fbpx
 • Israëlische soldaten nabij de grens met Syrië. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël voorbereid op alle scenario’s na directe confrontatie met Iran

  Yochanan Visser - 11 mei 2018

  Voor de eerste keer in de geschiedenis van de staat Israël vond er in de nacht van woensdag op donderdag een directe confrontatieplaats tussen Iran en de Joodse staat. Om half één ’s nachts werd ondergetekende wakker door luide explosies en laag overvliegende Israëlische gevechtsvliegtuigen in de buurt van het meer van Galilea.

  Even daarvoor loeiden de sirenes van het Code Rood alarm op de Golanhoogvlakte en zochten inwoners van de Israëlische dorpen en steden op de hoogvlakte dekking in hun schuilkelders.

  De Revolutionaire Garde van Iran (IRGC) schoot vanuit Syrië meer dan 20 korteafstandsraketten af op de Golan en tenminste een Scudraket op de stad Tzefat in Noord-Galilea. De laatste raket werd vervolgens onderschept door een Israëlische Patriotraket terwijl het Iron Dome antiraketschild tenminste vier Iraanse raketten uit de lucht schoot boven de Golan.

  “Israël is voorbereid op een regen van Iraanse raketten maar zal een zondvloed in Iran ontketenen”

  Wat volgde was een mini oorlog die gemakkelijk had kunnen uitmonden in een veel groter conflict. Uren lang vlogen Israëlische gevechtsvliegtuigen boven Noord-Israël en in het Libanese luchtruim terwijl Iraanse doelen in Syrië werden bestookt met raketten, maar ook met artillerie. De Iraniërs reageerden rond drie uur ’s nachts met een nieuw salvo van 10 raketten op de Golanhoogvlakte en Syrische media maakte vervolgens melding van het neerschieten van een aantal Israëlische raketten.

  Aan het eind van het Israëlische offensief maakte het Israëlische leger bekend dat tenminste vijftig Iraanse militaire doelen in Syrië waren vernietigd en dat de Iraanse militaire opbouw in het land maanden was teruggeworpen.

  Geen escalatie

  Tegelijkertijd werd duidelijk dat beide partijen probeerden om escalatie richting een grote oorlog te voorkomen. De Iraniërs hadden gemakkelijk andere meer belangrijke doelen in Israël kunnen aanvallen met hun in Syrië aanwezige langeafstandsraketten.

  Een andere aanwijzing dat Iran haar vergeldingsaanvallen voor de voortdurende Israëlische bombardementen op Iraanse doelen in Syrië niet wilde laten uitmonden in een grote oorlog met Israël was het feit dat Hezbollah in Libanon zich niet mengde in het uren durende Israëlische offensief. Dit ondanks berichten dat de Israëlische luchtmacht op grootscheepse schaal het Libanese luchtruim gebruikte voor aanvallen op Iran in Syrië en ondanks het feit dat tenminste één Israëlische raket in Libanon landde. Ook viel de luchtmacht een Hezbollahpositie in Syrië aan in de buurt van de stad Baath dichtbij de Israëlische grens zonder dat de Libanese terreurgroep reageerde.

  Israël op haar beurt was voortdurend in contact met het Russische militaire hoofdkwartier in Syrië en premier Benyamin Netanyahu besprak naar verluidt de noodzaak tot militair ingrijpen tegen Iran in Syrië met president Putin. Netanyahu was op Putin’s verzoek vlak voor het begin van het Iraanse offensief voor een bliksembezoek in Moskou.

  Het Israëlische leger is nu voorbereid op “alle scenario’s” zei legerwoordvoerder Ronen Manelis donderdagmorgen. Iran zal ook na de verwoestende Israëlische aanvallen op dondermorgen niet stoppen met haar pogingen om Syrië in een tweede Libanon te veranderen en blijft hypermodern wapentuig naar het door oorlog verwoeste land sturen via burgerluchtvaartmaatschappijen. Dat laat Israël geen andere keus dan voortzetting van de preventieve aanvallen tegen Iran in Syrië.

  Iraans vizier op Israël

  De aanwezigheid van Qassem Soleimani, de commandant van de Qudsbrigade, de elitetroepen van de Iraanse Revolutionaire Garde, tijdens de raketaanvallen op Israël woensdagnacht laat zien dat Iran haar vizier nu definitief op de Joodse staat heeft gericht. Soleimani is een briljante generaal die verantwoordelijk was voor alle grote sjiitische successen op de slagvelden in Irak en Syrië gedurende de laatste vier jaar en die zijn invloed in Iran steeds verder uitbreidt.

  “Israël is voorbereid op een regen van Iraanse raketten maar zal een zondvloed in Iran ontketenen”, zei minister van defensie Avigdor Liberman uren na de eerste grote directe confrontatie tussen de twee aartsvijanden. De situatie aan Israël’s noordelijke front zal daarom voorlopig zeer gespannen blijven.

  Over de auteur