fbpx
 • Palestijnen demonstreren dichtbij de grens met Israël en de Gazastrook. - Foto: Abed Rahim Khatib/ Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Spanning in Zuid-Israël nadat PA strafmaatregelen tegen Hamas afkondigt

  Yochanan Visser - 27 maart 2018

  Paniek in zuid Israël op zondagavond nadat ten minste op twaalf plaatsen het luchtalarm afging. Het Iron Dome antiraketschild zou een aantal raketten uit Gaza hebben geneutraliseerd.

  Achteraf bleek dat Iron Dome massief geweervuur in Gaza voor de lancering van raketten had gehouden, een fout die Israël meer dan dertigduizend euro per afgeschoten raket kostte.

  Het liet zien hoe hoog de spanningen zijn opgelopen nu Hamas besloten heeft om ‘het verzet’ over een andere boeg te gooien.

  Aanstaande vrijdagavond, de avond waarop heel Joods Israël de zogenaamde Sederavond viert, de herdenking van de uittocht uit Egypte nu bijna 3500 jaar geleden, zal Hamas de ‘uittocht’ van 550.000 Palestijnse Arabieren voor en na de onafhankelijkheidsoorlog in 1948 herdenken met massademonstraties langs de grens met Israёl in Gaza.

  De demonstraties tegen het Israëlische beleid om het recht op terugkeer van die 550.000 Palestijnse Arabieren en hun nakomelingen niet te erkennen, moeten de aandacht afleiden van de enorme problemen in Gaza.

  Boycotmaatregelen

  Die problemen, waarover wij eerder berichtten, zullen binnenkort nog verergerd worden door nieuwe boycotmaatregelen tegen Hamas door de Palestijnse Autoriteit.

  PA leider Mahmoed Abbas kondigde de sancties af nadat zijn premier Rami Hamdallah bijna werd gedood tijdens een aanslag op zijn leven die met een bermbom werd gepleegd; Hamas’ nieuwe wapen in de strijd tegen Israël.

  Hamdallah bleef ongedeerd tijdens die aanslag in Gaza waar hij besprekingen met Hamas voerde, maar twee van zijn lijfwachten raakten gewond.

  Abbas gaf niet duidelijk aan welke maatregelen hij zou gaan nemen en had het vaag over nationale, constitutionele, en legale stappen.

  Een senior PA functionaris vertelde de Arabische nieuwssite Al-Khaleej Online dat het om zware strafmaatregelen gaat die het leven in Gaza verder zullen lamleggen.

  De maatregelen omvatten onder meer restricties op importen en exporten in de Gazastrook en hoge belastingen op handelsactiviteiten.

  Verder zullen leningen niet meer worden verstrekt en de sociale uitkeringen aan 70.000 families in Gaza zullen worden gestopt. De salarissen van ambtenaren zullen verder met vijftig procent worden verlaagd.

  Financiële hulp

  De Palestijnse Autoriteit zit zwaar in de problemen nu de Verenigde Staten vrijwel zeker de financiële hulp aan de Palestijnse Arabieren gaat stopzetten.

  Het Congres nam eind vorige week de zogenaamde Taylor Force Act aan met steun van zowel Democraten als de Republikeinen. Deze wet, die vernoemd is naar een Amerikaanse toerist die twee jaar geleden door een Palestijnse terrorist in Yafo-Tel Aviv werd gedood met messteken, voorziet in het stopzetten van de Amerikaanse financiële hulp aan de Palestijnse Arabieren zolang de PA uitkeringen blijft geven aan terroristen die in Israëlische gevangenissen zitten.

  De PA besteedt bijna de helft van de buitenlandse financiële hulp aan deze uitkeringen die terreur verder bevorderen en de hoogste beloning geven aan terroristen die Israëli’s vermoorden en daardoor levenslang in de gevangenis zitten.

  De enige uitzonderingen die de VS maken op het stopzetten van de hulp zijn vaccinatieprogramma’s voor kinderen, betalingen voor waterleveranties en hulp aan ziekenhuizen in Arabisch Jeruzalem.

  De Amerikanen noemen de PA uitkeringen “pay to slay” (betalen om te doden).

  Het stopzetten van de Amerikaanse hulp aan de PA komt bovenop een scherpe korting in de hulp die de VS biedt aan UNRWA, de VN organisatie die al bijna 70 jaar voor de 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen en al hun nakomelingen zorgt in Syriё, Libanon, Jordaniё, Gaza en de zogenaamde Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria).

  De regering van Donald Trump nam deze maatregel omdat de PA weigert verder te praten over vrede met Israël, nadat de Amerikaanse president besloot om Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te erkennen en de VS ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar de heilige stad.

  ”De Amerikanen noemen de PA uitkeringen pay to slay

  Israël maakt zich nu op voor een nieuwe geweldsuitbarsting en heeft al aangekondigd dat het ongekend hard zal optreden tegen Palestijnse betogers die zullen proberen om het grenshek in Gaza te slopen om de Joodse staat te infiltreren.

  Onbemande vliegtuigen zullen traangasgranaten afwerpen op de massa’s die worden verwacht tijdens de demonstraties bij het grenshek. Volgens de Israëlische krant Ha’aretz zullen verder waterkanonnen, sluipschutters (tegen de aanstichters van geweld) en tanks worden ingezet om de situatie in de hand te houden.

  Thema

  Over de auteur