fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Irans volgende doel in Syrië: de vernietiging van Israël

  Yochanan Visser - 10 juli 2018

  Terwijl het door Iran gesteunde Syrische leger en sjiitische milities de Syrische Golanhoogvlakte en de Israëlische grens naderen, spreken Iraanse functionarissen en commandanten nu openlijk over de volgende fase in de Syrische oorlog: de vernietiging van Israël.

  Het afgelopen weekend bereikte de pro-Assad coalitie, de coalitie van het Syrische leger, Hezbollah en andere door Iran gesteunde milities, een overgaveovereenkomst met het Vrije Syrische Leger (FSA) en andere rebellengroepen die sinds het begin van de burgeroorlog het grootste deel van het gebied langs de Jordaanse grens in de provincie Daraa in het zuidwesten van Syrië controleerden sinds 2011. Dit gebeurde na zware bombardementen door de Russische en Syrische luchtmacht aan het einde van een offensief dat half juni begon en dat meer dan 150 mensen het leven kostte terwijl ongeveer 320.000 burgers uit hun huizen werden verdreven door het geweld.

  De onderhandelde overgave kwam tot stand door Russische bemiddeling en omvatte de overdracht van alle zware wapens en de gedwongen transfer van FSA-leden en andere rebellen naar de overwegend soennitische Arabische provincie Idlib in het noorden van Syrië. Soldaten van de pro-Assadcoalitie namen daarop bezit van de meeste observatieposten langs de Jordaanse grens en de grensovergang Nassib op 15 kilometer afstand van de stad Daraa.

  De troepen van Assad beheersen nu meer dan tweederde van de provincie Daraa en maken zich naar verluidt op voor een offensief om de provincie Kuneitra te ‘bevrijden’ terwijl ze tegelijkertijd de stad Daraa belegeren waar de opstand tegen Assad begon in 2011.

  Confrontatie

  Een offensief in Kuneitra kan gemakkelijk leiden tot een confrontatie met het Israëlische leger (IDF), dat de gebeurtenissen in het zuiden van Syrië op de voet volgt en recentelijk versterkingen naar de Golanhoogvlakte stuurde.

  De overwegend islamistische rebellengroepen langs de Israëlische grens op de Golanhoogvlakte en in het gebied van de rivier Yarmouk langs de zuidelijke Syrisch-Jordaanse grens maken geen deel uit van de Russisch-bemiddelde capitulatiesovereenkomst.

  De resterende rebellengroepen in het zuidwesten van Daraa hebben nu naar verluidt een nieuwe coalitie gevormd met de naam het ‘Zuidelijke Leger’ als voorbereiding op de confrontatie met het Syrische leger en haar bondgenoten. Het nieuwe ‘leger’ mist echter externe steun en is niet in het bezit van raketten of ander zwaar wapentuig. Dit zou de reden kunnen zijn dat het nieuwe ‘leger’ onmiddellijk liet weten geïnteresseerd te zijn in een onderhandelde overgave vergelijkbaar met de deal in het oosten van Daraa, aldus lokale bronnen die werden geïnterviewd door Fars News in Iran.

  Jabhat Fatah al-Sham (voorheen Jabhat al-Nusra het Al Qaida filiaal in Syrië) en Jaish Khalid bin al-Waleed een aan Islamitische Staat gelieerde militie, die het grootste deel van het Yarmoekgebied en de Syrische Golanhoogte beheersen, hebben gezworen dat ze zullen vechten tot de dood.

  Israël als vijand

  Iran en Hezbollah gaven de overgave van de FSA en andere rebellengroepen in Daraa weer als een “zware nederlaag” voor het “Zionistische regime” en beweren dat Israël al heeft toegegeven dat het de ‘terroristen’ in het gebied langs de Jordaanse en Israëlische grens onvoldoende steun heeft gegeven.

  “De plannen van de VS en het Zionistische regime van Israël met Syrië wegen niet op tegen de verworvenheden van ‘het Verzet’ en zijn gedoemd te mislukken”, aldus Ali Da’moush, de voorzitter van de uitvoerende raad van Hezbollah.

