Sluiten

Zoeken.

Saoedische kroonprins zorgt voor nieuwe opschudding over Israel

4 april 2018

beach-landscape-sea-coast-nature-ocean-1007888-pxhere.com_-1024x576

De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman blijft de wereld verbazen nadat hij eerder al voor voorpaginanieuws zorgde over zijn vermeende rol bij een ongekend pro-Israel vredesplan dat na heftige Palestijnse protesten voorlopig in de ijskast lijkt te zijn gezet.

Tijdens een rondreis door de Verenigde Staten ontmoette Bin Salman, of MBS zoals hij door de media wordt genoemd, een delegatie rabbijnen en christelijke leiders met wie hij sprak over een interreligieuze dialoog.

MBS meent wat hij zegt over die interreligieuze dialoog – dat bleek ook tijdens zijn recente bezoek aan Egypte waar hij tijd vrij maakte voor een gesprek met het hoofd van de Koptische kerk Paus Tawadros II.

De kroonprins sprak naar verluidt over zijn affectie voor de Kopten, die één van de oudste christelijke gemeentes in de wereld vormen, en nodigde de christelijke Egyptenaren uit voor een bezoek aan Saoedi-Arabië.

Interreligieus dialoog

In New York sprak MBS met rabbi Steven Wernick van de Verenigde Synagoge, met rabbi Rick Jacobs van de reform gemeenschap en met Allen Fagin, de vicepresident van de Orthodoxe Unie in de VS. Namens de christelijke kerk namen alleen katholieke leiders deel aan de opmerkelijke interreligieuze dialoog. Die dialoog is des te opmerkelijk omdat Saoedi-Arabiё lange tijd gezien werd als één van de meest conservatieve Islamitische landen waar de zogenaamde Wahhibi-doctrine, een extreme interpretatie van Islam, werd uitgevonden en werd gepraktiseerd.

“Ik geloof dat de Palestijnen en de Israëli’s recht hebben op hun eigen land”

De Saoedische kroonprins heeft ook de strijd aangebonden met geestelijken die Wahhibisme onderwijzen in het olierijke koninkrijk en wil het curriculum dat in het onderwijs in Saoedi-Arabië wordt gebruikt, wijzigen.

Israëls recht

Tijdens het Joodse paasfeest Pesach zorgde MBS voor een nieuwe stunt door plotseling Israëls recht op het voorouderlijke land te erkennen.

Tijdens een interview met de Amerikaanse journalist Jeffrey Goldberg gaf MBS het volgende antwoord op de vraag of hij geloofde dat het Joodse volk recht heeft op een nationaal tehuis in het voorouderlijke land: “Ik geloof dat de Palestijnen en de Israëli’s recht hebben op hun eigen land”.

MBS wilde echter nog niet zo ver gaan dat hij zich wilde committeren aan normale betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Israël. Hij zei dat er eerst een vredesovereenkomst met de Palestijnse Arabieren moet komen voordat er sprake kan zijn van volledige diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië. De Saoedische leider zei verder dat hij geen op religie gebaseerd bezwaren had tegen het bestaan van Israël maar benadrukte dat er in het koninkrijk “zorgen” bestaan over het lot van de “heilige moskee” in Jeruzalem. “Ons land heeft geen probleem met de Joden. Onze profeet Mohammed trouwde een Joodse vrouw, niet zo maar een vriendin, hij trouwde met haar”, zei MBS terwijl hij eraan toevoegde dat de buren van de profeet Mohammed ook Joods waren.

Het laatste was waarschijnlijk een verwijzing naar Joodse stammen in Saoedi-Arabië zoals Banu Nadir, Banu Qaynuqa en Banu Qurayza die bepaald niet vriendelijk werden behandeld door de grondlegger van de Islam.

Saoedi-Arabië stond tot nu toe bekend als één van de meest anti-Joodse landen in de wereld waar antisemitisme hoogtij vierde.

Ayaan Hirsi Ali schreef in haar boek Infidel dat tijdens de periode dat zij in het koninkrijk woonde ieder ongemak, zoals stroomuitval, aan een Joodse samenzwering werd verweten ondanks het feit dat er geen Joden meer wonen in Saoedi Arabië.

Een andere wind

Bin Salmans opmerkingen tijdens het Goldberg interview waren een nieuwe duidelijke aanwijzing dat er een andere wind ten opzichte Israël is gaan waaien in Saoedi-Arabië.

MBS ontkende dat slechts het Iranese gevaar verantwoordelijk is voor de Saoedische toenadering tot de Joodse staat en zei dat er een “hoop interesses” waren die de twee landen delen.

“Er is nog een lange weg te gaan”

Arabische en Israëlische media hebben herhaaldelijk melding gemaakt van geheime en openlijke contacten tussen Saoedi-Arabië en Israël.

Aan het eind van maart besloot de Saoedische regering om voor het eerst haar luchtruim te openen voor een luchtvaartmaatschappij die vanuit Azië op Tel Aviv vliegt. Tot nu toe moeten El Al en andere Aziatische luchtvaartmaatschappijen een omweg maken via de Rode Zee en de Perzische golf om Israël te bereiken.

MBS wordt door sommige commentatoren vergeleken met de vermoorde Egyptische president Anwar Sadat die werd geliquideerd nadat hij een vredesovereenkomst met Israël had gesloten in 1979. Anderen zeggen echter dat er niet te veel waarde moet worden gehecht aan de opmerkingen van MSB over Israël en dat vrede tussen de twee landen voorlopig nog tot een utopie moet worden gerekend. “Het is een langzame verandering, geen transformatie,” waarschuwde de voormalige Joods-Amerikaanse diplomaat Aaron David Miller. De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël, Dan Shapiro (ook Joods) zegt echter dat MBS bezig is taboes te breken waar het gaat om Israël – maar ook hij waarschuwde voor al te veel optimisme. “Er is nog een lange weg te gaan”, aldus Shapiro.

Hoe dan ook, nadat hij onlangs Saoedische diplomaten opdracht gaf om Hamas voortaan aan te duiden als een terroristische organisatie en de Iraanse leider Khamenei met Hitler vergeleek, is zo langzamerhand duidelijk dat MBS een leider is die werkt aan een revolutie en niet alleen in eigen land.

Doneren
Abonneren
Agenda