fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Doden Gaza merendeels leden Hamas

  Yochanan Visser - 17 mei 2018

  Terwijl vrijwel de hele wereld wederom Israël veroordeelde over wat Hamas “het bloedbad” noemt, de dood van 62 Palestijnse Arabieren tijdens gewelddadigheden langs de grens met Gaza afgelopen maandag, bleek opnieuw dat die veroordelingen prematuur waren.

  Eerst was er Hamas co-oprichter Mahmoud al-Zahar die in een interview met Al-Jazeerah zijn ongenoegen liet blijken over een suggestie van zijn interviewer dat er sprake zou zijn geweest van ‘vreedzaam verzet’ door de Palestijnse Arabieren.
  “Wanneer we over we de woorden ‘vreedzaam verzet’ gebruiken bedriegen we het publiek”, zei al-Zahar die altijd een voorstander is geweest van jihad tegen de Joodse staat en die nog altijd zeer invloedrijk is binnen Hamas.

  “Hamas organiseert het geweld om te voorkomen dat de bevolking zich tegen de organisatie keert vanwege de catastrofale humanitaire situatie in Gaza.”

  Daarna publiceerde het Israëlische leger een interview met een gevangen genomen Hamas-lid die uitlegde hoe de terreurorganisatie burgers, en dan met name vrouwen en kinderen, dwingt om deel te nemen aan de pogingen om Israël te infiltreren. De man legde uit dat Hamas kinderen en vrouwen instrueert om zich in de frontlinie van de gewelddadigheden op te houden “omdat Israëlische soldaten niet op kinderen en hun moeders schieten”. Ook zei hij dat Hamas het geweld organiseert om te voorkomen dat de bevolking zich tegen de organisatie keert vanwege de catastrofale humanitaire situatie in Gaza.

  “De mensen zijn het zat en ik ben één van deze mensen,” zei de man die eraan toevoegde dat Hamas er vooral op uit is om via de media de publieke opinie te beïnvloeden tijdens de gewelddadigheden.

  Geen vreedzaam protest

  Een derde Hamas-lid vertelde de Washington Post dat hij zich had verheugd om deel te nemen aan de bestorming van Israël omdat hij dan de mogelijkheid kreeg om te moorden en om stenen naar Joden te gooien. De man zei ook dat sommige ‘betogers’ grote messen bij zich hadden om Joden te vermoorden wanneer zij eenmaal in Israël zouden zijn.
  Hamas gebruikte met name Facebook om Palestijnse Arabieren op te hitsen en om hen aan te sporen om messen en pistolen mee te nemen om Israëli’s te ontvoeren.

  Op woensdagavond gaf Israël ook een video vrij van een interview met Hamas leider Dr. Salah Al-Bardawil waarin deze verklaarde dat 50 van de 62 doden lid waren van zijn organisatie.
  De door Iran gesteunde Palestijnse terreurgroep Islamic Jihad had eerder toegegeven dat drie van haar leden onder de doden waren. Woordvoerder Jonathan Conricus van het Israëlische leger postte de clip en schreef: “Geloof hem op zijn woord, dit was geen vreedzaam protest.”

  Al deze onthullingen door Hamasleden werden vrijwel niet gerapporteerd door de internationale media en daarmee werd het imago van Israël opnieuw beschadigd.

  Weinig animo

  De verwachte massaprotesten op de zogenaamde Naqba dag, de dag dat de Palestijnse organisaties herdenken dat ongeveer 550.000 Arabieren uit Israël vluchtten tijdens en voor de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948, bleven uit. Ongeveer tweeduizend Palestijnse Arabieren namen deel aan de protesten in Samaria en Judea terwijl in Gaza een zelfde verschijnsel zich voordeed.
  Dit liet zien dat wanneer de protesten niet worden georganiseerd (door Fatah of Hamas) of worden gestimuleerd door het betalen van premies er weinig animo is om een confrontatie aan te gaan met het Israëlische leger.

  Hamas heeft voor vrijdag opnieuw massaprotesten georganiseerd langs de grens met Israël in Gaza. Deze aankondiging zorgde ervoor dat de Israëlische regering Hamasleiders de wacht aanzegde en dreigde om de zogenaamde ‘liquidatiepolitiek’ opnieuw in te voeren.
  Met andere woorden wanneer de Hamas-top door blijft gaan met haar pogingen om Israël te infiltreren dan zullen Hamas leiders het doelwit worden van Israëlische aanvallen.

  Over de auteur