fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Medische samenwerking Israël en Palestijnen draagt vruchten

  23 augustus 2018

  Het is een ironie in het Midden-Oosten. Op dezelfde tijd dat Gazaterroristen brandende ballonnen en vliegers laten opgaan richting Israël, en – voor nu – opgehouden hebben raketten en andere projectielen richting zuid Israël te schieten, werken Israëlische en Palestijnse artsen samen in het Rambam Medisch Centrum in Haifa.

  Het julinummer van het medische tijdschrift The Lancet (Oncology) publiceerde een artikel over een succesvol model van Israëlisch-Palestijnse samenwerking tussen Rambam en het Augusta Victoria ziekenhuis in oostelijk Jeruzalem. Professor Zvi Gil was medeauteur van het artikel. “Het partnerschap van Israëlische en Palestijnse artsen van beide ziekenhuizen laat zien dat er grote potentie bestaat voor het sluiten van vrede in onze regio door verbetering van de behandeling van kankerpatiënten,” zei Gil. Dr. Gil is directeur van de afdeling chirurgie van ‘keel, oor, neus, nek en hoofd’ in Rambam.

  Het artikel presenteert de groeicurve voor radiatiebehandelingen van kankerpatiënten in het Augusta Victoria sinds dit programma begon, en onderstreept hoe snel de Palestijnse artsen leerden verschillende kwaadaardige tumoren te behandelen. De staf van beide ziekenhuizen bespreekt ook in het artikel het onderwerp ‘voortgaande zorg voor complexe tumoren’ in Palestijnse patiënten.

  “Samenwerking op het gebied van kankerbehandeling kan potentieel een werktuig zijn voor het sluiten van vrede in onze regio.”

  Bekwaming

  Het gezamenlijke project begon vijf jaar geleden en heeft tot doel de interpersoonlijke verhoudingen onder stafleden van diverse disciplines te bevorderen. Op die manier wordt de onafhankelijkheid van de Palestijnse gezondheidszorg aangemoedigd. Dit heeft weer twee subdoelen: 1) de vorming van een onafhankelijk Palestijns gezondheidszorgsysteem; en 2) het verzekeren van voortgaande medische zorg in de Palestijnse sector totdat daar een onafhankelijk gezondheidszorgsysteem opgezet is.
  Het project behelst ook een programma voor verdere bekwaming van ziekenhuiskwaliteiten voor medische Palestijnse en Israëlische stafleden die samenwerken in Augusta Victoria (gelegen op de zuidelijke helling van de Olijfberg); en het verwijzen van patiënten met ingewikkelde klinische condities van Augusta Victoria naar Rambam door stafleden van beide ziekenhuizen.

  Tot dusver hebben 23 artsen uit oostelijk Jeruzalem-ziekenhuis deelgenomen aan het programma voor bekwaming van ziekenhuiskwaliteiten in verschillende disciplines. Daaronder vallen: hoofd- en nekchirurgie, oncologie, keel- neus- en oor specialisme, neurochirurgie, medische wetenschap m.b.t. nierziekten en plastische chirurgie. Zij die voor dit programma geslaagd zijn, hebben posities gekregen in andere ziekenhuizen in Judea en Samaria. Terwijl ze daar hun pas verworven bekwaamheden inzetten, hebben ze medische diensten ingesteld die voorheen niet bestonden in gebieden onder de Palestijnse Autoriteit.

  Behandelingen voor deze patiënten zijn bijvoorbeeld chirurgische ingrepen die niet beschikbaar waren in ‘de gebieden’, zoals robot-chirurgie, kijkoperaties voor buik en baarmoeder, herstelchirurgie, transplantaties en chirurgisch verwijderen van tumoren die aan de schedel vastzitten. “Het gezamenlijke Israëlisch-Palestijnse artsenprogramma en de resultaten ervan over de afgelopen vijf jaar zijn het bewijs dat gemeenschappelijke doelen ingezet kunnen worden als basis voor het bouwen aan samenwerking en begrip tussen onze volken,” voegt Gil eraan toe. “Het model toont aan dat kankerbehandeling potentieel een werktuig kan zijn voor het sluiten van vrede in onze regio van de wereld.”

  “Het is duidelijk dat succesvolle ontwikkeling van een gezondheidszorgsysteem afhankelijk is van een veelheid van factoren, en we kunnen niet alleen op dit programma afgaan of op andere dergelijke initiatieven,“ zegt dr. Salem Billan, een Arabische Israëli die aan het hoofd staat van de afdeling hoofd- en nektumoren in Rambam. Hij is ook een van de ontwikkelaars van het programma. “Dit platform zou door Palestijnse en Israëlische overheidsinstanties of door de internationale gemeenschap gebruikt kunnen worden als een constructief werktuig voor het opstarten van een gezondheidszorgsysteem in ontwikkelingslanden in gebieden waar spanningen heersen.”

  Ommekeer bij The Lancet

  Ongeveer vier jaar geleden tijdens Operatie Protective Edge (2014) publiceerde The Lancet een venijnige brief waarin Israël bekritiseerd werd. De brief begon met: Een open brief aan het volk van Gaza, en haalde uit naar Israëls beleid. Dit baarde opzien in de academische wereld en geneeskunde. Artsen en onderzoekers wereldwijs riepen op tot een boycot van het tijdschrift, terwijl sommigen de aandacht vestigden op het doorgaans ‘anti-Israëlische beleid’ van de redactie van het tijdschrift.

  Op het hoogtepunt van de onenigheid nodigde de directeur-generaal van Rambam (prof. Bevar), samen met de directeur van de afdeling medische en onderzoekontwikkeling van het ziekenhuis (prof. Skorecki), de hoofdredacteur van The Lancet uit om de werkelijkheid van Israël met eigen ogen te zien en kennis te nemen van het gezondheidszorgsysteem. Ook een gerontoloog (ouderenarts), professor Clarfield van de Ben Goerion Universiteit in Be’er Sheva, was uitgenodigd.

  Tijdens zijn bezoek bood hoofdredacteur van The Lancet, de Britse arts-professor Horton, verschillende Israëlische artsen zijn excuses aan. ”Er is geen reden voor een BDS-achtige boycot van Israëlische artsen en onderzoekers,” verklaarde hij. Korte tijd na zijn bezoek publiceerde hij een artikel in zijn tijdschrift waarin hij zijn Israël-indrukken weergaf en de medische instituten die hij gezien had, complimenteerde.

  Daar kwam nog bij dat verslagen van debatten waar Horton aan had deelgenomen, gepubliceerd werden in Rambam Maimonides Medical Journal. (RMMJ.org.il) Ook Hortons lezing in Rambam stond in dit door Rambam gesponsorde internationale tijdschrift, dat door vakgenoten wordt beoordeeld en geregistreerd staat in PubMed. Tijdens dat Israëlbezoek besloot Horton om een heel nummer van The Lancet te wijden aan het Israëlische gezondheidszorgsysteem. In mei 2017 kwam dit uit binnen het raam van een wetenschappelijk congres in Tel Aviv dat door veel academische en medische bestuurders bijgewoond werd.

  Ook prof. Afek was aanwezig, destijds plaatsvervangend directeur-generaal van het ministerie van Gezondheid. Het speciale nummer van The Lancet was gepresenteerd tijdens twee andere wetenschappelijke conferenties die in die week gehouden werden in Nazareth en Be’er Sheva. En tenslotte werd het gepresenteerd tijdens een officiële bijeenkomst in de woning van de president van Israël, Reuven Rivlin. Horton, zijn redactionele stafleden en de auteurs van de artikelen in dat speciale nummer, waren daarbij aanwezig.

  Over de auteur