fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  EU slaat de plank mis over Irans nucleaire programma

  Yochanan Visser - 3 mei 2018

  Op woensdag reageerde Frederica Mogherini, de vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, met een officiële verklaring naar aanleiding van premier Benyamin Netanyahu’s verbluffende onthullingen over het Iraanse kernwapenprogramma afgelopen maandag.

  Hoewel ze benadrukte dat haar reactie “voorlopig” was, omdat ze “de details” van de verklaring van Netanyahu niet had kunnen zien noch een ​​”beoordeling” van het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) had ontvangen, beweerde Mogherini dat sinds begin 2016 Iran “volledig had voldaan aan haar verplichtingen”, krachtens het nucleaire akkoord met zes wereldmachten uit 2015. Zij baseerde haar bewering op tien IAEA rapporten over Iran die sinds eind 2015 werden gepubliceerd. “De JCPOA, de nucleaire overeenkomst, is niet gebaseerd op aannames van goede trouw of vertrouwen – het is gebaseerd op concrete verplichtingen, verificatiemechanismen en een zeer strenge controle van feiten, uitgevoerd door de IAEA,” aldus Mogherini. “De IAEA heeft 10 rapporten gepubliceerd, waarin wordt bevestigd dat Iran volledig aan haar verplichtingen heeft voldaan,” voegde ze eraan toe. Tegelijkertijd bekritiseerde Mogherini Premier Netanyahu omdat hij “de juiste, legitieme, erkende mechanismen, de IAEA en de gezamenlijke commissie (van de JCPOA)” niet gebruikte om zijn zorgen te bespreken.

  Problemen in de verklaring

  Er zijn een aantal problemen met de verklaring van Mogherini, die overigens de mening van een grote meerderheid van Europese leiders weerspiegelde. Ten eerste heeft het IAEA geen toegang gekregen tot militaire basissen waar Iran ervan wordt verdacht werk te hebben verricht in verband met haar kernwapenprogramma. Er is dus geen sprake van “zeer strikte monitoring van de feiten”, zoals Mogherini beweert. Een van deze locaties is Parchin waar de Islamitische Republiek testen heeft uitgevoerd met ontstekers voor kernkoppen. Iran weigerde IAEA-inspecteurs toegang te geven tot Parchin en na jaren van zuivering van de bodem van de testlocatie met de ontstekers werd Iraanse ingenieurs toegestaan om grondmonsters te nemen, die vervolgens werden onderzocht door de IAEA in Wenen. Volgens het Institute for Sience and International Security (ISIS), had de “IAEA de aanwezigheid ontdekt van antropogenisch verwerkte (door de mens geproduceerde) deeltjes van natuurlijk uranium” in de monsters. Het IAEA gaf later toe dat het de Iraniërs zelfs niet durfde te vragen om inspecties van militaire locaties. Dit omdat men wist dat de Iraanse weigering zou betekenen dat het agentschap dan moest vaststellen dat Iran niet voldeed aan de voorwaarden van de JCPOA.

  Ten tweede is het bestaan ​​van een geheim archief vol met bestanden en CD’s die Irans pogingen om kernwapens te produceren documenteren na de implementatie van de JCPOA een ander bewijs dat de Islamitische Republiek de deal heeft geschonden. Punt T van bijlage 1 van de nucleaire overeenkomst (JCPOA) verbiedt Iran om “computermodellen te ontwerpen, ontwikkelen, verwerven of gebruiken om nucleaire explosies te simuleren” (82.1).

   Het IAEA gaf later toe dat het de Iraniërs zelfs niet durfde te vragen om inspecties van militaire locaties.

  Het feit dat het regime in Teheran besloot alle bestanden met betrekking tot de ontwikkeling van nucleaire explosieven te verbergen, is bewijs dat Iran de JCPOA heeft geschonden, aldus Israëlische commentatoren.

