• Het Israëlische leger patrouilleert langs de grens met Gaza. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Voorbode van ernstiger problemen

  Yochanan Visser - 21 februari 2018

  Afgelopen zaterdag nam Hamas een pagina uit Hezbollah’s draaiboek voor oorlogen met Israël door een geavanceerde aanval met een zogenaamde ‘IED’ (Improvised Explosive Device – gemïmproviseerd exposief) uit te voeren op een jeep van het Israëlische leger (IDF) die langs de grens met Gaza patrouilleerde en een verdacht object wilde inspecteren.

  Het Israëlische leger onthulde later dat de patrouille werd geraakt door twee geïmproviseerde explosieven (IED’s) die tot ontploffing werden gebracht met een afstandsbediening, een tactiek die Hezbollah gebruikte tijdens de Israëlische bezetting van Zuid-Libanon aan het eind van de vorige eeuw. Eén van de bommen was verborgen in een vlaggenmast met de Palestijnse vlag die was vastgemaakt aan het beveiligingshek op de grens met Gaza tijdens een grote demonstratie door Palestijnse Arabieren afgelopen vrijdag.

  “Hamas exploiteert de zelf gecreëerde verslechtering van de humanitaire situatie in Gaza om Palestijnse agressie jegens Israël te voeden.”

  Een tweede, veel krachtiger, explosief werd in de grond begraven tijdens hetzelfde protest dat was georganiseerd door de Volks Verzets Comité’s in Gaza, een groep terroristische organisaties, waaronder Islamic Jihad, die banden heeft met Iran.

  De goed voorbereide aanval op de jeep van de IDF, waarbij vier Israëlische soldaten gewond raakten, twee van hen ernstig, toonde aan dat Hamas en de andere zogenaamde Palestijnse verzetsbewegingen in Gaza inderdaad op zoek zijn naar andere opties om Israël te raken. De ‘nieuwe’ tactiek werd gebruikt nadat Israël had bewezen dat het vrijwel elke raket die vanuit Gaza op het zuiden van Israël werd afgeschoten kon neutraliseren en een ondergronds ‘Iron Dome’ verdedigingschild bouwt om de toenemende dreiging van de terreurtunnels van Hamas te elimineren.

  Hamas’ IED-aanslag op IDF-troepen bij het veiligheidshek in het grensgebied van Gaza volgde op een poging om het wapen in Samaria te introduceren. Eind januari meldde de Palestijnse journalist Abu Khaled Toameh dat PA-veiligheidsdiensten 12 IED’s ten noorden van de Palestijnse stad Tulkarem in Samaria in beslag hadden genomen en hadden ontmanteld. Bij die actie werden zeven mannen gearresteerd die verdacht werden van banden met Hamas.

  De ontdekking van de IED’s was een andere aanwijzing dat Hamas de tactieken van Hezbollah kopieert en kwam een ​​paar dagen nadat de Israëlische militaire analist Ya’acov Lappin meldde dat eenheid 133 van Hezbollah in Judea en Samaria opereert. Deze Hezbollah-eenheid rekruteert Palestijnse Arabieren voor de vorming van nieuwe terreurcellen en helpt hen met training en financiering, aldus Lappin.

  Uitputtingsoorlog

  De uitvoering van de geavanceerde IED bermbomaanslag was niet de enige innovatie die werd geïntroduceerd tijdens de lange confrontatie tussen Hamas en Israël op zaterdag. Volgens haar militaire tak Izz ad Din al Qassam, vernoemd naar een antisemitische Palestijnse massamoordenaar, zou Hamas een ander nieuw wapen na de IED-aanslag hebben gebruikt.

  De terroristische organisatie beweerde dat het luchtafweerraketten had afgevuurd op Israëlische gevechtsvliegtuigen die ten minste 18 Hamasdoelen in Gaza hadden aangevallen. Indien waar, dan is dit een andere indicatie dat Iran de Soennitische Islamistische terreurgroep probeert te transformeren tot een effectievere strijdmacht geschoeid op de leest van Hezbollah.

  De IED-aanslag op zaterdag volgde op de eerste directe confrontatie tussen Israël en Iran tijdens de Sjabbat daarvoor en zou het begin kunnen zijn van een uitputtingsoorlog tussen de IDF en haar door Iran gesteunde vijanden. Hamas werkt in toenemende mate samen met Iran en Hezbollah om dodelijke terreuraanslagen op Israëlische doelen te organiseren en om de weg vrij te maken voor een grootschalige gecoördineerde aanval op Israël waarvan men denkt dat die tot de ondergang van Israël zal leiden.

