fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een druppel in de grote oceaan

  Joanne Nihom - 31 augustus 2018

  Het zal zo’n twintig jaar geleden zijn geweest. Een vrijdagavonddienst in Rotterdam in de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente. Ook al woonde ik in Amsterdam, ik ging vrijwel wekelijks naar de diensten in Rotterdam. Ik vond het daar prettig en mooi, temeer omdat mijn zwager Menno ten Brink daar toen rabbijn was. 

  Die avond waren er behalve de vijftig vaste synagogebezoekers, ook zo’n twintig gasten van moslimafkomst. Ze waren er samen met hun imam. Allen traditioneel gekleed, in een djalaba, en zaten op de eerste rij. Er was een vertaler mee om uit te leggen wat er tijdens de dienst gebeurde. Hun bezoek was onderdeel van een vriendschapsprogramma, waarbij de rabbijn en leden van de synagoge de moskee bezochten en de imam met een aantal van zijn mensen de synagoge.

  De vaste bezoekers van de synagoge waren enthousiast over het bezoek; ik vond het niet prettig. Het voelde als inbreuk op mijn vrijdagavond en ik voelde ook irritatie en wat argwaan. “Wat moeten die mannen hier die niet eens mijn eigen taal spreken?”

  Inmiddels woon ik bijna dertien jaar in Israël en kijk er nu heel anders naar. Mijn leven hier is met en tussen de Arabieren. Wat hebben we veel gemeen, maar ook, wat zijn er ongelooflijk veel verschillen tussen ons. Niet goed, niet slecht, maar ze zijn er. Als we dat van elkaar zien, dan is er kans op vrede. Niet morgen, niet overmorgen, maar gisteren.

  Niet morgen, niet overmorgen, maar gisteren.

  Als ik terugkijk, was dat bezoek aan de Joodse gemeente een prachtig initiatief. Een van de manieren om tot onderling begrip te komen en elkaar te leren begrijpen.

  Ook in Israël zijn er ontelbare ontmoetingen, bijeenkomsten en uitwisselingen tussen Joden, christelijke en islamitische Arabieren, Druzen en Bedoeïen. Ik schreef er vaak over – en ben van plan om dat nog heel lang te doen. Elk initiatief zorgt voor een druppel in de grote oceaan. Kleine druppels, maar oh zo belangrijk.

  Daarom ben ik supertrots op mijn zwager; hij is inmiddels Rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. Lees het interview met hem in de Volkskrant en vergeet niet dat ook u kunt zorgen voor druppels in de oceaan.

  Over de auteur