fbpx
 • VN-waarnemers kijken uit vanaf Mount Bental op de Syrische Golanhoogvlakte. In 2014 trokken de VN-waarnemers zich terug uit Syrië op Israëlisch grondgebied. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Offensief Zuid-Syrië compliceert Israëls veiligheid verder

  Yochanan Visser - 28 juni 2018

  Tussen de 45.000 en 120.000 Syrische burgers zijn de afgelopen week uit hun huizen gevlucht in het grensgebied tussen Syrië, Jordanië en Israël. Dat berichtten de Verenigde Naties en de plaatsvervangend voorzitter van het regionale bestuur van de Syrische provincie Daraa.

  Een groot deel van deze vluchtelingen heeft toevlucht gezocht langs de Israëlische grens in de hoop dat het door Iran en Rusland gesteunde Syrische leger niet zal proberen om het grensgebied met Israël op de Golanhoogvlakte binnen te trekken.

  Een ander gedeelte van de vluchtelingen probeerde naar Jordanië te vluchtten. De regering in Amman heeft echter de grens met Syrië gesloten omdat men geen nieuwe Syrische vluchtelingen meer kan opvangen vanwege de onrust onder de eigen bevolking die woedend is over noodmaatregelen die de economie van het land moeten redden. Jordanië heeft meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen die de al slechte economische situatie in het land hebben verergerd.

  “De situatie wordt nog verder gecompliceerd door het feit dat de Russische luchtmacht deelneemt aan de bombardementen in Zuid-Syrië.”

  Het offensief door de pro-Assad coalitie heeft in feite een eind gemaakt aan een wapenstilstandovereenkomst die door Rusland, Jordanië en de Verenigde Staten was overeengekomen in juli vorig jaar. Deze overeenkomst voorzag in het creëren van conflictvrije zones langs de Jordaanse en Israëlische grens in Syrië en had moeten voorkomen dat de door Iran gesteunde sjiitische milities zouden opduiken aan de grenzen tussen Syrië, Jordanië en Israël.

  Tot nu toe heeft het offensief zich voornamelijk beperkt tot Daara en slechts sporadisch worden er bombardementen en andere gevechtsacties in de provincie Kuneitra op de Syrische Golanhoogvlakte gemeld. Iran speelt echter een dubbelspel met Israël en de Verenigde Staten die deze week officieel bekendmaakten dat er geen militaire hulp zal worden verstrekt aan de Free Syrian Army en andere rebellengroepen in zuidelijk Syrië.

  De Amerikanen hebben wel een ontmoeting geregeld tussen de Russische president Vladimir Poetin en president Donald Trump, die naar verluidt Poetin zal ontmoeten na een NAVO-bijeenkomst in Helsinki volgende maand. Trump zal druk op Poetin uitoefenen betreffende Iraanse terugtrekking uit Syrië, iets dat premier Netanyahu van Israël en andere Israëlische ministers voortdurend eisen.

  Dubbelspel

  De Amerikanen hebben volgens een niet nader genoemde Westerse diplomaat Israël wel de vrije hand gegeven om Iran en zijn bondgenoten in Syrië overal aan te vallen waar het leger en de luchtmacht dat nodig achten. De toestemming kwam nadat Israëlische media en The Long War Journal berichtten dat de Iraniërs en de door hen gesteunde sjiitische milities in Syrië een dubbelspel spelen.

  Officieel meldden Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde dat zij zich hebben teruggetrokken uit de Syrische Golanhoogvlakte en uit de provincie Daara. Later bleek dat Hezbollah en andere sjiitische strijders van uniform waren gewisseld en nu als soldaten van het Syrische leger deelnemen aan de strijd.

  Ook publiceerde de door Iran gesteunde Iraakse Sjiitische militie Liwa Sulfigar op haar Facebookpagina video’s en foto’s waaruit blijkt dat de militie deelneemt aan de gevechten in Daraa. Een van deze video’s liet militieleden zien die naast Syrische soldaten optrekken richting de Jordaanse grens.

  Een Druzische verslaggever in de provincie Suweida, die ten oosten van Daraa ligt en ook wel de ‘Druzische Berg’ wordt genoemd bevestigde op woensdag verder dat een groot deel van Assads leger training ontvangt in Iran door de Revolutionaire Garde daar.

  Suweida bleef grotendeels buiten de Syrische burgeroorlog omdat de meerderheid van de Druzen daar loyaal bleven aan de Syrische dictator al-Assad. Slechts ISIS en lokale Bedoeïenen probeerden deze status quo te doorbreken en worden nu betrokken in het Syrische offensief.

  De Israëlische grens genaderd

  De pro-Assad coalitie rukt nu verder op richting de Israëlische grens in het zuiden van de Golanhoogvlakte en bombardeerde de stad Nawa, slechts 12 kilometer verwijderd van Israël. De situatie wordt nog verder gecompliceerd door het feit dat de Russische luchtmacht deelneemt aan de bombardementen in Zuid-Syrië.

  Israël heeft een niet officieel akkoord met Rusland dat confrontaties tussen de Israëlische luchtmacht en de Russische luchtmacht in het Syrische luchtruim moet voorkomen. De deelname van Rusland aan het offensief in zuid Syrië zou ervoor kunnen zorgen dat Israël geen interventie zal kunnen uitvoeren om de pro-Assadcoalitie (lees: Iran) weg te houden van de Syrisch-Israëlische grens.

  Aan de andere kant is tot nu toe gebleken dat het Syrische leger en haar sjiitische bondgenoten uiterst voorzichtig te werk gaan om Israël niet te provoceren. Het meest waarschijnlijke scenario is daarom dat de pro-Assadtroepen een deal met de rebellen nabij de Israëlische grens zullen proberen te sluiten.

  In ruil voor overgave zouden de voornamelijk islamistische rebellen in het gebied een vrije doortocht kunnen krijgen naar de provincie Idlib in het noorden van Syrië of naar de woestijn in oostelijk Syrië waar voornamelijk soennitische moslims wonen. Het Assadregime heeft deze tactische overeenkomsten regelmatig gebruikt in het verleden in situaties waarbij de rebellen slechts twee keuzes hadden: doorvechten tot de dood of capitulatie.

  Thema

  iransyrie

  Over de auteur