  “De steun van Iran aan ‘het Verzet’ is nu onze belangrijkste prioriteit”, zei Qassem Soleimani, de commandant van de Quds Brigade van het Iraanse Revolutionaire Garde Korps (IRGC), na een ontmoeting met Hamasleider Saleh al-Arouri eind 2017. Al-Arouri, die momenteel verblijft in Hezbollahs bolwerk Dahiyah in Beiroet, bezocht Teheran vorige week opnieuw. Hij woonde een herdenkingsceremonie bij ter ere van Imad Mughniyeh de voormalige terreurchef van Hezbollah die aan het begin van 2008 door de Mossad en de CIA in Damascus, Syrië werd geliquideerd.

  Arouri’s bezoek aan Teheran was de vijfde reis naar Iran in zeven maanden en volgde verklaringen van zowel Soleimani als Hamasleiders die de hernieuwde banden tussen Iran en de Palestijnse terreurbewegingen verwelkomden en beloofden dat ze de “kanker entiteit” spoedig van het van het aardoppervlak zouden verwijderen.

  Tijdens de ceremonie ter herdenking van de tiende verjaardag van de liquidatie van Mughniyeh vorige week, beloofde Soleimani “de Zionistische entiteit” te straffen voor “het verspillen van het bloed” van de voormalige terrorist van de Hezbollah door de Joodse staat “weg te vagen”.

  Voorbode van ernstiger problemen

  Het zogenaamde ‘Islamitische verzet’, waarvan de Palestijnse terreurgroepen lid zijn, verhoogt duidelijk de druk op Israël, zoals uit recente gebeurtenissen is gebleken. Iran provoceerde Israël eerst door te proberen om een voet aan de grond te krijgen in de gedemilitariseerde zone op de Golan-hoogvlakte, een poging die werd verijdeld door de IDF die op de Iraanse posities schoot met artillerie.

  Daarna droeg Iran klaarblijkelijk Hezbollah en haar bondgenoten in de Libanese regering op om aan een motief voor een ​​nieuwe confrontatie tussen Libanon en Israël te werken. De ‘casus belli’ voor die ‘komende oorlog’ zou de Libanese bewering kunnen zij dat het nieuwe grenshek dat de IDF bouwt nabij de grens met Libanon, de zogenaamde ‘Blauwe Lijn’, de door de VN erkende internationale grens tussen Israël en Libanon, schendt. UNIFIL heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat dit niet het geval is maar de Libanese president Michael Aoun bijft volhouden dat Israël “agressie pleegt” met de bouw van het hek.

  Tegelijkertijd claimt de Libanese regering dat het zogenaamde ‘blok 9’ een gasveld op de maritieme grens tussen de twee landen exclusief bezit is van Libanon en heeft al contracten getekend voor de exploitatie van het gasveld met drie Europese offshore firma’s.

  De Iraanse bedoelingen werden nog duidelijker toen een Iraans onbemand vliegtuig het Israëlische luchtruim binnenvloog en vervolgens uit de lucht werd geschoten door een IAF Apache helikopter op zaterdag 10 februari. Hamas hervatte ondertussen onlangs de schietaanslagen op Israëli’s in Judea en Samaria en stond hernieuwd raketvuur op Israël toe vanuit Gaza.

  De islamistische terreurgroep is naar verluidt ook op zoek naar een mogelijkheid om een raketbasis aan de Syrische kant van de Golanhoogvlakte te bouwen en heeft al een “terreurinfrastructuur” in het zuiden van Libanon gecreëerd, aldus de Israëlische Minister van Defensie, Avigdor Liberman. Tegelijkertijd exploiteert Hamas de zelf gecreëerde verslechtering van de humanitaire situatie in Gaza om Palestijnse agressie jegens Israël te voeden en om het conflict met de Joodse staat naar een ander niveau te brengen.

  Eén van de acties die Hamas en de andere door Iran gesteunde terreurgroepen in de Gazastrook momenteel overwegen is het bestormen van de Israëlische grens met een groot aantal demonstranten onder het voorwendsel om de niet-bestaande’ Israëlische blokkade’ te breken.

  De gebeurtenissen in de laatste twee weekeinden zouden daarom weleens de voorbode kunnen zijn van nog ernstiger problemen voor Israël en zouden de IDF kunnen forceren om een preventieve oorlog tegen wat de Israëlische minister van onderwijs Naftali Bennet noemt “de Iraanse octopus” te beginnen, aldus deskundigen in Israël.

  Over de auteur