fbpx
 • Premier Netanyahu tijdens zijn presentatie van Irans geheime nucleaire archiefstukken. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Dramatische ontwikkelingen Iraans-Israёlische conflict

  Yochanan Visser - 1 mei 2018

  Dramatische ontwikkelingen in het Iraans-Israёlische conflict zorgden voor opschudding op zondag en maandag.

  Om half elf zondagavond kwamen de eerste berichten binnen over een nieuwe Israёlische aanval op Iraanse doelen in noordelijk Syriё. Raketten afgeschoten door onbekende oorlogsvliegtuigen zorgden voor een enorme explosie op de 47ste brigade basis van het Syrische leger in de buurt van de Noord-Syrische stad Hama.

  De initiёle explosie werd gevolgd door een veel grotere tweede ontploffing hetgeen duidde op de aanwezigheid van een grote hoeveelheid explosieven en wapens op de basis. De kracht van de explosie was zo groot dat hij voor een lichte aardbeving (2.6 op de schaal van Richter) zorgde in de omgeving van Hama.
  Syrische en Iraanse media rapporteerden dat er ternminste 40 doden te betreuren waren als gevolg van de aanval, onder hen een aantal Iraniёrs en sjiitische huurlingen.

  “Of het genoeg is om de Europeanen te overtuigen om een andere houding aan te nemen tegenover Iran is maar zeer de vraag.”

  Dezelfde media rapporteerden later dat ook Iraanse posities in de buurt van de stad Aleppo waren aangevallen terwijl Syrische bronnen suggereerden dat de raketten die de bases verwoesten afkomstig waren van een Amerikaans/Engelse basis in het noorden van Jordaniё. Die berichtten werden later weer tegengesproken door experts die wezen op het feit dat slechts Israёl luchtaanvallen uitvoert op Iraanse doelen in Syriё en dat er geen ballistische raketten waren gebruikt om de aanval uit te voeren maar zogenaamde ASM-raketten (raketten die door vliegtuigen op een gronddoel worden afgeschoten).

  Libanese media rapporteerden later dat Israёlische oorlogsvliegtuigen de nieuwe aanval op Iraanse doelen in Syriё hadden uitgevoerd. Dit kwam overeen met mijn eigen waarneming op zondagavond. Kort voordat de eerste berichten over de explosies in Hama en Aleppo binnenkwamen nam ik twee Israëlische F-15’s waar die uit de richting van Metulla nabij Libanon kwamen en laag over de grond richting de Jordaanvallei vlogen.

  De New York Times berichtte op maandag dat ongeveer 200 raketten op de basis bij Hama waren vernietigd tijdens de aanval. De Israёlische luchtmacht voert de meeste aanvallen op doelen in Syriё tegenwoordig uit via het Libanese luchtruim om een confrontatie met het Russische leger te voorkomen. De Russen beschikken immers over het S-300 luchtverdedigingssysteem dat in staat is om ieder vliegtuig binnen een straal van 200 kilometer neer te schieten.

  Spoedzitting

  Op maandagmiddag kwam het Israёlische veiligheidscabinet in spoedzitting bijeen in het IDF-hoofdkwartier in Tel Aviv en waarnemers suggereerden dat die vergadering gerelateerd was aan een nieuwe Iraanse bedreiging aan het adres van Israёl na de aanval op zondagavond.
  De Iraanse leider Ali Khamenei zei maandag dat het tijdperk van “hit and run” aanvallen door Israёl nu definitief over was en dat Iran voortaan iedere Israёlische aanval zou beantwoorden.

  Later bleek echter dat de spoedbijeenkomst in Tel Aviv over een andere spectaculaire Israёlische operatie tegen Iran was gegaan.
  Op maandagavond hield Premier Benjamin Netanyahu een persconferentie op het IDF hoofdkwartier in Tel Aviv waarin hij onthulde dat de Mossad, de Israёlische buitenlandse veiligheidsdienst, in januari 2017 een groot deel van het Iraanse nucleaire archief uit een complex in Teheran had gestolen.

  Het archief bevatte 110,000 documenten die aantoonden dat Iran tenminste tot 2009 aan de ontwikkeling van een nucleair wapen had gewerkt kort voordat in Oman geheime onderhandelingen begonnen tussen Iraanse diplomaten en de Amerikaanse regering van Barack Obama.

  Netanyahu zei dat het in 2015 gesloten nucleaire akkoord met Iran was gebaseerd op leugens en dat het archief blauwdrukken bevatte waaruit bleek dat Iran had gewerkt aan kernkoppen voor langeafstandsraketten. Die blauwdrukken bewijzen dat de regering in Teheran opdracht had gegeven om vijf kernkoppen te produceren die ieder de kracht hadden van de atoombommen die op Hiroshima in Japan vielen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, zei de Israёlische leider.

  Het archief toonde ook aan dat Iran vijf locaties had geselecteerd voor het houden van ondergrondse kernproeven en had gewerkt aan de vijf hoofdelementen die nodig zijn voor de productie van nucleaire wapens.

  De Israelische premier exposeerde tijdens zijn presentatie de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zariff als een leugenaar toen deze vorige week met een stalen gezicht beweerde dat Iran nooit aan een kernwapen had gewerkt.

  Bewijs

  Commentatoren in en buiten Israёl zeiden na afloop van de presentatie dat Netanyahu in feite niets nieuws had onthuld. Bijna alle zaken die hij liet zien en besprak waren al bekend zeiden deze critici.
  Echter, het was de eerste keer dat originele documenten van het Iraanse regime werden getoond die bewezen dat de vele eerdere onthullingen over Iran’s geheime kernwapenprogramma door de Iraanse opositie en andere opponenten van het nucleaire akkoord tussen Iran en de zes wereldmachten waar waren.

  Of het genoeg is om de Europeanen te overtuigen om een andere houding aan te nemen tegenover Iran is maar zeer de vraag. Frederica Mogherini, de hoge EU-functionaris, verantwoordelijk voor buitenlandse betrekkingen, reageerde sceptisch op Netanyahu’s presentatie.
  “We hebbben niet gezien dat Premier Netanyahu Irans nakoming van haar verplichtingen onder het nucleaire akkoord in twijfel heeft getrokken,” zei Mogherini na de persconferentie in Tel Aviv.

  Zij voegde eraan toe dat het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) sinds 2015 tien rapporten heeft uitgegeven die bevestigden dat Iran zich aan het akkoord hield.
  Het door Israёl verkregen Iraanse archief laat echter zien dat Iran herhaaldelijk loog tegen de IAEA en zweeg over activiteiten die onder de JCPOA verboden zijn.

  Over de auteur