Sluiten

Zoeken.

Israël en Hamas op rand van nieuwe oorlog na escalatie in Gaza

29 mei 2018

Jeruzalem-Shutterstock-1024-x-576

Nadat de wekelijkse ‘Mars van de Terugkeer’ die Hamas vanaf begin april organiseerde afgelopen vrijdag leek te zijn bёindigd en de rust in Zuid-Israёl leek te zijn teruggekeerd, begon op zondagavond een gevaarlijke escalatie in het conflict tussen Israёl en de terreurbeweging in Gaza.

Rond acht uur plaatselijke tijd openden Hamasterroristen met zware machinegeweren het vuur op de stad Sderot in Zuid-Israёl. Het geweervuur was zo heftig dat het code-roodalarm afging, de sirenes die loeien wanneer er mortiergranaten en raketten worden afgevuurd op Zuid-Israёl. Er werden verschillende gebouwen en auto’s geraakt door kogels maar niemand raakte gewond.

Alon Davidi, de burgemeester van de stad, riep na de aanval het Israëlische leger (IDF) op om het geweervuur te beschouwen als een raketaanval op Sderot en dus onmiddelijk vergeldingsaanvallen te lanceren. Het Israёlische leger onthield zich echter van een massieve tegenaanval en klaarblijkelijk interpreteerden Hamas en Islamitische Jihad dit als een aanmoediging om een grotere aanval op Zuid-Israёl te lanceren.

Om zeven uur dinsdagochtend begon een grote mortieraanval op het zuiden van Israёl. Het tijdstip van de aanval verried dat Hamas en Islamitische Jihad zoveel mogelijk Israёlische burgers wilden raken omdat tussen zeven en acht uur de meeste mensen aan het werk gaan en kinderen op weg zijn naar scholen en creches. In de loop van de dag volgden meerdere aanvallen. Ruim zestig mortieren en granaten werden al afgevuurd.

De IDF gaf inwoners van de grensstrook langs Gaza direct opdracht om de schuilkelders in te gaan terwijl dertig mortiergranaten op dorpen en steden in Zuid-Israёl vielen. Desondanks raakte één persoon gewond die werd behandeld in het Soroka ziekenhuis in Be’er Sheva. Er waren ook berichten over het gebruik van korte afstandsraketten en de IDF rapporteerde later dat het Iron Dome raketschild verschillende van deze raketten uit de lucht had geschoten.

Antwoord

De IDF beantwoordde de aanval voorlopig met tankbeschietingen op Hamasdoelen in Gaza, er wordt echter een meer uitgebreide militaire actie tegen Hamas en de andere terreurgroepen in Gaza verwacht. UPDATE: inmiddels heeft de IDF de aanvallen op Hamas en Islamitische Jihad opgeschaald en worden veel doelen bestookt.

De aanval op Zuid-Israёl was de grootste sinds de Derde Gazaoorlog in de zomer van 2014 en zou tot een nieuwe oorlog in zuid-Israёl kunnen leiden, zeggen Israёlische waarnemers. Experts dringen al geruime tijd aan op het beindigen van het Hamasbewind in Gaza.

Iraanse inmenging

Het Israёlische radiostation Reshet Bet berichtte dinsdagmiddag dat Hamas en Islamic Jihad zich voorbereiden op een grote Israёlische aanval en uit voorzorg militaire bases hebben ontruimd. Tegelijkertijd werd bekend dat Islamitische Jihad de verantwoordelijkheid had opgeёist voor de aanval op dinsdagochtend. Deze terreurbeweging wordt door Iran gesteund en neemt haar orders meestal van Qassem Soleimani de commandant van de Qudsbrigade van de Iraanse Revolutionaire Garde.

Iran financierde ook de ‘Mars van de Terugkeer’, die vanaf het begin in feite een terugkerende poging was om Israёl te infiltreren om terreuraanslagen te plegen. Premier Netanyahu van Israёl zei dat de regering in Jeruzalem de aanval als een ernstige escalatie beschouwt en als een Iraanse poging om een oorlog in het zuiden van het land te ontketenen.

Deal met Rusland

Netanyahu maakte een verbinding met de situatie in Syriё waar Rusland en de Verenigde Staten nu proberen te voorkomen dat Iran en haar bondgenoten de verschillende sjiitische milities het grensgebied op de Golanhoogvlakte overnemen. De premier zei dat Israёl geen genoegen zal nemen met een situatie waarbij de Quds Force en haar partners slechts wordt verboden om zich op te houden op de Golanhoogvlakte, maar dat de Iraniёrs zich uit heel Syriё moeten terugtrekken.

Juist gisteren werd bekend dat de Russen en Israёl een akkoord zouden hebben gesloten over de aanwezigheid van Iraanse of sjiitische troepen op de Golanhoogvlakte. The Israёlische TV station Kanaal 2 meldde dat er een raamwerk van afspraken was gemaakt tussen Israël en Rusland waarbij slechts het Syrische leger zich mag ophouden in het grensgebied op de Golan Hoogvlakte.

Israёl zal de terugkeer van Assads leger toestaan op voorwaarde dat Rusland voorkomt dat Hezbollah en andere Iraanse troepen zich zullen stationeren in het grensgebied met de Joodse staat, aldus Kanaal 2. Premier Netanyahu leek op dinsdag echter te suggeren dat het rapport bezijden de waarheid was en dat Israёl dus blijft vasthouden aan de eis dat Iran en haar proxylegers in Syriё zich in zijn geheel terugtrekken uit het land.

De spanningen tussen Iran en Israёl zijn sinds februari behoorlijk opgelopen en bereikten een voorlopig hoogtepunt op 10 mei jl. toen de Qudsbrigade meer dan dertig raketten op Noord-Israёl afschoot en de Israëlische luchtmacht reageerde met een uren durende massieve tegenaanval waarbij meer dan vijftig Iraanse doelen in Syriё werden vernietigd.

Doneren
Abonneren
Agenda