• Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Duizenden reservisten opgeroepen bij oorlogsdreiging Noord-Israël

  Yochanan Visser - 12 juni 2018

  Het Israёlische leger begon op zondag een grootscheepse oefening op de Golanhoogvlakte die vrijwel iedereen, inclusief duizenden reservisten die plotseling werden opgeroepen voor dienstplicht, verrastte. Het Israëlische leger (IDF) zei in een verklaring dat de oefening al lang van te voren gepland was en niets te maken had met de “huidige ontwikkelingen”.

  Daarmee doelde men ongetwijfeld op mediarapporten over een ophanden zijnde aanval van het Syrische leger en sjiitische milities op rebellen in het zuiden van Syriё die de grensstrook met Israёl en Jordaniё controleren.
  het leger zei verder dat de oefening enkele dagen zou voortduren en dat de inwoners van dorpen en steden op de Golanhoogvlakte rekening moesten houden met toenemend verkeer en hevige explosies.

  De aankondiging van de oefening viel samen met berichten dat Hezbollah en andere door Iran-gesteunde sjiitische milities na een aanvankelijke terugtrekking uit het grensgebied met Israёl nu in uniformen van het Syrische leger opnieuw opduiken aan de grens met Israёl.
  Tegelijkertijd berichtten sommige media dat het ‘Syrische leger’ zich intensief voorbereidt op een massale aanval op de rebellen in de provincies Kuneitra en Daraa die grenzen aan Israёl.

  De ‘AtlanticCouncil’s Digital Forensic Research Lab’ berichtte op maandag dat de vierde divisie van het Syrische leger bezig was met voorbereidingen op het offensief in de stad Baath, minder dan twee kilometer verwijderd van de Israёlische grens in het noorden van de Golanhoogvlakte. Deze vierde divisie wordt ook wel aangeduid bij de naam van haar commandant, Al-Ghaith, en is speciaal getraind in terrorismebestrijding en gevechtshandelingen in bebouwd gebied.

  Meer naar het zuiden was de door het Westen gesteunde Free Syrian Army zich ook aan het voorbereiden voor de komende veldslag en hield een grote militaire parade in Daraa.

  Later op maandag werd door Syrische media gemeld dat het Syrische leger al begonnen was met een aanval op Daraa terwijl meer naar het oosten Al-Sweida, een gebied dat voornamelijk door Druzen wordt bewoond, gevechten werden gemeld tussen IS-terroristen en het leger van Assad.

  Aanval op Hezollah

  De militaire opbouw in het grensgebied met Israёl en de onverwachte grootscheepse IDF-oefening werden gevolgd door berichten dat de Israёlische luchtmacht (IAF) opnieuw Hezbollahbases in Syriё had aangevallen. De IAF bombardeerde volgens de doorgaanse betrouwbare Libanese nieuws site Naharnet in de nacht van maandag op dinsdag Hezbollahposities en wapendepots in de Qalamounbergen langs de Libanese grens.

  Hezbollah heeft naar schatting vijfhonderd strijders in het bergachtige gebied dat volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel en de Amerikaanse denktank Institute for Science and International Security ook een door Iran gecontroleerde ondergrondse nucleaire faciliteit herbergt (Qusayr).

  Afgelopen zaterdag was de Israëlische luchtmacht ook ongewoon aktief in het luchtruim in het noorden van Israёl en werden er verkenningsvluchten over oostelijk Libanon uitgevoerd.
  De spanningen in Noord-Israёl zijn de laatste tijd aanmerkelijk toegenomen ten gevolge van de Iraanse pogingen om posities in te nemen op de Syrische Golanhoogvlakte en door twee directe confrontaties tussen de IAF en de Qudsbrigade van de Iraanse Revolutionaire Garde in februari en aan het begin van mei.

  De Israёlische regering waarschuwt voortdurend dat de IDF en IAF niet zullen toestaan dat Iraanse troepen de grens met Israёl in Syriё zullen naderen en ook zullen optreden tegen pogingen om Iraanse raketlanceerinstallaties operabel te maken in het land.

  Hamas

  Iran lijkt haar strategie ondertussen aan te passen en heeft de druk op Israёl opgevoerd via het zuidelijke front waar een bijna permanente confrontatie plaatsvindt tussen Hamas, Islamitische Jihad en het Israёlische leger en in Libanon, waar Hamas en Hezbollah nu openlijk samenwerken.

  De IDF publiceerde op zondag een video van een Hamas terreur tunnel die vorige week werd opgeblazen tijdens een contra-offensief in Gaza nadat Palestijnse terroristen opnieuw raketten op Israёl afvuurden. De tunnel mondde uit in zee en zou worden gebruikt door een speciale Hamas duikerseenheid die getraind is in het uitvoeren van terreuraanvallen op Israёlische kustplaatsen, aldus TV Kanaal 2 in Israёl.

  Tegelijkertijd lijkt Iran Hezbollah opdracht te hebben gegeven om samen met Hamas de druk op Israёl op te voeren aan het meest noordelijke front: de grens met Libanon. De Libanese krant Al Joumhouria berichtte zondag dat Hezbollah duizenden Hamasleden en andere Palestijnse terroristen traint in Zuid-Libanon. Ook werken Hamas en Hezbollah samen op het gebied van de productie van raketten.

  Het bericht werd later bevestigd door het Israёlische ministerie van Buitenlandse Zaken dat rapporteerde dat het de kwestie regelmatig bij de Verenigde Naties had aangekaart. Het ministerie schreef daarop de VN een nieuwe brief waarin werd gewezen op Veiligheidsraad resolutie 1701 die Hezbollah-activiteiten ten zuiden van de rivier Litani verbiedt.

  De Israёlische ambassadeur bij de VN Danny Danon, waarschuwde de Veiligheidsraad verder dat de IDF niet opnieuw passief zal blijven toekijken terwijl Hezbollah en Hamas zich voorbereiden op oorlog in Zuid-Libanon.

  Over de auteur