fbpx
 • De Dokwerker, het monument op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam dat herinnert aan de februaristaking van 1941. Op de achtergrond de Portugese synagoge. - Foto: iAmsterdam.com
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Mijn staker

  Joanne Nihom - 5 februari 2018

  Vandaag las ik deze oproep van het comité Herdenking Februaristaking: “In het kader van de herdenking van de Februaristaking doen wij een OPEN CALL aan kunstenaars om hun eigen staker te verbeelden. Het comité́ Herdenking Februaristaking geeft in aanloop naar de herdenking kunstenaars de ruimte om hun werk online of offline te exposeren. De vijf mooiste inzendingen, in werkelijke vorm, worden in de week voorafgaand aan de herdenking toegevoegd aan de presentatie ‘Wie waren de stakers?’ in het Nationaal Holocaust Museum.”

  De inzendingen mogen elke vorm hebben: een schilderij, fotografisch portret, filmpje, collage, etc. en dienen vóór 16 februari digitaal te worden verstuurd naar info@februaristaking.nl of per post naar (of afgeven bij) Comité Herdenking Februaristaking 1941 Tolhuisweg 2 1031 CL Amsterdam.

  De Februaristaking vond plaats op 25 en 26 februari 1941, begon in Amsterdam en breidde zich uit naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Hilversum en Utrecht en directe omgeving. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De staking was het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa. Aanleiding van de staking waren de eerste razzia’s in Amsterdam waarbij honderden Joodse mannen opgepakt werden.

  Mijn staker

  Mijn staker schreeuwt. Samen met alle bewoners van de wereld. Vijf minuten lang. Vervolgens beginnen we opnieuw. Zonder verleden. Alleen het nu en de toekomst.
  Mijn staker huilt. Samen met alle bewoners van de wereld. Vijf minuten lang. Vervolgens beginnen we opnieuw. Zonder verleden. Alleen het nu en de toekomst.
  Mijn staker is stil. Samen met alle bewoners van de wereld. Vijf minuten lang. Vervolgens beginnen we opnieuw. Zonder verleden. Alleen het nu en de toekomst.

  Mijn staker staakt. Samen met alle bewoners van de wereld. Vijf minuten lang. Vervolgens beginnen we opnieuw. Zonder verleden. Alleen het nu en de toekomst.
  Mijn staker is ons allemaal.

  Thema

  herdenken

  Over de auteur