fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Bijna Joods Nieuwjaar

  Julia - 10 september 2018
  De shabbat gaat bijna in, deze week vrijwel direct gevolgd door Rosj Hasjana oftewel Joods Nieuwjaar. Het is dus tijd om flink wat boodschappen in te slaan om deze dagen ‘goed’ door te komen. Met een vriendin wandel ik richting de supermarkt in de buurt. Onderweg groet ik de werknemers van de bakkerij, geef ik mijn kapster een knuffel en zwaai ik even naar de oude mevrouw die altijd op dat ene bankje op de hoek van de straat zit. Gezelligheid kent geen tijd in deze buurt.

  Een dag van vreugde en inkeer

  Het Joods Nieuwjaar is een van de Bijbelse feesten binnen het Jodendom. Het Joods nieuwjaar valt op de eerste en tweede dag van de 7e maand van de Joodse kalender (Tisjri). Omdat de Joodse kalender is gebaseerd op de maanyclus begint nieuwjaar ieder jaar op een andere datum. De schepping van de wereld wordt herdacht. Rosj Hasjana wordt ook wel dag van het bazuingeschal (Jom Teruah) genoemd. Je zult de sjofar dus zeker horen. Rosj Hasjana is een dag van vreugde en een dag van oproep tot inkeer. Vanaf deze dag begint de periode van inkeer tot aan Grote Verzoendag, de meest heilige dag op de kalender van God. Men onderzoekt zichzelf, denkt na over het gedrag van het afgelopen jaar, belijdt schuld aan elkaar, vraagt vergeving en er wordt positief over elkaar gesproken. Er worden ook kaartjes met goede wensen verstuurd.

  We komen aan bij de supermarkt. Vol verbazing kijken we naar de mensenmassa in de supermarkt. Er worden enorme hoeveelheden boodschappen in de karren geladen. Er moeten duidelijk heel wat monden worden gevoed. Vol verbazing sla ik de chaos gade en merk plotseling dat ik mijn vriendin ben kwijtgeraakt. Gelukkig heeft ons Europese uiterlijk ook zo zijn voordelen want door haar lengte steekt mijn vriendin boven iedereen uit. Ze verplaatst zich snel door de supermarkt, enthousiast over alles wat ze rondom zich ziet gebeuren. Iedereen wenst elkaar een goed nieuwjaar en wij doen gezellig mee. Sjana tova!

  De feesten worden heel intens beleefd.

  Vergeving

  Ik sprak met verschillende mensen over wat Rosj Hasjana voor hen betekent en hoe zij hier mee omgaan. Een van mijn vrienden vertelde dat hij de maand voorafgaand aan Rosj Hasjana iedere morgen heel vroeg naar de synagoge gaat om te bidden voor vergeving. Hij neemt dit heel serieus en beleeft deze maand heel intens. Vernieuwing van zijn ziel en een schone start met God is zijn intentie. Een collega van mij vertelde dat zij deze maand over niemand negatief praat. God vergeeft maar de wrok tussen mensen moet door henzelf worden opgelost. Naast vergeving vragen aan God is vergeving vragen aan elkaar erg belangrijk.

  Na zeker een uur in de rij te hebben gestaan om onze ‘feestboodschapjes’ af te rekenen, lopen we richting de uitgang van de enorme shopping mall. Om van de lift gebruik te mogen maken, moeten we onze spullen afgeven en door een detectorpoortje. Veiligheid voor alles in dit land. Wegens gebrek aan tassen lopen wij met losse boodschappen in de hand. Mijn vriendin overhandigt zonder blikken of blozen de prei die wij zojuist hebben gekocht aan de bewaker en zegt: ‘Sjana tova!’ Om ons heen schieten mensen in de lach om dit komische momentje. Een stoere bewaker met een prei in zijn handen is wel erg grappig…

  Het is bijzonder om dit allemaal mee te mogen maken. De feesten worden heel intens beleefd. Op mijn werk ontving het hele verpleegteam een kaartje van de hoofdverpleegkundige met daarop een persoonlijke boodschap. Mensen hechten hier veel waarde aan. Een nieuw jaar, een nieuwe start.

  Over de auteur