• - Foto: Diego PH
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een maand aan Israëlische innovaties

  Yochanan Visser - 28 februari 2018

  Israël komt frequent en bijna altijd negatief in het nieuws wanneer we naar de doorsnee verslaggeving van de reguliere media kijken. Een blik op de Israëlpagina van de Engelse nieuwssite newsnow.co.uk zegt genoeg. Bijna alle daar gepubliceerde artikelen gaan over het conflict met de Arabieren en andere aan de veiligheid van de Joodse staat gerelateerde zaken. Er komt echter bijna dagelijks nieuws uit Israël dat zeer positief is, niet alleen voor de Israëli’s maar voor de hele wereldgemeenschap.

  Een greep uit het positieve nieuws over Israël over de afgelopen twee weken laat zien dat het Israëlische volk en dan met name de wetenschappers in het land steeds meer inhoud geven aan de Bijbelse opdracht om een ‘licht onder de volkeren’ te zijn.

  Woundclot

  Neem bijvoorbeeld het nieuws dat een nieuw soort Israëlisch verband ernstige bloedingen binnen een minuut stopt. Het verband, dat werd ontwikkeld door Dr. Shani Eliyahu-Gross van de firma Core Scientific Creations in Israël, werd bijna twee jaar geleden voor het eerst in Israël gebruikt toen de vinding het leven redde van twee politieagenten die waren neergestoken in een terreuraanslag met een mes.

  Het verband, WoundClot, wordt nu al in 32 andere landen gebruikt en kan 2500 procent van zijn eigen gewicht absorberen and stimuleert het stollingssysteem in het menselijke bloed. WoundClot wordt ook gebruikt om interne bloedingen te stoppen en blijft 24 tot 36 uur biologisch actief voordat het door het lichaam wordt afgebroken.

  SensAheart

  Een andere revolutionaire Israëlische innovatie op medisch gebied die vroegtijdig tekenen van een aanstaande hartaanval signaleert, werd onlangs geïntroduceerd.
  Volgens het Amerikaanse Centrum voor Ziekte Controle en Preventie (CDCP) vindt 47 procent van de hartstilstanden in de VS plaats buiten het ziekenhuis en dat heeft volgens CDCP te maken met het niet herkennen van de eerste symptomen bij het publiek.

  De Israëlische medische innovatie firma Novomed ontwikkelde een test om de eerste symptomen van een hartaanval tijdig vast te stellen en om zo tevens de levenskansen van mensen die een hartaanval krijgen te verbeteren.

  SensAheart, de door Novomed ontwikkelde test, laat net als bij andere medische teststrips de aanwezigheid van een bepaalde stof in het bloed zien. In het geval van een hartaanval gaat het om twee proteïnen, HFABP en troponin die door een beschadigd hart worden vrijgegeven.
  Vijf minuten na het afnemen van een druppelbloed via de vinger kan de patiënt zelf vaststellen of hij of zij een hartaanval aan het ontwikkelen is.

  Een cardiologisch team van het Hadassahziekenhuis in Jeruzalem heeft SensAheart getest en zegt dat het veel beter werkt dan de huidige beschikbare testen die bovendien alleen in medische centra kunnen uitgevoerd.

  Miljoenen mensen sterven ieder jaar aan de gevolgen van een hartaanval wereldwijd. De Novomed-vinding kan volgens experts dit aantal drastisch naar beneden krijgen omdat artsen eerder kunnen ingrijpen om het hart, dat maximaal zes uur zonder voldoende zuurstof kan, te redden van afsterven.

  Botweefsel

  In dezelfde week dat CNN over de hartaanval test berichtte kwam de Britse krant Daily Mail met nieuws over een andere revolutionaire Israëlische vinding op medisch gebied.
  Bonus Bio Groep in Haifa ontwikkelde in een laboratorium menselijk botweefsel dat tijdens operaties van botbreuken en andere zware verwondingen van het menselijk skelet kan worden ingeplant om ontbrekend botweefsel te vervangen.

  Tijdens een operatie in het RamBam ziekenhuis in Haifa werd de nieuwe methode succesvol op een man toegepast die zwaar gewond was geraakt bij een auto-ongeval en daarna problemen had met de revalidatie. De man had zich opgegeven voor een zogenaamde trial tesamen met veertig andere Israëli’s. De trial begon in 2014 en is nu bijna afgerond waarna de verwachting is dat deze nieuwe methode overal zal worden geïntroduceerd omdat bestaande methodes niet het verloren bot kunnen terugbrengen.

