fbpx
 • Palestijnse demonstratie bij de grens met Israël, 30 maart 2018 - Foto: Abed Rahim Khatib/ Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Hamas ‘mars van de terugkeer’ resulteert in 18 doden

  Yochanan Visser - 3 april 2018

  De situatie in Zuid-Israël liep het afgelopen weekend verder uit de hand. Op vrijdag, de dag waarop Israëlische en Palestijnse Arabieren de zogenaamde landdag herdenken, kwamen duizenden Palestijnse Arabieren naar de grens tussen Gaza en Israël om gewelddadig te demonstreren tegen de ‘Israëlische bezetting van Palestina’.

  Landdag is de dag dat de confiscatie van grond van Arabische eigenaren in Noord-Israël in 1975 wordt herdacht en meestal gebeurt dat op een gewelddadige manier.

  De demonstranten in Gaza bestookten Israëlische militairen met Molotovcocktails en stenen terwijl in sommige gevallen het vuur werd geopend op IDF-posities langs het grenshek. Ook gebruikte Hamas de demonstraties om bermbommen langs het grenshek te plaatsen.

  De IDF en de grenspolitie wierpen traangasgranaten naar de demonstranten en schoten rubberen kogels op degenen die probeerden Israël te infiltreren, terwijl in sommige gevallen met scherp werd geschoten op aanstichters van geweld en op Hamas-leden en leden van andere terroristische organisaties.

  Aan het eind van de dag waren er 17 doden te betreuren aan Palestijnse kant en honderden anderen werden in ziekenhuizen behandeld voor traangasinhalatie en andere verwondingen. Het dodental steeg op maandag naar 18 nadat een Islamitisch Jihad-lid bezweek aan zijn verwondingen.

  Demonstratie van terreur

  Elf dode Palestijnse Arabieren  behoorden tot terreurorganisaties, verklaarden zowel Palestijnse bronnen als de IDF, terwijl acht van hen bekend stonden als leden van Hamas.

  IDF-woordvoerder Ronen Manelis noemde de gewelddadige rellen een “demonstratie van terreur” en schatte het aantal deelnemers op 30.000.

  Dat was veel minder dan de honderdduizenden die Hamas dacht te kunnen mobiliseren, maar het Israëlische leger had zijn handen vol aan de demonstraties op zes plaatsen langs het grenshek.

  Israël zette ook een nieuw wapen in tijdens de ongeregeldheden langs de grens met Gaza; een onbemande helikopter die traangasgranaten afwierp boven de relschoppers.

  Veroordelingen

  Zoals gebruikelijk regende het veroordelingen op Israël na de gewelddadige rellen en de VN Veiligheidsraad kwam in spoedzitting bijeen met de intentie om Israël te veroordelen.

  Daar werd een stokje voor gestoken door de Verenigde Staten die hun veto gebruikten om een anti-Israëlresolutie te torpederen.

  De VN en de EU riepen daarop op tot een “onafhankelijk doorzichtig onderzoek” en toonden zich “diep bezorgd” over de gewelddadigheden.

  De Turkse leider Recep Tayyip Erdogan ging het verst in zijn veroordelingen van Israël en noemde premier Netanyahu een “terrorist” en een “bezetter” en Israël een “terroristische staat”.

  ”De verzoening met Turkije in 2016 waarschijnlijk een fout was geweest”

  Netanyahu op zijn beurt zei dat Erdogan geen recht van spreken heeft omdat hij zojuist opnieuw delen van Syrië bezette en de dood van honderden zo niet duizenden Koerden op zijn geweten heeft.

  “Iemand die Noord-Cyprus bezet houdt en Koerdische gebieden binnenvalt en burgers afslacht in Afrin (Koerdisch kanton in Noord-Syrië), zal ons niet onderwijzen in moraliteit en (menselijke) waarden,” schreef Netanyahu op zijn Twitterrekening.

  Netanyahu kreeg later bijval van Gilad Erdan, de Israëlische Minister van Openbare Veiligheid, die Erdogan een antisemiet noemde die Hamas steunt. Erdan zei dat de verzoening met Turkije in 2016 waarschijnlijk een fout was geweest.

  Erdogans kritiek is des te merkwaardiger omdat het Turkse leger recentelijk werd betrapt op het doodschieten van asielzoekers die probeerden het met EU-steun gebouwde grenshek tussen Turkije en Syrië te passeren.

  Dubbele standaard

  In Israël was de verontwaardiging over de hypocrisie van de internationale gemeenschap wederom groot.

  Abu Khaled Toameh, een Palestijnse journalist die hoogst kritisch is over de wijze waarop de internationale media en de internationale gemeenschap Israël keer op keer aan een dubbele standaard houden wanneer het om het conflict met de Palestijnen gaat, schreef op Twitter dat in maart 23 Palestijnse Arabieren in Syrië werden gedood.

  In totaal zijn al 3685 Palestijnse Arabieren gedood sinds het begin van de oorlog in Syrië, schreef Toameh.

  Zijn bedoeling was duidelijk: er wordt niet over gerapporteerd en er wordt ook niet om een internationaal onderzoek gevraagd.

  Toameh rapporteerde ook dat ex-Hamasleider Ishmail Haniyeh zijn waardering had uitgesproken over het feit dat kinderen meeliepen in de frontlinies van de “mars van de terugkeer”.

  ”De IDF wist exact waar en waarom iedere kogel werd gebruikt tijdens de gewelddadigheden”

  Hamas heeft aangekondigd dat er permanent demonstraties nabij de grens met Israël in Gaza zullen worden gehouden en dat die zullen doorgaan tot aan de zogenaamde Naqba dag, de dag van ‘de ramp’, waarop de Palestijnse Arabieren herdenken dat 550.000 van hen hun huizen ontvluchtten voor en tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948.

  Hamas wil verder bereiken dat de Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria zich zullen aansluiten bij de massaprotesten, maar tot nu toe is daar niets van terecht gekomen.

  De enige actie die werd ondernomen in reactie op de gewelddadigheden in Gaza was een algemene staking van een dag en een dag van rouw voor de 16 Palestijnse doden.

  De Israëlische Minister van Defensie Avigdor Lieberman verwierp op zondag de VN- en EU oproep om een internationaal onderzoek naar de gebeurtenissen op vrijdag en prees in plaats daarvan de IDF die had gedaan wat van het leger werd verwacht, aldus de minister.

  De IDF liet later weten dat het exact wist waar en waarom iedere kogel werd gebruikt tijdens de gewelddadigheden.

  Over de auteur