  De Iraanse as in Syrië beschuldigt Israël ook van “collaboratie met de militanten” op de Syrische Golanhoogvlakte. Hiermee doelt men op de vermeende levering van wapens; het verstrekken van humanitaire hulp aan gevluchte Syrische burgers langs de Israëlische grens en de behandeling van gewonde Syriërs in Israëlische ziekenhuizen.

  Hossein Amir-Abdollahian, de adviseur voor buitenlandse zaken van de voorzitter van het Iraanse parlement, bedreigde Israël vorige week en beweerde dat de Joodse staat Syrië probeert over te nemen. Ook zei hij dat dit de reden was dat Iran het door oorlog verscheurde land niet zal verlaten.

  “Het zionistische regime probeert na Daesh (ISIS) Syrië te overheersen, maar verzetsstrijders en militaire adviseurs uit de Islamitische Republiek Iran zullen hun aanwezigheid in Syrië voortzetten om terrorisme tegen te gaan”, beweerde Amir-Abdollahian tijdens een ontmoeting met Salah al-Zawawi, de Palestijnse ambassadeur in Iran.

  “Het Syrische volk zal niet toestaan ​​dat het land opnieuw een broeinest van zionistische terroristen wordt”, voegde hij eraan toe.

  Amir-Abdollahian’s opmerkingen kwamen nadat Hossein Salami, de plaatsvervangend commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) had gezworen dat een “Islamitisch leger in Syrië” klaar stond om “het kwaadaardige regime” van Israël te vernietigen: “Vandaag is er een internationaal islamitisch leger in Syrië, en de stemmen van de moslims worden gehoord in de buurt van de Golan,” zei de IRGC-commandant op Al-Quds (Jeruzalem) dag.

  “We wachten op orders die het kwaadaardige regime zullen uitroeien. Het bestaan van dit regime zal definitief worden beëindigd”, aldus Salami die verder beweerde dat “het bestaan van het zionistische regime nog nooit zo in gevaar was als het nu is”.

  De Iraanse commandant gaf verder toe dat Iran “de enorme macht van Hezbollah” in Libanon verder aan het opbouwen is en beweerde dat de terroristische organisatie in staat zou zijn om alleen “het Zionistische regime te breken met haar 100.000 raketten” die allen gericht zijn op Israël.

  Israël was “een bedreiging voor de hele moslimwereld” volgens Salami die loog over de eerste grote confrontatie tussen de Iraniërs in Syrië en de Israëlische luchtmacht (IAF) op 10 mei toen de IAF een groot deel van de Syrische luchtverdediging en een aanzienlijk aantal Iraanse bases en wapendepots in Syrië vernietigde.

  Salami beweerde dat Israël “niets had gedaan” toen “tientallen” Iraanse raketten werden gelanceerd in de richting van de Israëlische Golan Hoogvlakte, maar hun doelen niet bereikten. Slechts vier van deze raketten bereikten Israël en werden vervolgens neergeschoten door het Iron Dome antiraketschild.

  Door Iran gesteunde Sjiitische milities zijn nu betrokken bij het huidige offensief om de controle over Zuid-Syrië te herwinnen. Hezbollahterroristen die nu het uniform van het Syrische leger dragen zijn verder gesignaleerd in het grensgebied met Israël terwijl de elite Radwaneenheid van de Libanese terreurorganisatie ook betrokken is bij het huidige offensief in Zuid-Syrië.

  De Israëlische premier Benyamin Netanyahu heeft al aangegeven dat Israël een schending van de troepenscheidingsovereenkomst uit 1974 met Syrië niet zal tolereren. Deze overeenkomst werd gesloten na de Jom Kippoeroorlog en zorgde voor een veertig jaar durende periode van betrekkelijke rust tussen Israël en Syrië. Bovendien blijft de IAF luchtaanvallen tegen Iraanse doelen in Syrië uitvoeren, terwijl de IDF vorige week een strategie van zero tolerance op de Golanhoogvlakte introduceerde.

  Op zondagavond zou de IAF naar verluidt opnieuw de T-4-basis hebben aangevallen, een door de IRGC gecontroleerde basis in de provincie Homs in Noordwest-Syrië. Deze aanval vond plaats nadat IDF onmiddellijk reageerde met beschietingen op een positie van het Syrische leger nadat een mortiergranaat uit Syrië op de Israëlische Golanhoogte landde afgelopen vrijdag.

  Over de auteur