fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Ophef om horeca-plannen voor Deventer Synagoge

  Ruben Ridderhof - 20 april 2018

  In de Joodse gemeenschap in Deventer en daarbuiten is ophef ontstaan nadat bekend werd dat een horeca-ondernemer een aanvraag heeft ingediend om in de synagoge aan de Golstraat een foodhal te mogen realiseren, waar meerdere horeca-gelegenheden zich zouden kunnen vestigen.

  Volgens Tom Fürstenberg, voorzitter van de Joodse gemeente Beth Shoshanna, die tegenwoordig in de synagoge samenkomt, zou het openen van een foodhal in de synagoge “de definitieve genadeklap zijn voor de Joodse gemeenschap in Deventer”, zo citeert De Stentor hem. Ook buitenlandse Joodse media hebben het verhaal opgepikt en zo ontstond er een golf van verontwaardiging over de plannen.

  “Als de gemeente met dit plan akkoord gaat, zou dat een absolute schande zijn.”

  Geschiedenis van de synagoge

  De Deventer synagoge was tot de Tweede Wereldoorlog het thuis van een bruisende Joodse gemeente. Maar de Holocaust maakte daar een einde aan. De Deventer Joden werden weggevoerd en de synagoge verwoest. Zij die de nazi-moordmachine overleefden en terugkeerden, probeerden het Joodse leven in Deventer weer op te bouwen. De synagoge werd in 1947 hersteld, maar het kleine, getraumatiseerde restant bleek niet in staat om de synagoge te kunnen beheren. In 1953 werd de synagoge verkocht aan de Christelijke Gereformeerde Kerk.

  De Deventer synagoge.

  Toen enkele jaren geleden de drie gereformeerde kerken in Deventer in een samenwerkingsverband fuseerden, kwam de synagoge leeg te staan. Lange tijd was er sprake van dat de gemeente het gebouw zou opkopen en verhuren aan het in Deventer gevestigde Etty Hillesum Centrum. In 2010 werd de Joodse gemeente Beth Shoshanna opgericht, die de synagoge huurt voor wekelijkse diensten.

  De gemeente zag uiteindelijk af van de aankoop, omdat zij geen manier vond om het gebouw kostendekkend te kunnen exploiteren. Vervolgens zocht de CGK lange tijd naar een geschikte partij. Uiteindelijk werd de synagoge gekocht door vastgoedontwikkelaar Carlus Lenferink. Diens zakenpartner, Ayhan Sahin, een horeca-ondernemer met meerdere horecagelegenheden in Deventer, heeft nu het plan opgedaan om de synagoge te exploiteren als foodhal.

  ’Absolute schande’

  Fürstenberg verwijt de gemeente Deventer dat het zover heeft kunnen komen. Dat zij de synagoge niet hebben aangekocht vond hij destijds al laf. Deventer werd dit jaar genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs, een prijs voor de gemeente die het best met haar culturele erfgoed omgaat. In dit kader sprak wethouder Liesbeth Grijsen over de manier waarop Deventer met haar ergoed omgaat, waaronder ook het religieus erfgoed en dat het daarmee door zal gaan. “Laat ze dat nu maar bewijzen,” citeerde De Stentor Fürstenberg, “door het gebouw te redden.”

  “Als de gemeente met dit plan akkoord gaat, zou dat een absolute schande zijn”, zei Fürstenberg ook tegen De Stentor.

  Onzeker

  Of het plan doorgaat, is overigens onzeker. Het bestemmingsplan voor het gebouw zou ervoor moeten worden gewijzigd. Ook eigenaar Lenferink zei tegen De Stentor niet op de hoogte te zijn van de plannen. Ook gemeente Deventer heeft nog geen reactie gegeven op de plannen of het verzoek om een vergunning.

  Over de auteur