Sluiten

Zoeken.

Heilzame kruiden uit de Judese woestijn

Door Maayan Hoffman - 

11 mei 2018

F170102IH03-300x169

View of the southern Judean Desert, south of Jerusalem, on December 31, 2016. Photo by Isaac Harari/Flash90

Oude Hebreeuwse geneeskunde was in het land Israël gepraktiseerd op zijn minst tot de tweede eeuw v.Chr., legde Amir Kitron uit. Amir Kitron is doctor in de scheikunde en heeft zich erop toegelegd kruiden uit de Judese woestijn met elkaar te combineren om onder meer natuurlijke en effectieve huidverzorgingsproducten te ontwikkelen.

Kitron zei dat de oude Hebreeuwse artsenij zich bezighield met het mixen van krachtige kruiden waarmee crèmes, oliën en zalven werden gemaakt bedoeld voor gebruik om plaatselijk het lichaam te genezen. “In de Bijbel zie je veel dingen die plaatselijk toegepast werden,” zei Kitron. Zijn bedrijf, Herbs of Kedem, gebruikt deze invloeden als een techniek. “De Tenach is onze inspiratiebron.”

De Joodse traditie heeft het over een ‘Boek van genezingen’ dat de verzamelde genezingswijsheid van het Joodse volk bevat. Men zegt dat koning Hizkia dit boek verborgen hield omdat de medische behandelingen te effectief waren. De Middeleeuwse Bijbelcommentator Rasji verklaart dat wanneer iemand ziek werd en zou opvolgen wat in het boek stond, hij genezen zou worden. Het resultaat was dat het hart van de mensen vanwege ziekte niet vernederd werd voor de Hemel.

Het moderne symbool voor farmaceutica is eveneens afgeleid van de Bijbel, en de geschiedenis van Mozes, zegt Kitron. “De staf van Mozes was veranderd in een slang, en veranderde weer terug in een staf,” verklaarde Kitron. “Nadat hij de staf in zijn hand had, ‘verrichtte hij een daad van genezing aan zichzelf’: een gezonde hand werd een hand die melaats was, en daarna werd de hand weer genezen.”

Geneeskrachtig

Voor de serie Kedem producten worden speciale planten gebruikt die gevonden worden in de Judese woestijn, een smalle strook land van ruim 22 kilometer die ligt tussen de Judese heuvels en de Dode Zee. In de Judese heuvels heerst een Middellandse Zeeklimaat en de hoogte is tot ongeveer 100 meter boven zee- en regenniveau. De Dode Zee daarentegen is de laagstgelegen plek op aarde op meer dan 400 meter beneden zeeniveau; ook is het daar constant warm en droog.

“Dit schept een zeldzaam treffen tussen twee soorten kruiden die reageren op tegengestelde klimaatinvloeden, met als resultaat dat in de planten een hoog stressniveau wordt aangetroffen,” legde Kitron uit. “Een van de resultaten van deze stress is het betrekkelijke hoge niveau van bepaalde plantaardige stoffen die gebruikt kunnen worden voor de behandeling van onder andere auto-immune huidziekten zoals psoriasis, voor het sneller helen van spierweefsel en de behandeling van haarverlies bij mannen.

Kitron verklaarde dat wanneer planten onder zulke extreme traumatische stress overleven, ze op dezelfde manier een capaciteit opbouwen om het menselijke lichaam zichzelf te laten genezen. “Hoe kun je erachter komen hoe een medicijn werkt?” vroeg Kitron. “Allereerst onderzoek je de fysiologische aspecten van een plant: hoe groeit hij, en onder welke condities. Dan kijk je naar de farmacologische tradities. De meeste mensen hebben hun eigen tradities hoe ze plantaardige medicijnen gebruiken.”

