fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Zomaar een mooi verhaal

  Joanne Nihom - 30 juli 2018

  Eind juni waren Laila en Michal, twee Israëlische jonge vrouwen, op bezoek in Nederland. Ze waren er op uitnodiging van de Nederlandse Stichting van Vrienden van Givat Haviva, een Joods-Arabisch instituut, dat zich sinds 1949 inzet voor een vreedzame samenleving tussen Joden en Arabieren in Israël. Ze vertelden tijdens een aantal verschillende bijeenkomsten over hun leven, hun ambities en vooral over hun dromen. En ze lieten zien dat samenleven mogelijk is, als je je er beiden voor inzet.

  Laila is islamitisch en Michal joods. Ze ontmoetten elkaar in Givat Haviva en werden vriendinnen.

  Laila & Michal. Foto: Yvette Boers

  Laila, bijna 18 jaar, is geboren in Oost Barta’a, een Arabische stad die in 1949 door de groene lijn gesplitst werd in een Jordaans en een Israëlisch gedeelte. Laila werd in het Israëlische gedeelte geboren en woont daar nog steeds. Jarenlang konden de door de grens gescheiden families elkaar niet ontmoeten, ook niet voor bruiloften en begrafenissen. Tegenwoordig mogen de Israëlische inwoners van West Barta’a wel naar Oost Barta’a, maar andersom mag het nog steeds niet. Gebeurt dat toch zonder officiële toestemming, dan loopt men het risico op een hoge geldboete of zelfs op gevangenisstraf.

  De oom van Laila was burgemeester van West Barta’a en is nu directeur van het Vredescentrum in Givat Haviva. Laila werkt daar en gaat in september politieke wetenschappen in Tel Aviv studeren. Zij voelt zich 100% burger van Israël en het is haar droom een gezamenlijke en gedeelde samenleving te realiseren.

  De 18-jarige Michal groeide op in een Joodse dorp niet ver van Givat Haviva. Ook zij komt uit een liberaal gezin. In september gaat ze een jaar sociale dienstplicht doen, gevolgd door twee jaar militaire dienst waarop nog een jaar sociale dienstplicht volgt. Hierna wil ze journalistiek studeren. Momenteel werkt ze aan een project in Israël met jonge mensen van allerlei gezindten, om een dialoog voor een betere toekomst in gang te zetten.

  Beide meisjes zien elkaar niet zoveel als ze wel zouden willen. Dat komt ook doordat hun levens totaal verschillend zijn. Daar komt verandering in, want in september gaan ze beiden in Tel Aviv wonen. Samen willen ze zich inzetten voor een betere gedeelde maatschappij waar plaats is voor iedereen.

  Over de auteur