• Een verpauperde buurt in Gaza-Stad. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Situatie Gaza erbarmelijk – Hamas dreigt met geweldsexplosie

  Yochanan Visser - 9 maart 2018

  De situatie in Gaza begint met de dag problematischer te worden als een direct gevolg van een slepend dispuut tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit. De verzoening tussen Hamas en de PA is mislukt, lieten Egyptische functionarissen deze week weten en dat is voornamelijk te wijten aan de weigering door Hamas om het militaire apparaat van de terroristische organisatie onder supervisie van de PA te brengen.

  “De economie van Gaza is dood,” zei Maher Taber, het hoofd van de Kamer van Koophandel in Gaza, in een interview met de Times of Israel. Taber zei dat de importen naar de Gazastrook met meer dan 50 procent zijn gedaald, een gevolg van de snel dalende koopkracht van de inwoners van de enclave in zuid Israël. Hij voegde eraan toe dat cheques ter waarde van ruwweg 90 miljoen Euro werden geweigerd door banken omdat mensen te diep in het rood staan. Als gevolg van deze schulden zitten nu 600 eigenaren van bedrijven maar ook anderen in de gevangenis. Dit is een praktijk die in vrijwel alle landen ter wereld al is afgeschaft.

  “In feite zijn het Hamas en de PA die verantwoordelijk zijn voor de catastrofale humanitaire situatie in Gaza.”

  Taber zei dat er in totaal 42.500 mensen zijn gearresteerd door Hamas vanwege het niet betalen van schulden en voegde eraan toe dat de markten in de Gazastrook zijn ingezakt ondanks voortdurende prijsverlagingen. Mensenrechtengroeperingen en andere pro-Palestijnse organisaties geven Israël de schuld van de crisis vanwege een ‘blokkade’ die eigenlijk nooit heeft bestaan. Zelfs tijdens de laatste oorlog in 2014 passeerden dagelijks honderden trucks met voedsel en andere benodigdheden de grens met Israël.

  In feite zijn het Hamas en de PA die verantwoordelijk zijn voor de catastrofale humanitaire situatie in Gaza. De Palestijnse regering in Ramallah besloot eerder om de betalingen van salarissen van duizenden ambtenaren in Gaza stop te zetten om Hamas te dwingen akkoord te gaan met een volledige machtsovername door de PA in Gaza. Ook stopte de PA met het betalen van de rekeningen voor de leveringen van elektriciteit aan Gaza door Israël, iets dat onlangs gedeeltelijk werd teruggedraaid.

  Geweldsexplosie

  De VN waarschuwt nu dat wanneer er niet snel iets veranderd, de economie in Gaza volledig zal instorten terwijl Israëlische militaire officials inclusief de stafchef van de IDF, Gaby Eisenkott, waarschuwen voor een nieuwe geweldsexplosie in de enclave. Een andere leider die deze week waarschuwde voor een geweldsexplosie in Gaza is Ismail Haniyeh het onlangs afgetreden hoofd van Hamas in Gaza. Haniyeh vertelde verslaggevers dat Gaza “op een vulkaan zit”.

  “Niemand weet wat de consequenties van zo’n explosie zijn noch van de uitwerking op de regio,” zei de Hamasleider. Het was een duidelijke hint naar de gebruikelijke reactie in Arabische landen om Israël verantwoordelijk te houden voor alles wat er in Gaza gebeurt en naar de hernieuwde relatie met Iran dat wil dat Hamas meedoet aan een vier- of vijf-frontenoorlog tegen de Joodse staat. Hazem Qassem, een woordvoerder van Hamas uitte zware kritiek op de PA die hij beschuldigde van het blokkeren van nationale eenheid en machtspelletjes terwijl Haniyeh de PA beschuldigde van gebrek aan ‘moed’.

  De uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de zelfs voor Palestijnse begrippen ongekende crisis in Gaza ligt echter voornamelijk bij Hamas zelf. De Jihadistische organisatie heeft op grote schaal donorhulp verduisterd en werd de afgelopen week betrapt op het stelen van elektriciteit. Dit werd gedaan door illegale aftappunten te creëren die het militaire apparaat van Hamas draaiende moeten houden.

  De verduisterde hulpgoederen zoals cement en andere bouwmaterialen die beschikbaar werden gesteld om de wederopbouw van Gaza te faciliteren na de oorlog in 2014, werden gebruikt voor de aanleg van terreurtunnels. Deze zullen in een toekomstig conflict met de IDF worden gebruikt voor infiltraties en het ontvoeren van Israëlische burgers of militairen. De recente raketbeschietingen op Israëlische dorpen en steden rond de Gaza Strook kunnen dus worden gezien als een voorproefje van wat er in de nabije toekomst kan gebeuren.

  Tentendorp

  Zoals gezegd heeft Hamas in oktober vorig jaar de banden met Iran hersteld maar klaarblijkelijk niet om de humanitaire situatie in Gaza te verbeteren. De organisatie werkt gestaag door aan voorbereidingen op een nieuw conflict met Israël en heeft nu een nieuwe stunt bedacht die de aandacht moet afleiden van de ongekende crisis. Hamas wil een tentendorp oprichten in de nabijheid van de Israëlische grens om een massaprotest te faciliteren dat weken moet gaan duren.

  Dat zal dan vast gaan over de vermeende Israëlische schuld voor de catastrofe in Gaza , zult u denken. Het protest is echter gericht op de aloude eis dat Israël miljoenen Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen moet laten terugkeren naar ‘Palestina’. Daarbij doelt men niet op de Palestijnse staat die een groot deel van de wereldgemeenschap nog altijd wil oprichten in Judea en Samaria maar op Israël als geheel.

  Over de auteur