  Dan is er het feit dat Iran wordt verdacht van het uitvoeren van werkzaamheden ten behoeve van haar kernwapenprogramma buiten de grenzen van de Islamitische Republiek. Israëlische onderzoekers publiceerden vorig jaar een studie over de nucleaire activiteiten van Iran in Noord-Korea waar de Iraniёrs werken aan langeafstandsraketten voor het vervoer van kernkoppen. Ongeveer tegelijkertijd publiceerden Der Spiegel in Duitsland en het in Washington gevestigde Institute for Science and International Security onderzoeksartikelen die suggereerden dat Iran een ondergrondse nucleaire locatie heeft gebouwd in Qusayr in Syrië. De ondergrondse locatie in Qusayr in het Qalamoun-gebergte nabij de Libanese grens werd door een Hezbollah-commandant “de atoomfabriek” genoemd tijdens een gesprek met Ibrahim Othman, het hoofd van de Syrische commissie voor atoomenergie.

  Er is meer.

  Verdere onthullingen

  Duitse inlichtingen, agentschappen en media onthulden vorig jaar dat Iran haar “inspanningen om materialen te verkrijgen voor haar nucleaire programma en de bouw van raketten van Duitse bedrijven”, na de implementatie van de nucleaire deal met zes wereldmachten continueerde. Een inlichtingenrapport van de deelstaat Hamburg in 2017 verklaarde: “Er is geen bewijs dat er in 2016 sprake is van een complete ommezwaai in het atoombeleid van Iran.” Hetzelfde rapport onthulde dat Iran “51 speciale ventielen” had aangeschaft ten behoeve van de gesanctioneerde putonium reaktor in Arak.

  Tot slot, de Iraniërs zelf hebben herhaaldelijk toegegeven dat ze bedrog pleegden na de implementatie van de nucleaire overeenkomst. Hier is bijvoorbeeld wat Ali Akbar Salehi, het hoofd van het Iraanse Agentschap voor Atoom, zei tijdens een interview met IRINN TV in Iran op 22 augustus 2017. Salehi vertelde IRINN dat de Islamitische Republiek in slechts vijf dagen kan terugkeren naar het Uranium verrijkingsniveau dat bestond voor de implementatie van de JCPOA. Salehi zei dat Iran in staat werd gesteld om de ondergrondse Fordow-faciliteit te behouden waar het de nieuwe IR8-centrifuge heeft ontwikkeld. Deze nieuwe centrifuge zal een snelle terugkeer naar de pre-overeenkomst uraniumverrijkingscapaciteit van 20%  mogelijk maken, aldus experts.

  De Iraniërs hebben zelf herhaaldelijk toegegeven dat ze bedrog pleegden na de implementatie van de nucleaire overeenkomst.

  Tijdens hetzelfde interview onthulde Salehi nog een Iraanse schending van de JCPOA, toen hij zei dat Iran geen cement had gegoten in de kern van de plutoniumreactor in Arak, zoals men verplicht was krachtens de nucleaire overeenkomst. “We goten slechts cement in enkele pijpleidingen van de reactorbuizen met een diameter van enkele centimeters en twee tot drie meter lang. We goten het niet in de reactor zelf, maar (alleen) in de externe leidingen,” zei Salehi. Hij voegde eraan toe dat als gevolg daarvan de plutoniumreactor in Arak binnen een paar maanden weer operationeel kan zijn vanwege deze Iraanse truc. Salehi’s onthullingen deed ISIS verklaren dat, ondanks de JCPOA, “geen pad naar de (Iraanse atoom-)bom permanent gesloten is”.

  Ondergetekende woonde deze week een bijeenkomst bij met Amos Yadlin, het voormalige hoofd van de Israёlische militaire inlichtingendienst. Yadlin reageerde op de kritiek dat Netanyahu geen “rokend pistool” had gepresenteerd tijdens zijn presentatie op het IDF-hoofdkwartier.

  “Er is voldoende rook,” zei Yadlin, die eraan toevoegde dat hij voldoende bewijs had gezien dat Iran voortdurend bedrog pleegde over haar nucleaire programma en dat een Israёlische minister hem na maandag had gezegd dat Iran ook bedrog pleegde na de implementatie van de JCPOA.

   

  Thema

  Over de auteur