fbpx
 • Een Iron Dome raketschildbatterij vuurt een raket af op een uit Gaza op Israël afgevuurd projectiel. Het raketschild detecteert afgevuurde raketten, berekent razendsnel of deze in bewoond gebied zullen landen en vuurt dan een onderscheppingsraket af die het projectiel in de lucht treft en onschadelijk maakt. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Hamas voert uitputtingsoorlog tegen Israël

  Yochanan Visser - 10 augustus 2018

  Op woensdagavond begon Hamas in Gaza een offensief tegen Israël dat bewees dat de terreurorganisatie niet serieus geïnteresseerd is in een staakt-het-vuren dat een eind had moeten brengen aan vier maanden gewelddadige aanvallen op de Joodse staat.

  Binnen twaalf uur werden 190 raketten en mortiergranaten afgevuurd op het zuiden van Israël terwijl het Iron Dome antiraketschild 30 projectielen uit de lucht schoot. Tenminste elf Israëlische burgers raakten gewond bij de raketaanvallen en 13 anderen moesten worden behandeld voor shockverschijnselen.

  De Israëlische luchtmacht reageerde met 150 aanvallen op Hamas doelen in Gaza. Onder die doelen waren terreurcellen die raketten op Israël afvuurden en wapendepots. Later op woensdagavond werd in het IDF-hoofdkwartier een spoedvergadering gehouden in aanwezigheid van de IDF-top en premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Avigdor Liberman.

  “Met andere woorden, Hamas moest een uitputtingsoorlog tegen Israël gaan voeren aan het zuidelijke front.”

  IDF officieren zeiden later dat Israël dicht bij een nieuwe grondoorlog was gekomen en verzekerden het publiek dat het leger klaar was voor ieder scenario. Op de sociale media circuleerden vervolgens videos van tanks die oprukten naar de grens met Gaza, echter het verwachte grondoffensief bleef uit zeer tot ongenoegen van de Israëli’s die in het gebied rond de enclave wonen.

  De bewoners van Israëlische dorpen, woongemeenschappen en steden rond Gaza lijden al maanden onder de ballonnen- en vliegerterreur van Hamas en brachten de nacht opnieuw in schuilkelders door.

  Aanleiding

  Hamas beweerde later dat de aanvallen op Israël een vergelding waren voor de dood van twee sluipschutters die hun wapens op een IDF-positie richtten aan de andere kant van de Gazagrens en vervolgens werden geliquideerd door een tank. De sluipschutters namen deel aan een oefening die ook werd bijgewoond door Hamasleiders, volgens een woordvoerder van de terreurorganisatie.

  De escalatie begon echter op 20 juli jl. toen een Hamassluipschutter een IDF-soldaat doodschoot in de nabijheid van de grens met Israël. Sinds die provocatie leek Hamas aan te sturen op een staakt-het-vuren met Israël dat onder andere de volledige opening van de Keren Shalom grensovergang zou gaan bevatten. Israël sloot die overgang tijdelijk nadat Hamas terroristen de gas- en brandstofleidingen nabij de overgang opbliezen.

  De eis dat de Keren Shalom overgang volledig geopend moest worden heeft weinig te maken met zorgen over de catastrofale humanitaire situatie in Gaza, maar meer met het gemis aan inkomsten van de Hamastop die grote sommen geld verdient door corrupte praktijken bij grensovergangen met Israël en Egypte.

  Uitputtingsoorlog

  Op woensdagmiddag maakten Hamas officials bekend dat de raketaanvallen nu gestaakt zouden worden, maar kort daarna werden opnieuw raketten afgeschoten op het zuiden van Israël. Twee uur later liep de situatie verder uit de hand toen Hamas een Grad raket afschoot op Beer Sheva de grootste stad in Zuid-Israël.

  Het is duidelijk dat Hamas een uitputtingsoorlog tegen Israël is begonnen die nu waarschijnlijk op bevel van Iran wordt geëscaleerd. Op donderdag vorige week arriveerde Saleh al-Arouri, het plaatsvervangend hoofd van Hamas’ politieke bureau, in Gaza, officieel voor besprekingen over het aanstaande staakt het vuren met Israël.

  Al-Arouri woont in Libanon en heeft lange tijd in een Israëlische gevangenis gezeten voor het organiseren van terreuraanslagen in Judea en Samaria, de zogenaamde Westelijke Jordaanoever. In oktober vorig jaar reisde al-Arouri samen met andere Hamasleiders naar Iran voor verzoeningsbesprekingen met het Iraanse regime. Een commandant van de Revolutionaire Garde zei later dat hervatting van de financiële hulp aan Hamas conditioneel was op voortdurende aanvallen op Israël.

  Met andere woorden, Hamas moest een uitputtingsoorlog tegen Israël gaan voeren aan het zuidelijke front.
  Kort daarna begon Hamas voorbereidingen te treffen op de ‘Mars van de Terugkeer’ die eind maart begon. De gewelddadige wekelijkse confrontatie langs de Israëlische grens werd later gevolgd door de ‘Vliegerjihad’ en nu door raketbeschietingen.

  De kritiek in Israël op de regering van premier Netanyahu neemt nu toe. De premier wordt ervan beschuldigd geen duidelijke strategie te hebben om een einde te maken aan de terreur of zelfs aan het Hamasregime in Gaza. Het Israëlische veiligheidskabinet vergaderde donderdagavond opnieuw om de situatie te bespreken en droeg de IDF op om “door te gaan met krachtige acties tegen de terreurorganisaties in Gaza”.

  De kritiek in Israël op de regering van premier Netanyahu neemt nu toe. De premier wordt ervan beschuldigd geen duidelijke strategie te hebben om een einde te maken aan de terreur of zelfs aan het Hamasbewind in Gaza”.

  Kort daarna maakte de Israëlische luchtmacht het Hamashoofdkwartier in Gaza met de grond gelijk. Het vijf verdiepingen tellende gebouw in het noorden van de Gazastrook werd gebruikt als een commandocentrum voor de raketaanvallen op Israël door de Izz al-Din al-Qassambrigade, de militaire arm van Hamas in Gaza. De aanval was een vergelding voor de raketaanval op Be’er Sheva, zei de IDF in een persverklaring op woensdagavond.

  Daarna stopten de vijandelijkheden tijdelijk, maar Hamas kondigde voor vrijdag een nieuwe golf van geweld aan op de grens met Israël. De terreurorganisatie doopte het wekelijkse gewelddadige protest tegen Israel om in “Vrijheid en leven dag’ en beweerde dat het een nieuw staakt-het-vuren had bereikt met Israël, iets dat vervolgens direct ontkent werd door Israëlische regeringsfunctionarissen.

  Over de auteur