fbpx
 • - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Basiswet: Israël als de natiestaat van het Joodse volk

  2 augustus 2018

  Er wordt veel geschreven over de onlangs in Israël aangenomen basiswet die bepaalt dat Israël de natiestaat van het Joodse volk is. Er klinken veel protesten. Veel mensen baseren hun oordeel op wat ze erover lezen. Maar weinigen nemen de tijd om de wet zelf door te lezen.

  Israël kent geen grondwet, maar heeft een aantal basiswetten, die hiermee vergelijkbaar zijn. Hoewel in de Onafhankelijkheidsverklaring duidelijk wordt aangegeven dat Israël een Joodse staat zal zijn, is het Joodse karakter van Israël nooit wettelijk verankerd. Dat is met deze basiswet wel het geval.

  Tegenstanders van de wet wijzen erop dat de wet, door zo eenzijdig op de Joodse inwoners van Israël gericht te zijn, het bestaan en de rechten van Israëls niet-Joodse inwoners ontkent en de basis zal vormen voor discriminatie. Dergelijke kritieken worden al gauw gepresenteerd, alsof deze in de wetstekst te lezen zijn.

  Nu zijn wetsteksten vaak saai en moeilijk. Maar dat valt in dit geval wel mee. Een basiswet is, zoals de naam al suggereert, vrij basaal en dus niet zo lang. Daarom hebben we de wetstekst voor u vertaald, zodat u zelf kunt lezen wat de nieuwe basiswet omvat.

  Basiswet: Israël als de natiestaat van het Joodse volk

   

  1- Basisprincipes

  A. Het land Israël is het historische thuisland van het Joodse volk, waarin de staat Israël werd gevestigd.
  B. De staat Israël is het nationaal thuis van het Joodse volk, waarin het zijn natuurlijke, culturele, religieuze en historische recht op zelfbeschikking vervult.
  C. Het recht om nationale zelfbeschikking uit te oefenen in de staat Israël, is voorbehouden aan het Joodse volk.

  2 – De symbolen van de staat

  A: de naam van de staat is ‘Israël’.
  B. De vlag van de staat is wit met twee blauwe strepen nabij de randen en een blauwe davidster in het midden.
  C. Het wapen van de staat is een zevenarmige menora met olijftakken aan beide zijden en het woord Israël eronder.
  D. Het volkslied is het ‘Hatikva’
  E. Details met betrekking tot staatssymbolen zullen wettelijk worden vastgesteld.

  3 – De hoofdstad van de staat

  Jeruzalem, compleet en verenigd, is de hoofdstad van Israël.

  4 – Taal

  A. De taal van de staat is Hebreeuws
  B. De Arabische taal heeft een bijzondere status in de staat; het reguleren van het gebruik van het Arabisch in of door staatsinstituten zal wettelijk worden vastgesteld.
  C. Deze clausule zal geen schade doen aan de status die aan de Arabische taal werd gegeven vóór deze wet in werking trad.

  5 – De inzameling van de ballingen

  De staat staat open voor Joodse immigratie en de inzameling van ballingen.

  6 – Verbinding met het Joodse volk

  A. De staat zal ernaar streven om de veiligheid te verzekeren van leden van het Joodse volk in problemen of gevangenschap, vanwege het feit van hun Joods-zijn of nationaliteit.
  B. De staat zal in de Diaspora handelen om de affiniteit tussen de staat en leden van het Joodse volk te versterken.
  C. De staat zal handelen onder Joden in de Diaspora om het culturele, historische en religieuze erfgoed van het Joodse volk te behouden.

  7 – Joodse vestiging

  A. De staat ziet de ontwikkeling van Joodse nederzetting als een nationale waarde en zal handelen om de vestiging en versterking hiervan te bevorderen.

  8 – Officiële kalender

  De Hebreeuwse kalender is de officiële kalender van de staat en daarnaast zal de gregoriaanse kalender als officiële kalender worden gebruikt. Het gebruik van de Hebreeuwse en Gregoriaanse kalender zal wettelijk worden vastgesteld.

  9 – Onafhankelijkheidsdag en herdenkingsdagen

  A. Onafhankelijkheidsdag is de officiële nationale feestdag van de staat.
  B. Herdenkingsdag voor de gevallenen in Israëls oorlogen en Holocaust Herdenkingsdag zijn de officiële herdenkingsdagen van de staat.

  10 – Rustdagen en Sjabbat

  De Sjabbat en de feesten van Israël zijn de gevestigde rustdagen in de staat; Niet-Joden hebben het recht om rustdagen te houden op hun eigen rustdagen en feesten. Details hiervoor zullen wetttelijk worden vastgesteld.

  11 – Onveranderlijkheid

  Deze Basiswet zal niet worden aangepast, tenzij door een andere Basiswet, die door een meerderheid van Knessetleden wordt aangenomen.