fbpx
 • De Israëlische premier Netanyahu ontmoet de Russische leider Poetin, 11 juli 2018. - Foto: Kobi Gideon / GPO
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Escalatie aan het zuidelijke front leidt tot interne verdeeldheid in Israël

  Yochanan Visser - 17 juli 2018

  Terwijl alle ogen weer gericht waren op het noorden van Israel waar vorige week twee Syrische onbemande vliegtuigen die boven de Golan Hoogvlakte vlogen werden neergeschoten door het Israëlische leger, liep dit weekend de situatie aan de zuidgrens nabij Gaza totaal uit de hand.

  Nadat Israël de Keren Shalom grensovergang naar Gaza vorige week sloot voor commerciële goederen – maar niet voor humanitaire hulp – in reactie op de toenemende ballonnenterreur en raketbeschietingen vanuit Gaza, reageerde Hamas en Islamic Jihad met een nieuw bombardement van bijna 200 raketten en mortiergranaten op het zuiden van Israël dit weekend. Daarbij raakten vier Israëlische burgers gewond in de stad Sederot op Shabat, de Joodse rustdag, terwijl het Iron Dome antirakettenschild twintig raketten uit de lucht schoot. De Israëlische luchtmacht en het Israëlische leger (IDF) bombardeerden daarop vijftig militaire doelen in Gaza en begonnen ook de terreurcellen aan te vallen die verantwoordelijk zijn voor de ballonnen- en vliegerterreur die een aanzienlijk deel van de bossen en landbouwgronden rond Gaza hebben verwoest.

  Op zaterdagavond probeerden Egypte, de Verenigde Naties en andere landen in het Midden-Oosten een staakt het vuren te bereiken tussen de partijen, maar de raketbeschietingen bleven in eerste instantie gewoon doorgaan. Hierdoor werden duizenden Israëlische burgers opnieuw gedwongen om de nacht in schuilkelders door te brengen. Pas nadat Israëlische ministers, inclusief premier Netanyahu, duidelijk maakten dat het Israëlische leger en de luchtmacht met ijzeren vuist zouden terugslaan bij iedere escalatie van het geweld, hielden de raket- en mortierbeschietingen op. De ballonnen- en vliegerterreur blijven echter onophoudelijk doorgaan waardoor de mogelijkheid op een militaire grondoperatie in Gaza toeneemt, denken waarnemers.

  Spoedzitting

  Op maandag werden opnieuw enkele grote branden gemeld rond Gaza en reageerde het Israëlische leger met het beschieten van de terreurcellen die verantwoordelijk zijn voor wat de ‘Vlieger Jihad’ wordt genoemd in Israël. Ishmail Haniyeh, de politieke leider van Hamas, waarschuwde daarna voor meer “intens geweld” wanneer Israël de grens met Gaza niet direct volledig zou openen voor de transfer van goederen. De Israëlische regering is echter niet van plan aan deze eis te voldoen en het veiligheidskabinet van de Joodse staat kwam op zondag in spoedzitting bijeen om de situatie te bespreken.

  Velen in Israël vinden echter dat Hamas en Islamic Jihad jaren terug al hadden moeten worden vernietigd

  Dat gebeurde na de publicatie van een opiniepeiling onder Israëlische joden waaruit bleek dat 44% van het publiek denkt dat Hamas aan de winnende hand is in de nieuwe terreuroorlog tegen Israël. Slechts 27 procent van de Israëliërs vindt dat het leger de boventoon voert in de ‘Vlieger Jihad”. Voorafgaand aan de bijeenkomst van het veiligheidskabinet bleek dat ook onder de ministers verdeeldheid bestaat over wat te doen met de nieuwe terreurgolf die door Hamas ‘de Mars op de Terugkeer’ wordt genoemd. Terwijl de Likoed ministers pleitten voor terughoudendheid in de reactie op de ‘Jihad’ van Hamas en Islamic Jihad, zeiden anderen dat Israël Hamas niet moest toestaan om het land in een nieuwe oorlog mee te sleuren. Naftali Bennet, de leider van de partij ‘Het Joodse Huis’, zei dat de tijd gekomen was voor een grondoperatie in Gaza. Bennet zei dat het sluiten van een wapenstilstand met Hamas een “grove fout” zou zijn en kondigde aan dat de ministers van zijn partij tegen iedere wapenstilstandsovereenkomst zouden stemmen.

  Iraanse dreiging

  Premier Benjamin Netanyahu vindt echter dat de situatie aan het zuidelijke front controleerbaar is en maakt zich meer zorgen over de toenemende Iraanse dreiging vanuit Syrië. Zoals wij vorige week berichtten reisde Netanyahu opnieuw naar Rusland om de situatie in Syrië te bespreken met president Vladimir Putin. De Iraanse as in Syrië rukt langzaam op richting de Israëlische grens en veroverde op maandag een strategische heuvel in het zuiden van de Golan Hoogvlakte die uitziet over Israël. Netanyahu’s politiek is erop gericht om Hamas en Islamic Jihad in Gaza via gerichte luchtacties aan te pakken en te beroven van haar wapens en raketten, terwijl hij de luchtmacht de vrije hand heeft gegeven om Iran in Syrië aan te pakken.

  Het bezoek van Netanyahu aan Putin had duidelijk te maken met de toenemende kans op een confrontatie tussen de Israëlische luchtmacht en de Russische luchtmacht, nu Russische gevechtsvliegtuigen doelen in de buurt van Kuneitra op de Syrische Golan Hoogvlakte bombarderen. Tegelijkertijd probeert de Israëlische leider om de bevolking rond de Gazastrook voor te bereiden op een langdurig gevecht tegen Hamas en Islamic Jihad in Gaza, zonder dat het leger wordt gemobiliseerd voor een nieuwe grondoperatie in de enclave in het zuiden van Israël. Netanyahu waarschuwde Hamas opnieuw dat het een politiek van de ijzeren vuist kon verwachten van de Israëlische luchtmacht en het leger en zei dat de terreurgolf deel uitmaakt van de “Zionistische strijd”.

  Velen in Israël vinden echter dat Hamas en Islamic Jihad jaren terug al hadden moeten worden vernietigd en bekritiseren in toenemende mate de Israëlische premier voor zijn terughoudendheid in de strijd tegen de Palestijnse Jihad vanuit Gaza.

  Over de auteur