fbpx
 • Alija groep
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Harry Klafters exodus

  Petra van der Zande - 28 maart 2018

  “En op die dag moet u uw zoon vertellen: Dit gebeurt om wat de HEERE voor mij gedaan heeft, toen ik uit Egypte vertrok.” Exodus 13:8 HSV

  Wonder boven wonder lukte het Harry en Manfred Klafter om op de vooravond van hun deportatie naar Theresienstadt uit Westerbork te ontsnappen en onder te duiken. Na de bevrijding vervulde Harry zijn droom en ging scheikunde studeren. Veel van Harry’s vrienden uit de Utrechtse Joodse zionistenvereniging hadden de oorlog niet overleefd. Nieuwe jeugdleden, afkomstig uit omliggende steden, troffen voorbereidingen om naar Palestina te vertrekken. Hun families waren uitgemoord, hun bezittingen gestolen, en de medelanders toonden weinig begrip voor de verschrikkingen die ze hadden doorgemaakt.

  Een bezoek van de Joodse Brigade aan de Utrechtse jeugdgroep zette Harry aan het denken. Pionieren in het Beloofde Land sprak hem niet aan, maar wel het idee om in Jeruzalem te studeren. Dat zou wel betekenen dat hij zijn moeder, die Theresienstadt had overleefd en weduwe was geworden, moest achterlaten. Toen Nederlandse jongeren in dienst moesten om in Indonesië tegen de Japanners te vechten, hakte hij de knoop door.

  Een Brigadesoldaat waarschuwde de jeugdgroep over de toenemende spanningen in Palestina, de tegenstand van de Britten en de Arabische aanvallen. Het nieuws wakkerde echter hun zionistische gevoelens aan: zij gingen naar Eretz Israël.

  In april 1946 vierde de jeugdgroep voor de laatste keer Pesach in Nederland – Volgend jaar in Jeruzalem! De Haggada (‘vertelling’ of ‘het Verhaal’) bevat de orde (seder) van de gebruiken voor de Seideravond, waarin het verhaal van de Exodus uit Egypte wordt gelezen. Harry’s medereizigers zetten hun naam op de binnenflap van de Haggada die hij ooit kreeg van zijn Joodse school.

  Met de zegen van zijn moeder, broer en schoonzus, begon Harry Klafter in april 1946 aan zijn persoonlijke exodus. De jeugdgroep kwam op een boot terecht met zo’n 1000 Holocaustoverlevenden afkomstig uit verschillende landen. Na een lange, enerverende en gevaarlijke reis vol ontberingen, werden zij in augustus door de Britten de haven van Haifa binnengeloodst. Na een korte periode in kamp Atlit werd ook Harry vrijgelaten en begon zijn nieuwe leven in Eretz Israël.

  Harry Klafter, die nu Zvi Eyal heet, was betrokken bij alle oorlogen die Israël moest voeren – eerst als soldaat en later als chirurg. En zoals gebruikelijk, leest de nu 92-jarige Zvi ook deze Seideravond opnieuw uit zijn Haggada. En luisteren zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen naar het verhaal van zijn persoonlijke uittocht – in het herbouwde Jeruzalem!

  “U bent mijn God, daarom zal ik U loven; mijn God, ik zal U roemen. Loof de HEERE, want Hij is goed, want Zijn goedertierenheid is voor eeuwig.” Psalmen 118:28,29 HSV

  Thema

  Over de auteur