fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Petitie tegen fiscale vervolging van Holocaust-overlevenden in Nederland

  14 februari 2018

  Teken hier de petitie

  [Artikel: WNL] De Nederlandse fiscus wil dat Inge Prenzlau (86 jaar oud) belasting betaalt over een premie (140 euro per maand) die ze ontvangt van de Duitse overheid. Ze krijgt die als zogenaamde ‘gettovergoeding’ omdat ze als 11-jarige onbetaald en noodgedwongen werkte in het bedrijf van haar vader tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  De vader van Prenzlau had een pillenfabriek op de Brouwersgracht in Amsterdam. Toen hij in 1942 te zwak werd om daar te blijven werken, liep de toen 11-jarige Prenzlau elke dag vanuit Amstelveen naar het bedrijf (zo’n twee uur lopen) om te werken, als signaal aan de Duitsers dat de familie nog betrokken was bij het bedrijf zodat ze het niet zouden overnemen.

  140 euro per maand

  Prenzlau verdiende er niks aan, maar had wel recht op de zogenaamde gettovergoeding, die de Duitse overheid na de bezetting wegens administratieve redenen omzette in een pensioen. Ze krijgt nu per maand 140 euro.

  Officieel mag Duitsland belasting heffen over de premie, maar die doet dit niet omdat ze het beschouwt als een ‘verzoeningsgebaar’. Nederland denkt daar anders over en vindt dat Prenzlau gewoon moet betalen omdat de premie meetelt voor de inkomstenbelasting.

  Lees hier het volledige artikel

   

  Petitie tegen fiscale vervolging van Holocaust-overlevenden in Nederland

  Holocaust-overlevenden, nabestaanden, familieleden en alle andere Nederlanders willen een einde maken aan het fiscaliseren door Nederland van Duitse schadevergoedingen leed geleden tijdens het nazibewind.

  We bevelen deze petitie van harte bij u aan. Mogen we op uw steun rekenen? Teken nu de petitie om dit onderwerp op de agenda te krijgen van de Tweede Kamer.

  Teken hier de petitie

  Thema