fbpx
 • Familie en vrienden wonen de begrafenis bij van Adiel Kolman, een 32-jarige vader van vier kinderen uit Kochav HaShahar. - Foto: Hadas Parush/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Palestijnse terreur neemt toe

  Yochanan Visser - 20 maart 2018

  Israël heeft opnieuw te maken met een stijging in het aantal terreuraanslagen door Palestijnse Arabieren. Die stijging is terug te voeren op de nieuwe Amerikaanse politiek van de Amerikaanse President Donald Trump die in mei de Amerikaanse ambassade zal verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem nadat hij eerder de stad erkende als de hoofdstad van Israël.

  Afgelopen vrijdag werden twee Israëlische soldaten gedood bij een terreuraanslag waarbij een Palestijnse terrorist zijn auto inreed op een groep van soldaten die langs de kant van de weg stonden nabij Nevo Datan in de Jordaanvallei. Deze aanslag werd op zondag gevolgd door een dodelijke steekaanslag op een archeologisch medewerker van Davids Stad, even buiten de muren van de Oude Stad in Jeruzalem.

  “In het verleden begonnen de oorlogen met Hamas, maar ook de zogenaamde Tweede Intifada, met een toename in het aantal terreuraanslagen.”

  Adiel Kolman, een vader vier kinderen probeerde zich te verweren tegen de messteken, maar werd uiteindelijk levensgevaarlijk gewond afgevoerd naar het Shaare Tzedek medisch centrum nabij de Herzl berg in west Jeruzalem. Uiteindelijk bezweek Adiel daar aan zijn verwondingen.

  De IDF besloot daarop om het huis van Abdel al-Rahman Bani Fadel, de terrorist die na de steekaanslag werd doodgeschoten door de Israëlische grenspolitie, af te sluiten in afwachting van een order om het gebouw te slopen. Het blijft onduidelijk hoe de terrorist, die uit het dorp Aqraba nabij Nablus (Shechem) kwam, in Jeruzalem wist te komen ondanks toegenomen beveiligingsmaatregelen.

  Afgelopen vrijdag moest de IDF op diverse plaatsen in Judea en Samaria in actie komen toen honderden Palestijnse Arabieren gewelddadige protesten hielden tegen Trumps Israëlpolitiek.
  Op zaterdag werden de protesten in Gaza voortgezet toen honderden Palestijnse Arabieren het grenshek met Israël bestormden. De demonstratie werd opnieuw gebruikt om een bermbom te plaatsen die later tot ontploffing werd gebracht op het moment dat een IDF-patrouille voorbijkwam.

  Er vielen geen gewonden aan Israëlische zijde en de IDF en de IAF reageerden met bombardementen op Hamasdoelen in Gaza. Het was de derde keer dat Hamas een bermbom gebruikte langs de grens met Israël, een tactiek die is afgekeken van Hezbollah in Libanon. Hamas probeert momenteel om in de buurt van de stad Sidon in zuid Libanon raketbases op te zetten. Het doel van deze ontwikkeling is om de Libanese terreurgroep Hezbollah mee te slepen in een nieuwe oorlog tegen Israël door de Joodse staat te bestoken met raketten.

  Eveneens op zaterdag, verwoestte het Israëlische leger twee aanvalstunnels die onder de grens tussen Gaza en Israël liepen. Eén van de tunnels die uitkwam in Kibboets Kisufim was al eerder onklaar gemaakt door de IDF. Hamas had echter onlangs een nieuwe poging ondernomen om het ingestorte deel van de tunnel te repareren en om de tunnel verder klaar te maken voor gebruik.

  De Israëlische minister van defensie Avigdor Liberman waarschuwde Hamas op zondag en zei dat er aan het eind van dit jaar geen enkele tunnel meer zou zijn. Israël bouwt momenteel een ondergronds schild tegen de tunnels een operatie die eind van dit jaar moet zijn afgerond.

  Experts zeggen dat er sprake is van een “gevaarlijke escalatie” die kan uitmonden in oorlog. In het verleden begonnen de oorlogen met Hamas, maar ook de zogenaamde Tweede Intifada, met een toename in het aantal terreuraanslagen en andere ongeregeldheden waarop de oorlog begon op het moment dat Israël de tijd rijp achtte om een massale tegenaanval te lanceren.

  Zoals gezegd, heeft de huidige escalatie te maken met de politiek van de Trump die overweegt om persoonlijk de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem te openen op de dag voor de Israëlische Onafhankelijkheidsdag in mei. De Palestijnse Autoriteit weigert ieder contact met de huidige Amerikaanse regering en was ook niet aanwezig toen Trumps afgezanten voor het Midden-Oosten en Israël, Jason Greenblatt en Jared Kushner, vorige week een spoedvergadering belegden om de nijpende humanitaire situatie in Gaza te bespreken.

  Zoals wij eerder berichtten is de situatie in de Gazastrook verder verslechterd omdat Hamas weigert om prioriteit te geven aan het verbeteren van de humanitaire situatie en blijft doorgaan met het versterken van haar militaire apparaat. Als gevolg van deze politiek is de werkloosheid nu gestegen naar 46 procent en de koopkracht van de consumenten in Gaza is daardoor sterk gedaald, hetgeen de economie aan de rand van de afgrond heeft gebracht.

  De conferentie in het Witte Huis werd bijgewoond door diplomaten van Israël, Egypte en andere Arabische staten inclusief Saoedi-Arabië dat samen met de Verenigde Staten werkt aan Trump’s ‘deal van de eeuw’. Het was voor het eerst dat de tot nu toe geheime contacten tussen de Arabische staten en Israël aan de kant werden gezet om plaats te maken voor publieke diplomatie.

  De Palestijnse Autoriteit heeft nu naar verluidt in Jordanië een bondgenoot gevonden in de strijd tegen Trump’s nieuwe vredesinitiatief, dat voorziet in een ‘minimale Palestijnse staat’. De Jordaanse koning Abdullah II, die al te maken heeft met toenemende onrust onder de Jordaanse Palestijnse Arabieren, zal niet veel voelen voor een federatie met de PA, een idee dat naar verluidt onderdeel is van Trump’s vredesplan.

  PA-leider Mahmoud Abbas onderhoudt nauwe contacten met de Jordaanse koning en hoopt zo andere Arabische landen zover te krijgen dat zij zich openlijk distantiëren van Trumps ‘deal van de eeuw’. Of dat gaat lukken is maar zeer de vraag. De Israëlisch-Arabische vergadering in het Witte Huis laat zien dat de Golfstaten en Egypte meer op de lijn zitten van de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman, de nieuwe sterke man in het Midden-Oosten en samen met Jared Kushner de architect van Trumps vredesplan.

  Abbas’ gezondheid gaat naar verluidt ook steeds verder achteruit en de bijna 83-jarige Palestijnse leider heeft in februari een plaatsvervanger benoemd die de PA moet gaan leiden na zijn terugtreden of overlijden. De Palestijnse leider werd onlangs in de VS behandeld voor hartklachten en zou volgens Palestijnse bronnen ook leiden aan maagkanker. De Israëlische veiligheidsdiensten verwachten een bloedige opvolgingsstrijd wanneer Abbas zal wegvallen.

  Een verdere toename in Palestijns geweld wordt in ieder geval verwacht in april en mei wanneer de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem wordt geopend en wanneer de Palestijnse Arabieren hun zogenaamde Nakba (ramp) herdenken, de vlucht van honderdduizenden Palestijnse burgers voor en tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948.

  Over de auteur