fbpx
 • - Foto: Tower of David Museum
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Verborgen schatten

  Petra van der Zande - 23 maart 2018

  “Wees sterk en moedig, wees niet bevreesd en niet ontsteld vanwege de koning van Assyrië, en ook niet vanwege heel de troepenmacht die met hem is, want met ons is er meer dan met hem.” 2 Kronieken 32: 7

  Achttien jaar geleden besloot het Toren van David museum een nieuwe educatieve vleugel te openen in een oude, verwaarloosde Turkse barak die op het terrein stond. Niemand verwachtte dat hiermee een archeologische en historische encyclopedie geopend zou worden.

  De uit 1834 daterende militaire barak – de Kishle – werd door de Britten als gevangenis gebruikt voor o.a. leden van de Irgun. Alleen tralierestanten, muurtegels en een bijzondere graffiti zijn daarvan overgebleven. Toen Shmuel Matsa het Irgun logo op zijn cel muur tekende had hij geen idee wat er onder zijn voeten verborgen lag.

  De 450 meter lange ruimte bevatte bijzondere resten van de eerste en tweede tempelperiode, tijd van Herodes en de Kruisvaarders tot aan het Britse Mandaat. Ruïnes uit de Hasmoneeënperiode, de tijd van Hizkia en twee massieve muren van het paleis van Herodes werden blootgelegd. Tevens vond men een drainagesysteem dat water afvoerde naar het Hinnomdal.

  In 1170 AD beschreef Benjamin van Tudela dat een groep van 200 Joden “woonden onder de schaduw van de Toren van David”. Zij hadden het monopolie om stoffen te verven. Dat verklaarde het stenen bassin dat gevonden werd.

  “En hij [Hizkia] vatte moed en bouwde heel de muur op waarin bressen geslagen waren. Hij trok die op tot aan de torens, met een andere muur aan de buitenkant.” 2 Kronieken 32:5

  Het cement van Hizkia’s watertunnel in de Ir David (Stad van David) bleek exact hetzelfde te zijn als de Kishle muur, van waar soldaten de Assyrische vijand konden zien. Waarschijnlijk vormden Nehemia’s Brede Muur, nu in het Joodse Kwartier, een geheel met die van Hizkia, nu in de Kishle.

  “Het tweede dankkoor ging in tegenovergestelde richting… tot aan de Brede Muur.” Nehemia 12:38

  Hizkia’s 2780 jaar oude muur staat nu naast een 500 jaar oude Hasmoneeënmuur, die weer naast een door Herodes gebouwde muur staat.

  De gebruikelijk met water gevulde slotgracht van een Middeleeuwse burcht bleef droog bij de Citadel van David.
  Op de bodem van de slotgracht werden honderden munten uit de tijd van de Hasmoneeën en Seleuciden gevonden. Twintig monumentale traptreden leidden naar een in de rotsen uitgehakt dubbel bassin dat deel uitmaakte van Herodes’ paleis. Een uit de eerste tempel daterende steengroeve, die waarschijnlijk stenen leverde voor monumentale gebouwen, leek in grote haast verlaten te zijn.

  De Kishle zal in de toekomst gebruikt worden voor een 45 minuten durende licht, geluid en media attractie.
  In de tussentijd blijven de archeologen graven naar nóg meer verborgen schatten.

  » Website Tower of David museum

  Over de auteur