Hij legde uit dat, wanneer een lichaam – of een deel van het lichaam – zichzelf afbreekt, de beste strategie is om het vermogen zichzelf te helen, te activeren. Er zijn vele manieren om dit te doen. Bijvoorbeeld het veranderen van iemands denken en houding; fysiek fit zijn aankweken – fysieke training verhoogt de stresstolerantie van het lichaam, emotionele stabiliteit en mentale capaciteit; voeding; ontgiften; het lichaam met kruiden en mineralen als het ware duidelijk maken de ‘goede kant’ op te gaan. Deze dingen zijn sinds mensenheugenis gepraktiseerd, maar hebben nu een wetenschappelijk achtergrond.

Unieke planten

Herbs of Kedem heeft producten die werkzaam zijn op de beide laatste twee genoemde fronten en kunnen helpen om over-medicatie te verminderen. Producten kunnen onder meer het lichaam ontgiften, de bloeddruk omlaag brengen, ontsteking aan de dikke darm behandelen, rimpels verminderen en gezwollen ogen verhelpen. Het is een van de weinige firma’s die op strikt natuurlijke en vegetarische wijze schoonheid en welbevinden bevorderen.

Kitron zei bijvoorbeeld dat wanneer iemand een hoog cholesterolgehalte heeft, de persoon medicatie krijgt. Veel medicijnen om hoog cholesterol te behandelen, kunnen tot leverschade leiden. Dan wordt een ander medicijn daartegen ingenomen, en zo gaat het maar door. “Het resultaat is dat met 70 jaar sommige mensen wel 10 verschillende medicijnen slikken,” zei hij.

Toch zijn farmaceutische bedrijven terughoudend om planten te onderzoeken voor medicinale doeleinden omdat het productieproces ervan veel duurder is en gecompliceerd om mee te werken. Ten eerste omdat er veranderende concentraties van verschillende ingrediënten in de planten zitten, en omdat het moeilijk is om voor kruidenextracten die al reeds eeuwen lang in gebruik zijn geweest, een patent te registreren.

Kitron heeft zich sinds 1998 toegelegd op de studie van planten in de Judese woestijn. Oorspronkelijk verhuisde hij naar Kiryat Arba omdat hij dichtbij de Bijbelse stad Hebron wilde wonen. Het was toen dat hij ontdekte dat “we letterlijk struikelen over of achteloos trappen op planten die iedereen als onkruid ziet; het zijn echter unieke planten.”

Hij vond tientallen zeldzame inheemse soorten en hij begon zaden te verzamelen van overblijfselen van oude oogsten. Hiermee schiep hij een nationale plantkundige genenbank voor het geval deze planten uitgestorven zouden raken. Hij bewaart de zaden van deze zeldzame planten met de bedoeling ze eens weer te cultiveren.

Hysop

“Het Israëlische megabedrijf in chemicaliën, Gadot, gaf aan dat wij op een plaats in de wereld leven met de hoogste biodiversiteit ter wereld,” zei Yaniv Kitron, de grondlegger en algemeen directeur van Eden Shield en de broer van Amir Kitron.

Eden Shield is geworteld in dezelfde filosofie als Herbs of Kedem, en heeft een serie van natuurlijke niet giftige producten ontwikkeld op basis van inheemse planten uit de Judese woestijn die akker- en landbouwopbrengsten beschermen tegen schade toegebracht door insecten.

In de Judese woestijn heeft de oudere Amir verschillende Bijbelse planten gevonden, zoals het oude hysop waarover we lezen in de Psalmen. Hij zei dat hysop gebruikt kan worden om bacteriën te bestrijden en om schimmel aan nagels te behandelen. (Psalm 51:9a: ‘Ontzondig mij met hysop, dan zal ik rein zijn, …’)

De soorten hysop die in de Judese woestijn voorkomt, zijn nergens elders ter wereld te vinden. En nergens elders ter wereld zijn soorten zo verworteld in geschiedenis en spiritualiteit. “Dit gebied heeft enorme geestelijke betekenis,” zei Kitron. “De woestijn van Juda is de plek waar koning David zijn vrouw Abigail ontmoette, en waar zo veel gebeurde. We brengen deze spiritualiteit en helende kracht in alles wat we verkopen.”

HuTz9CFn_400x400

De auteur

Maayan Hoffman

Doneren
Abonneren
Agenda