fbpx
 • Koen en Igor in de kou. - Foto's: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Steun Israël

  Lastige week

  Koen Carlier - 2 maart 2018

  je hebt van die lastige dagen maar een lastige week komt hier zelden voor. Maar de afgelopen week bleek vooral vanwege de weersomstandigheden een taaie uitdaging te zijn.

  Vorig weekend verliep alles nog prima met een interessante consuldag in Vinnitsa waar meer dan 100 mensen op af kwamen. Na afloop hebben nog eens 27 families een persoonlijk gesprek gehad met de consul. In het oosten van Oekraïne, in Kharkov, vond een alija- of terugkeerbeurs plaats met meer dan duizend bezoekers! Wij waren op beide evenementen aanwezig met een informatiestand en hebben ook veel vragen kunnen beantwoorden!

  Het was toen al heel koud met temperaturen tot -25ºC en in sommige delen van het land sneeuwstormen met alle ellende vandien en dan nog niet te spreken van sterke wind die ook hier de gevoelstemperatuur nog verder deed zakken. Maar na een telefoontje van onze alijamedewerkster Nataliya uit Kiev, begon het nagelbijten.

  “Keer op keer mag je nog alles zo goed van tevoren regelen, de werkelijkheid kan vlak voor de ritten helemaal omgegooid worden.”

  Nataliya is verantwoordelijk voor de schuilplaats in Kiev. Ze belde dat een van onze chauffeurs nog altijd in het ziekenhuis verbleef. Hij is herstellende van een zware operatie. Maar nu had ook onze kokkin en schoonmaaktster haar arm gebroken tijdens een lelijke val. Bovendien stond een van onze busjes vanwege een reparatie bij de garage, maar vanwege een nieuw gevonden probleem duurde dit veel langer dan voorzien.

  En net deze week vertrok een grote groep olim via verschillende luchthavens naar Israël. Veel jonge gezinnen, enkele ouderen en een aantal van hen afkomstig uit het oorlogsgebied, na een tijdelijk verblijf in een andere schuilplaats in de stad Dnepr in het Oosten.

  Vervelend was ook nog een telefoontje van een familie die we ‘s middags om vijf uur zouden ophalen voor een rit
  van zeven uur naar de schuilplaats. We zouden hen ophalen voor overnachting in de schuilplaats om dan de volgende morgen verder te reizen naar de luchthaven, die niet ver van de schuilplaats is. Maar twee uur vóór vertrek belden ze ons plotseling dat ze wegens onverwachte omstandigheden pas om elf uur s’avonds konden vertrekken. Dat betekende een nachtrit, die we wilden
  vermijden!

  Keer op keer mag je nog alles zo goed van tevoren regelen, de werkelijkheid kan vlak voor de ritten helemaal omgegooid worden. We konden geen extra chauffeur meer regelen. Igor was net de vorige dag negentien uur onderweg geweest. Die zou het nooit redden, dacht ik. Maar gelukkig had ik het mis! Na aankomst bij de luchthaven heeft Igor wat kunnen uitrusten in de schuilplaats! Vooral ‘s winters proberen we nachtelijke ritten te vermijden. Het is te vermoeiend en te gevaarlijk en als je pech hebt dan heb je werkelijk pech!

  Daarnaast waren er heel veel telefoontjes met allerlei verzoeken zoals van een Joodse school in Kiev waar meer dan 200 leerlingen les volgen. Velen van hen zullen in september voorgoed met een alijastudeerprogramma vertrekken! Door de kou had deze school extra veel moeten stoken, maar vanwege een betalingsachterstand dreigde het energiebedrijf nu op 1 maart de verwarming en elektriciteit af te sluiten.

  Zulke dreigementen moet je in Oekraïne ernstig nemen. Overleggen is hier nog niet zo goed ingeburgerd. Joodse scholen krijgen geen toelage van de regering dus moet alles moet zelf bekostigd worden. We hebben een bedragje overgemaakt voor de verwarming, zodat de school kan blijven functioneren, waarop we een berichtje van ze ontvingen: ‘thank you very much, Purim miracle’!

  Ook kreeg ik twee telefoontjes uit Nederland, van journalist Richard Donk die binnenkort vertrekt naar Israël en nog wat vraagjes had en door de opperrabbijn van Nederland, Binyomin Jacobs. Ik moest in recordtempo een twintigtal vragen beantwoorden over zijn geplande werkreis in het najaar! Telkens als de opperrabbijn belt, moet je goed wakker zijn
  en heel alert, maar het is altijd leuk als hij even opbelt.

  Zijn laatste vraag was moet ik al mijn vliegticket boeken? Zeker niet! Wacht zolang mogelijk, vanwege een onlangs door de Oekrainsche President goedgekeurde reïntegratiewet voor de conflictregio Donbas in het oosten. Die wet houdt in dat indien de mogelijkheid bestaat, de door de pro-Russische separatisten bezette gebieden met oorlogsgeweld weer heroverd mogen worden!
  Persoonlijk hoop ik dat dit niet zal gebeuren want dan zijn de gevolgen niet te overzien. Dan vrees ik voor een groot deel van Oekraïne!

  Ook het opkomend antisemitisme en nationalisme baart ons grote zorgen. Wat is hiervan de volgende stap? Twee weken geleden zijn hier in een dorp vlakbij Vinnitsa een Holocaustoverlevende en haar geadopteerde zoon brutaal overvallen (beiden verkeren in coma). Een vriend van de familie die daar op bezoek was, is zo hard toegetakeld dat hij aan zijn verwondingen is overleden. De vrouw heeft bijna geen familie meer, maar een ver familielid, een zekere Marina, ontfermt zich nu over hen, maar er mag nog geen bezoek zijn!

  Woensdagavond twijfelden we of we naar de Poerimviering zouden gaan, maar we zijn toch gegaan en het was boven verwachting gezellig. Het voelde een beetje als feestvieren met je familie. Veel oudere mensen die met elkaar aan het praten waren,
  le chaim, drinken op het leven en weten dat ondanks alles de Almachtige de geschiedenis leidt, het verhaal van Poerim herkenbaar anno 2018!

  Het lezen van Deuteronomium 30:1-6 vond ik na een lastige week waarin weer honderden olim voorgoed zijn thuisgekomen een zeer aktueel Bijbelgedeelte!

  Maar toch ook een sprankeltje goed nieuws, ons team is net versterkt met de Nederlandse Carmen Ullersma die vijf jaar werkzaam is geweest in Moldavie en zich nu wil inzetten tot troost van het Joodse Volk, ze komt net op tijd want op maandag gaat ze een paar weken helpen in onze schuilplaats in Kiev en Carmen is met haar Moldavische busje gekomen. Een extra chauffeur en busje is hier geen overbodige luxe! Hopelijk wordt het volgende week een ‘rustige week’!

  logo breng de joden thuisSteun onze actie Breng de Joden Thuis. Voor 135 euro kunnen we een Jood uit Oekraïne helpen met vervoer naar de ambassade/consul en daarna naar een van de zes luchthavens in Oekraïne voor voorgoed vertrek.

  Over de auteur