  Altzheimer

  Een aantal dagen na het Daily Mail artikel, publiceerde The Jerusalem Post nieuws over een mogelijke baanbrekende en natuurlijke methode om dementie oftewel Altzheimer te voorkomen.

  Volgens onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem hebben sommige voedingsmiddelen zoals noten, bessen, olijfolie en vis een preventief effect op het ontwikkelen van dementie. Andere voedingsmiddelen die dit effect hebben zijn groenten, bonen, fruit, vetarme kipdelen en yoghurt. De onderzoekers ontdekten dat gebakken voedsel, kunstmatig ontwikkeld voedsel, vet, kaas, rood vlees en producten die veel suiker bevatten juist Altzheimer bevorderen.

  Het team leverde het bewijs voor hun stelling in een onderzoeksartikel voor de Amerikaanse Vereniging van Pensionarissen het meest gelezen tijdschrift in de VS.

  Nano-oogdruppels

  Een ander JPost artikel dat verscheen op 22 februari maakte melding van een doorbraak op het gebied van visuele medische problemen. Een Israëlische oogarts van het Shaare Tzedek medisch centrum in Jeruzalem heeft oogdruppels ontwikkeld gebaseerd op nanotechnologie die oogproblemen zoals bijziendheid en verziendheid verleden tijd kunnen maken.

  De nanodruppels die dr. David Smadja samen met een team van de Bar Ilan Universiteit in Ramat Gan ontwikkelde zullen naar verwachting het gebruik van brillen en contactlenzen vrijwel overbodig maken.

  Andere uitvindingen

  Andere revolutionaire Israëlische medische uitvindingen die in dezelfde week bekend werden gemaakt waren de ontwikkeling van een methode die het gebruik van een mes tijdens operaties overbodig maakt en een nieuwe methode die medicijnen aflevert op de exacte plaats waar in het lichaam een pathologisch proces plaats vindt.

  De laatste uitvinding zou grote gevolgen kunnen hebben bij het gebruik van chemotherapie voor kankerpatiënten. De chemicaliën die de kankercellen bestrijden doden ook gezond weefsel in het lichaam van de zieke en veroorzaken haaruitval en andere bijwerkingen die de gezondheid van de patiënt ernstig ondermijnen.

  De nieuwe Israëlische methode levert de medicijnen af op de exact juiste plaats in het zieke deel van het lichaam en beïnvloedt niet langer het hele lichaam volgens onderzoekers van het Technion instituut van de Universiteit van Haifa.

  Al deze nieuwe methodes en uitvindingen werden in februari bekend gemaakt en betroffen de gezondheid van de mens.

  Eyesight

  Die fysieke gesteldheid van het menselijk lichaam wordt nu ook in de gaten gehouden in een nieuw model van de Spaanse autofabrikant Seat die een andere revolutionaire uitvinding uit Israël heeft toegepast in het nieuwe model, de Christobel.

  De nieuwe Seat gebruikte de uitvinding van Eyesight uit Israël om via een infrarood sensor en een computer de alertheid van de chauffeur te meten en om hem of haar te attenderen op tekenen van vermoeidheid of verminderde alertheid ten gevolge van andere zaken.

  De sensationele uitvinding van Eyesight zal de Seat Christobel tot één van de veiligste auto’s ter wereld maken en komt een jaar nadat Intel de Israëlische start-up Mobileye kocht voor 15 miljard dollar.

  Mobileye is een sensor- en computersysteem dat nu wordt toegepast in de meeste nieuwe auto’s en dat werd ontwikkeld om de chauffeur te waarschuwen voor gevaren op de weg die hij of zij over het hoofd zag. Het systeem wordt nu door 25 autofabrikanten gebruikt en wordt gezien als een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van een volledig autonoom rijdende auto die niet meer door een chauffeur wordt bestuurd.

  De makers van Mobileye zijn dezelfde techneuten die nu OrCam hebben ontwikkeld een apparaat dat blinden hun ‘zicht’ teruggeeft door een camera die op het montuur van de bril wordt geplaatst en de slechtziende of blinde mens ‘vertelt’ wat hij anders zelf zou zien.

  Thema

  innovatie

  Over de auteur