fbpx
 • Ziekenhuisbezoek
  ZIV Medisch Centrum - Foto: David Cohen/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Gezellig ziekenhuisbezoek

  Joanne Nihom - 3 april 2018

  Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is het er een komen en gaan van mensen. Jong en oud. Grote groepen, kleinere gezelschappen.  Met tassen vol borden, bestek en heel veel eten. Van zoetigheid tot een warme maaltijd. Alles hebben ze bij zich, overal is aan gedacht.

  Dit klinkt als een beschrijving van een pittoreske plek waar familie en vrienden zich terugtrekken om gezellig met elkaar te eten. Maar dat is het niet, ik heb het over het ziekenhuis vlakbij ons dorp. Vooral bij het Arabische en Druzen gedeelte van de Israëlische bevolking is een ziekenhuisbezoek aan een ziek familielid of goede vriend een bijzondere familieaangelegenheid. En van bezoekuren trekt niemand zich ook maar iets aan.

  ”Maar eigenlijk zorgt het ook voor een gezellige, gemoedelijke en bijna huiselijke sfeer.”

  Een vriendin van mij ligt in het ziekenhuis en gisteren ging ik bij haar op bezoek. Toen ik aankwam bij haar zaal, waren de herendoctoren net hun ronde aan het doen. Men verzocht mij op de gang te wachten. Ik besloot wat rond te lopen. Wat een happening. In alle hoeken zitten ‘ze’, overal en nergens. Dagenlang. Een rijke folklore. Iedereen is prachtig aangekleed. Vooral de vrouwen zijn actief, lopen rond en delen het eten uit.  De groepen zijn vaak zo groot dat ze worden opgedeeld. Een gedeelte verblijft op de gang of buiten, een wat kleiner gezelschap zit rondom het bed en regelmatig wisselen ze elkaar af. Het geeft een drukte van jewelste in het ziekenhuis, terwijl je daar toch wat rust verwacht. Maar eigenlijk zorgt het ook voor een gezellige, gemoedelijke en bijna huiselijke sfeer.  Het maakt het bezoek aan een ziekenhuis wat aangenamer. Ik ga vandaag weer bij mijn vriendin langs.

  Over de auteur