Sluiten

Zoeken.

Ondernemers

Terug naar overzicht

Het ongekende succesverhaal van Israël

18 april 2018

Israel succes

Tel Aviv, de start-up city van het Midden-Oosten

Israël is een succesverhaal, dat kan gerust gezegd worden aan de vooravond van de zeventigste verjaardag van de Joodse staat. Niet alleen is het land nu een van de veiligste landen in het Midden-Oosten en een eiland van betrekkelijke rust in de chaos die sinds 2011 het gebied overspoelt, maar in tal van andere opzichten steekt Israёl andere landen, inclusief Westerse en OECD landen, naar de kroon.

Het land kent een aantal sleutelgebieden waarop de successen zijn gebaseerd. Israёl is een land van ondernemers en heeft een zeer hoog technologisch en wetenschappelijk niveau. Het land heeft verder een vrij jonge bevolking die voor een groot deel verantwoordelijk is voor het succes als opkomende natie.

Er zijn momenteel drie revoluties in aantocht, die het succes van de staat Israёl alleen maar zullen vergroten.

1. Watermanagement

De eerste is watermanagement. Het land wordt steeds minder afhankelijk van regenwater zoals in de bijbel staat. Er zijn al vijf grote ontziltingsfabrieken en een aantal andere zijn in aantocht, waardoor er zelfs overproductie zal ontstaan die ten goede zal komen aan het meer van Galilea, dat nu het laagste waterpeil heeft sinds 2003. Daarnaast worden er grote reservoirs gebouwd waarin regenwater wordt verzameld voor de zomerdroogte. Recycling van rioolwater is ook een Israёlische specialiteit. Meer dan tachtig procent wordt in Israёl hergebruikt, een absoluut wereldrecord. Verder hebben Israëlische wetenschappers allerlei technologische vernieuwingen bedacht, zoals druppelirrigatie en waterwinning uit vocht in de lucht, die niet alleen Israëls waterprobleem helpen oplossen maar ook die van tal van andere landen.

2. Energie

Energie wordt steeds goedkoper in Israёl door de gaswinning in de Middellandse Zee en door de grootschalige toepassing van zonne-energie. In de Negev woestijn zijn gigantische ‘zonnevelden’ gerealiseerd, of in aanbouw, en dit zal betekenen dat het land in 2020 al energieonafhankelijkheid zal kennen.

3. Transport

Verder vindt er momenteel een transportrevolutie plaats in Israël. Er is een hogesnelheidslijn van Tel Aviv naar Jeruzalem in aanbouw die eind dit jaar wordt geopend. Het wegennet wordt op uitgebreide schaal gemoderniseerd en uitgebreid. Een treinverbinding die Eilat met het centrum van Israёl verbindt is onderweg en aan het eind van dit jaar wordt een gloednieuw vliegveld in Eilat in gebruik genomen. Het bestaande spoornet wordt verder uitgebreid en treinen zullen overschakelen van dieselolie op elektra. Verder is in Tel Aviv een metro in aanbouw en de tramlijn in Jeruzalem wordt binnenkort uitgebreid met nieuwe lijnen.

Het succes van Israël

Hieronder een opsomming van de andere belangrijkste gegevens die bewijzen dat de nu zeventig jaar oude staat Israёl een succesverhaal is.

  • De zogenaamde internationale geluksindex, een rapport dat jaarlijks verschijnt, plaatste Israёl op plaats elf vanaf 2015 tot en met 2017, na Nederland op plaats zes, maar voor de Verenigde Staten (18), Verenigd Koninkrijk (19), Duitsland (15) en Belgiё (16).
  • Het gezondheidssysteem in Israёl staat wereldwijd gezien op plaats 9 terwijl de Verenigde Naties het land op plaats 19 rangschikte op de ‘Humanitaire Ontwikkelingsindex’ van 2016. Gegevens over 2017 zijn nog niet bekend en Israёl ging landen zoals Finland, Oostenrijk, Frankrijk, Belgiё en Luxemburg voor in 2016.
  • De bevolking van Israёl verdubbelde in de laatste twintig jaar, terwijl het bruto nationaal product (BNP) met maar liefst 923 procent steeg van 35 miljard dollar in 1987 tot 358 miljard in 2017.
  • Het BNP per hoofd van de bevolking steeg met 413 procent over dezelfde periode (8.000 dollar in 1987 tot 41.000 in 2017).
  • De belastingdruk ging verder met 33 procent omlaag van 45 procent in 1987 tot 30 procent in 2017.
  • De reserves in buitenlandse valuta stegen met maar liefst 2700 procent in die periode. In 1987 had Israël 4 miljard dollar als nationale reserve en nu 112 miljard dollar.
  • De nationale schuld in verhouding tot het BNP nam tegelijkertijd af met 62 procent. De publieke schuld is echter een van de hoogste in de OECD. Meer dan zestig procent van de bevolking staat in het rood.
  • De Israëlische economische groei over de laatste 17 jaar was 65 percent – het één na hoogste cijfer in OECD landen. Het gemiddelde in de OECD was iets meer dan dertig procent.
  • De defensieuitgaven in Israёl verminderden verhoudingsgewijs 74 procent over de laatste twintig jaar. In 1987 spendeerde de Joodse staat 17 procent van haar BNP aan defensie, nu is dat nog maar 4 procent.
  • Het werkloosheidcijfer bereikte verder onlangs een laagtepunt van vier procent, een afname van zeven procent ten opzichte van 2003 toen meer dan elf procent van de bevolking werkloos was. Het is het laagste cijfer in veertig jaar. Dit gebeurde terwijl steeds meer mensen de arbeidsmarkt binnenkwamen, per tien jaar steeg het aantal met gemiddeld 50 procent.

Rozengeur en maneschijn?

Is alles rozengeur en maneschijn in de Joodse staat waar het gaat om de staat van de maatschappij?

Nee, de staat zal harder moeten werken om inkomensverschillen kleiner te maken en met name om de sociale voorzieningen te verbeteren. Ook de enorme bureaucratie speelt een negatieve rol en de prijzen van voeding worden tot de hoogste ter wereld gerekend.

Milieubescherming, een zaak waarin Nederland voorop loopt, is nog altijd onderontwikkeld in Israёl, al wordt er steeds meer ondernomen om afval te recyclen en om het publieksbewustzijn over milieuvervuiling te verbeteren. Vijfenzeventig procent van de plastic flessen in Israël wordt nu bijvoorbeeld gerecycled en glas wordt in asfalt verwerkt.

Verder is het gemiddelde jonge Israëlische gezin vaak niet meer in staat om een huis te kopen vanwege de explosie in prijzen over de laatste tien jaar. Dit geldt voornamelijk voor de randstad van Israёl, Gush Dan rond Tel Aviv en het gebied rond Jeruzalem. De regering heeft nu speciale programma’s die jongeren in staat moeten stellen om een huis te kopen, maar de meesten profiteren daar nog altijd niet van.

Dit artikel is gebaseerd op onderzoek van Dr. Adam Reuter, de oprichter van Israel Financial Immunities, een bedrijf gespecialiseerd in financiёle risico’s, en Noga Kainan, de oprichtster en het huidige hoofd van het Forum van Hoofden van Bedrijven in Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda