Video

Ik leef

Ruben Ridderhof - 5 mei 2018

Gisteren herdachten we in Nederland de doden die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierbij denk ik persoonlijk vooral aan de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust. Vandaag vieren we de vrijheid.

Toen ik deze video zag, waarin zeshonderd Holocaustoverlevenden samen het lied ‘Chai’ – ‘ik leef’ – zingen, schoot ik vol. Wat een veerkracht, wat een wonder. Wat een bewijs dat de Eeuwige, ondanks het ergste dat we ons hier op aarde kunnen voorstellen, toch trouw blijft en Zijn volk bewaart en zegent.

Ik leef nog (ik leef, ik leef)
Hoor mij, mijn broeders
Ik leef nog
En met beide ogen zie ik uit naar het licht
Ik heb doornen doorstaan,
En toch bloemen voortgebracht
Voor ons liggen jaren, te talrijk om te tellen

Ik vraag me af, en bid ook
Hoe wondelijk het is dat de hoop nog niet is vervlogen

En Psalm wordt doorgegeven
Van geslacht op geslacht
Als een bron van lang geleden, voortgaand tot de eeuwigheid
Ik zing voort,
En zal mij uitstrekken
Naar vrienden aan de overzijde van de zee

Ik vraag me af, en bid ook
Hoe wondelijk het is dat de hoop nog niet is vervlogen

Ik leef, ik leef, ik leef
Ja, ik leef nog steeds
Dit is het lied dat mijn grootvader
Eens zong voor mijn vader
En vandaag (zing) ik.

Mijn dagen zijn vol van leven
De vuurkolom stijgt nog steeds omhoog

Ik zing voort,
En zal mij uitstrekken
Naar vrienden aan de overzijde van de zee

Ik leef, ik leef, ik leef
Het volk Israël leeft
Dit is het lied dat mijn grootvader
Eens zong voor mijn vader
En vandaag (zing) ik.

Het lied werd in 1983 tijdens het Eurovisie Songfestival door de Israëlische zangeres Ofra Haza opgevoerd. In de uitvoering in deze film, gezongen door zovelen die de Holocaust aan den lijve meemaakten, sprak het voor mij als een vooruitloper op die werkelijke bevrijdingsdag die nog zal komen. Als de Messias zal komen om Zijn volk te bevrijden en te verheerlijken. Wat een dag zal dat zijn. Wat een hoop! Wat een getuigenis!

Over de auteur