fbpx
 • Het mozaïek in de Menachem Zion synagoge in Jeruzalem. - Foto: Petra van der Zande
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een uniek eerbetoon

  Petra van der Zande - 25 juni 2018

  “Eer uw vader en uw moeder, opdat uw dagen verlengd worden in het land dat de HEERE, uw God, u geeft.” Exodus 20:12

  Harry Klafter kwam in 1946 vanuit Nederland naar Palestina, waar hij een nieuw leven opbouwde en zijn naam veranderde in Zvi Eyal. Hij trouwde met Cheftsie, zij kregen drie kinderen en verhuisden in 1977 naar het herbouwde Joodse kwartier (de Rova) in Jeruzalems Oude Stad.

  Tijdens het Loofhuttenfeest in 2016 werden Zvi en Cheftsie op een heel bijzondere manier door hun kinderen en kleinkinderen geëerd. Het drie jaar lang bewaarde familiegeheim bestond uit een mozaïek, gemaakt door kunstenaars van Kibboets Eilon. Poolse immigranten en Palestijnse Joden stichtten deze kibboets in 1938 aan de Libanese grens. Al meer dan 55 jaar leveren zij in opdracht gemaakt mozaïeken aan hotels, kantoren, musea en religieuze instanties.

  In nauwe samenwerking met de familie, ontwerper en architect creëerde de artiest met handgesneden steentjes een kunstwerk. Zvi kon zijn ogen niet geloven toen hij het 140×180 cm. grote eindproduct zag.

  Het mozaïek (klik op de afbeelding voor een vergroting)

  Zvi en Cheftsi’s identiteit en het fundament van hun leven zijn nauw verbonden met de eenheid van het land, het volk en het geloof van Israël, wat zij op hun beurt weer doorgaven aan het volgende geslacht.

  Symbolisch komt dit in het mozaïek terug in de vorm van de zeven soorten (granaatappel, olijf, tarwe, gerst, dadels en druiven). Een gazelle (Zvi) en leeuw (Cheftsiba – Cheftsie) staan voor de trappen van de tempel met in het centrum de menora. De verlichte achtergrond beeld Gods heerlijkheid (Sjechina) over Jeruzalem uit.

  Dit unieke geschenk hangt nu in de Menachem Zion synagoge, de oudste Asjkenazische sjoel van Jeruzalem die in 1837 door Rabbi Shlomo Zalman Tzoref werd ingewijd en tot 1948 in gebruik was. Het door het Jordaanse Legioen vernielde gebouw werd na 1967 opnieuw in ere hersteld. De Italiaanse ark dateert uit de 18e eeuw en de banken zijn afkomstig uit een Duitse synagoge. Samen met de opulente Hurvasynagoge maakt de kleine, eenvoudige sjoel deel uit van de zogenaamde ‘Ashkenazi Courtyard” – binnenplaats.

  De naam “Menachem Zion” is afgeleid van een Tisja beAv gebed: “Gezegend zijt Gij… Trooster van Sion, Bouwer van Jeruzalem.”
  Zvi ervoer dit kostbare geschenk als: “een melodisch gebed dat mijn ziel doet opstijgen naar de poorten van de hemel.”
  Diep geraakt door deze liefdesbetuiging zei hij tegen zijn familie: “Ze zeman simchatenoe – dit is de tijd van onze vreugde!” Daar aan toe voegde hij: “Hodoe Ladonai kie tov; Loof de HEERE, want Hij is goed!” (Psalm 136)

  Wat een kostbaar geschenk voor de komende geslachten van de families Eyal, Giladi en Barnea!

  “Zijn trouw is tot in verre geslachten.” Psalm 100:5

  Thema

  jeruzalem

  Over de auteur