offensief door de troepen van Assad in de afgelopen week, en in Oost-Syrië, waar de Iraanse as de grensplaats Aboe Kamal veroverde na een extreem bloedige strijd.

  Alon zei dat Assad’s overwinning Irans sjiitische bondgenoten in Syrië de mogelijkheid zal geven om zich voor te bereiden op een oorlog met Israël. “We laten deze dingen niet gebeuren zonder betrokken te raken. We zijn actief en blijven actief “, waarschuwde de commandant van IDF-operaties.

  Waarschuwing

  Alon’s zeldzame interview met Galatz kwam een ​​dag nadat premier Benyamin Netanyahu een soortgelijke waarschuwing gaf tijdens de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München, Duitsland. Terwijl hij een deel omhoog hield van wat er nog over was van een Iraans onbemand vliegtuig dat op zaterdag 10 oktober door de IAF werd neergeschoten, vergeleek Netanyahu Irans agressieve imperialistische opmars in het Midden-Oosten met de opkomst van nazi-Duitsland en riep de wereld op actie te ondernemen tegen de Islamitische Republiek voordat het te laat is.

  “Stel Israëls vastberadenheid niet op de proef”, waarschuwde Netanyahu terwijl hij een duidelijke boodschap had voor de Syrische dictator Bashar al-Assad. De Israëlische premier waarschuwde Assad om verdere Iraanse militaire activiteiten in Syrië niet toe te staan. “Indien meneer Assad Iran inviteert op militair gebied, verandert dat onze positie. Dus dat laat ik aan Iran en Assad”, zei Netanyahu in München.

  Veranderd

  In feite heeft Israël haar benadering tot de Syrische oorlog en de activiteiten van Iran in het door oorlog geteisterde land al veranderd. Dit werd niet alleen duidelijk op 10 februari toen de Israëlische luchtmacht (IAF) twaalf aan Iran gerelateerde doelen in Syrië bombardeerde. Dat gebeurde in reactie op het binnendringen van een Iraans onbemand vliegtuig in het Israëlische luchtruim bij de stad Bet Shean.

  Israël heeft echter ook een aanzienlijke verandering in het ‘goede buurbeleid’ ten aanzien van de Syrische oorlog doorgevoerd. Tot voor kort was het centrale deel van dit beleid medische en humanitaire hulp die werd geboden aan Syriërs in de provincie Kuneitra op de Syrische Golanhoogte. Ongeveer 5.000 Syriërs zijn de afgelopen jaren behandeld in Israëlische ziekenhuizen in Galilea en in het Rambam Medisch Centrum in Haifa.

  Recentelijk verlegde de IDF echter haar aandacht naar militaire hulp aan lokale Syrische rebellengroepen in een poging om de Iraanse as weg te houden van de Israëlische grens op de Golanhoogvlakte.

  Militaire hulp

  Elizabeth Tzurkov, een onderzoeksmedewerker bij het Forum for Regional Thinking (FORTH) en een expert op het gebied van Syrië, meldde vorige week dat de IDF nu direct intervenieert in Syrië. Dit gebeurde nadat de regering in Jeruzalem er niet in slaagde de Verenigde Staten en Rusland zo ver te krijgen om iets te ondernemen tegen de toenemende Iraanse dreiging voor Israël uit Syrië.

  Tzurkov interviewde tientallen rebellen, burgers en activisten die in het grensgebied met Israël leven en zegt dat de IDF militaire hulp verleent aan “rebellerende milities in Zuid-Syrië wiens belangen gedeeltelijk overeenstemmen met die van de Joodse staat.” Zeven milities, waaronder Islamistische rebellengroepen en het Vrije Syrische leger (FSA), ontvangen nu militaire hulp van Israël, volgens Tzurkov. Ze verstrekte ook een link naar een video waarin de levering van Israëlische wapens en munitie aan de Firqat Ahrar Nawa militie nabij Kuneitra in Syrië aan het eind 2017 te zien was.

  Sommige van deze groepen ontvingen eerder militaire steun van de VS. Echter nadat de regering Trump besloot alle hulp te stoppen aan soennitische Arabische milities die tegen het regime van Assad vochten, stapte Israël in en begon geld en wapens aan de rebellen te verstrekken.

  De Israëlische ‘bondgenoten’ proberen nu te voorkomen dat de Iraanse as bezit neemt van de grensstreek op de Golanhoogvlakte. Deze milities bevechten ook Jaysh Khalid ibn al-Walid, het lokale ISIS-filiaal die het gebied bestuurt grenzend aan de zuidelijke Golanhoogvlakte.

  De IDF en IAF helpen de rebellen bovendien met luchtaanvallen met onbemande vliegtuigen en raketaanvallen op posities van Jaysh Khalid ibn al-Walid. Verder stond de IDF toe dat tientallen rebellen via Israëlisch grondgebied naar de Beit Jann regio ten westen van Damascus reisden om deel te nemen aan een gevecht tegen de Iraanse as die er tenslotte in slaagde om het gebied te veroveren.

  De uitbreiding van het ‘goede buurbeleid’ van Israël ten opzichte van Syrië is uitsluitend gericht op de Iraanse poging om het land te veranderen in een vazalstaat die in de toekomst Israël zal gaan aanvallen.

  Het nieuws over de toenemende Israëlische betrokkenheid bij de Syrische oorlog viel samen met een New York Times-artikel dat een kaart bevatte die liet zien dat er al tientallen Iraanse bases en andere militaire installaties in Syrië zijn. Deze Iraanse posities in Syrië zijn allemaal gelegen in het westelijke deel van het door oorlog verscheurde land.

  Oorlog

  De reden voor de toenemende Iraanse militaire activiteiten in Syrië is nu de voorbereiding op een multi-front oorlog tegen Israël, zeggen experts. “Het uiteindelijke doel is om Syrië tot een nieuw front te maken in een toekomstige oorlog tussen Israël, Hezbollah en Iran,” aldus Iran expert Amir Toumaj, een analist van de ‘Foundation for the Defense of Democraties’.

  De ernst van de situatie werd vorige week onderstreept door opmerkingen van de Iraanse generaal die nu de voorbereidingen voor een oorlog met Israël overziet. Qassem Soleimani, de commandant van de Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde , herhaalde tijdens een ceremonie ter herdenking van de tiende verjaardag van de liquidatie van Imad Mugniyeh, Hezbollah’s voormalige terreurchef, de belofte om Israël te vernietigen.

  Soleimani beweerde dat de dood van Mugniyeh een “islamitische opstand” veroorzaakte tegen Israël en bezwoer de Joodse staat te straffen door die van de aardbodem te vegen.

  Eerder, tijdens een ontmoeting met Hamasleider Saleh al-Arouri in oktober 2017, zei de Al Qudscommandant dat de nieuwe prioriteit van Iran is om hulp te verlenen aan het ‘Islamitische verzet’. Met andere woorden de coalitie van door Iran gesteunde terreurgroepen tegen Israël.

  Soleimani is een man van weinig woorden en zijn opmerkingen moeten niet gezien worden als retoriek. Hij meent wat hij zegt en heeft bewezen dat hij een briljant strateeg is die woorden in daden omzet. De Iraanse generaal overzag en won vrijwel alle grote veldslagen in Irak en Syrië in de afgelopen jaren en is nu belast met de voorbereiding op oorlog tegen Israël.
  Hij was de man die verantwoordelijk is voor de opbouw van een grote coalitie van sjiitische milities in Syrië, Libanon en Irak, en was de man achter de recente toenadering tussen Palestijnse terreurgroepen en Iran.

  Thema

  iransyrie

  Over de auteur