• Duizenden Palestijnen 'protesteren' nabij het grenshek met Israël. Hamas gebruikt de protesten als instrument en dekmantel om in Israël te infiltreren. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De werkelijkheid achter Hamas’ ‘vreedzame protesten’

  Yochanan Visser - 15 mei 2018

  Terwijl Israël feest vierde over de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem, een daad die door premier Benjamin Netanyahu werd geprezen als het rechtdoen aan de Joodse geschiedenis, liepen de zaken in het zuiden van het land verder uit de hand.

  Hamas in Gaza organiseerde opnieuw grootschalige protesten en gewelddadige acties die tot doel hadden om Israël te infiltreren en om terreuraanslagen te plegen of om IDF soldaten te ontvoeren. De terreurorganisatie vormde maandag twaalf grote cellen die opdracht kregen om autobanden te verbranden om Israëlische sluipschutters het zicht te ontnemen en om vervolgens gaten in het grenshek te knippen.

  Deze cellen gebruikten ook bermbommen en andere explosieven om hun doel te bereiken terwijl zij vliegers oplieten die brandbommen boven Israël moesten brengen met het doel brand te stichten in de velden en dorpen langs de grens met Gaza. Het laatste mislukte volkomen omdat Israël een antwoord had gevonden op deze nieuwe bedreiging. Vrijwilligers bestuurden kleine onbemande vliegtuigen die de vliegers boven Gaza onderschepten en vervolgens deden neerstorten.

  “Hamas betaalt families 100 dollar om deel te nemen aan de gewelddadigheden die tot doel hebben om een invasie in Israël te creëren.”

  Aan het eind van de gewelddadige dag waren er aan Palestijnse zijde 59 doden te betreuren, meer dan tien van hen leden van Hamas die het geweld organiseerden.
  De Israëlische veiligheidsdienst Shin Beth gaf op maandag een verklaring uit waarin stond dat gearresteerde Hamas terroristen hadden bekend dat de terreurgroep de gewelddadigheden organiseert met hulp van Iran.

  100 dollar

  Hamas betaalt families 100 dollar om deel te nemen aan de gewelddadigheden die tot doel hebben om een invasie in Israël te creëren. Leden van de Izz-a-Din al-Qassam Brigade, Hamas’ militaire arm, leveren de autobanden, molotovcocktails, explosieve vliegers en ander wapentuig dat wordt gebruikt in de geweldsexplosies en tijdens infiltratiepogingen.

  Deze infiltratiepogingen worden voorbereid door burgers die gereedschap krijgen van Izz-a-Din Al-Qassam, terwijl leden van de organisatie opdracht kregen om weg te blijven van het grenshek totdat er gat in de barrière is geknipt. Daarna zouden zij terreuraanslagen in Israël hebben moeten uitvoeren.

  Het Israëlische leger had buitenlandse diplomaten uitgenodigd die het werk van de sluipschutters moesten monitoren. Deze sluipschutters werken volgens strikte richtlijnen en schieten alleen met scherp wanneer er gepoogd wordt om Israël te infiltreren of om Israëlische posities langs de grens aan te vallen. Israëlische waarnemers wijzen verder op het feit dat het Hamasministerie van Gezondheid de gewoonte heeft om fictieve cijfers over het aantal gewonden en doden te publiceren. Dit gebeurde ook tijdens de drie oorlogen die Hamas uitvocht met Israël over de laatste 11 jaar.

  Israël maakte op maandagavond bekend dat Hamasleiders doelwit zullen worden van de Israëlische luchtmacht (IAF) wanneer het geweld blijft voortduren. Dit gebeurde nadat de IAF verschillende Hamasdoelen diep in Gaza had aangevallen.

  Reacties

  De reacties op het nieuwe geweld in en rond Gaza zijn vaak voorspelbaar. De Europese landen bekritiseren Israël voor het “doden van burgers” terwijl sommige Arabische landen en met name Turkije de Israëlische acties tegen Hamas scherp veroordelen. De Turkse dictator Recep Tayyip Erdogan noemde bijvoorbeeld Israël op maandag opnieuw een “terreurstaat” en riep zijn ambassadeur in de Joodse staat terug voor ‘overleg’. Erdogan beweerde ook dat Israël “genocide” pleegt in Gaza.

  De Verenigde Staten en Australië nemen daarentegen een geheel andere houding aan ten opzichte van het geweld in Gaza en stellen Hamas aansprakelijk terwijl zij benadrukken dat Israël recht op zelfverdediging heeft.

  De reactie van de internationale media is over het algemeen al even voorspelbaar. De Hamas ‘protesten’ worden nog altijd afgeschilderd als “vreedzaam” en Israëls reactie wordt “buiten proportie” genoemd terwijl sommige journalisten ‘klagen’ over het feit dat er aan Israëlische kant geen doden zijn gevallen.

  Vooruitzicht

  Het geweld zal naar verwachting vandaag nog verergeren wanneer de Palestijnse terreurorganisaties en de Palestijnse Autoriteit de zogenaamde Naqba herdenken, de vlucht van ca. 550.000 Palestijnse Arabieren voor en tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948.

  PA leider Mahmoud Abbas riep op maandag drie dagen nationale rouw af en kondigde een algemene staking af voor Naqba Dag. Op maandagmiddag en avond breidden de gewelddadigheden zich al uit tot delen van Samaria en Judea en ook naar Arabisch Jeruzalem. Het Israëlische leger en de grenspolitie zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht terwijl Israël op dinsdag de Keren Shalom grensovergang met Gaza heropende nadat Hamasactivisten brand hadden gesticht aan de Palestijnse kant van de overgang.
  Daarbij werd cruciale infrastructuur vernietigd die nodig is om elektra en brandstof te leveren aan de bevolking in Gaza.

  Ondertussen neemt de druk op Hamas toe om weer met raketbeschietingen te beginnen op Zuid-Israël. Op dinsdagochtend klonk het luchtalarm in Israëlische steden en dorpen rond Gaza maar dit bleek later vals alarm. Als Hamas inderdaad raketten op Israël begint af te schieten is de kans groot dat de situatie escaleert richting de vierde Gazaoorlog.

  Thema

  Gazahamas

  Over de auteur