fbpx
 • Blije gezichten van de mensen die een voedselpakket krijgen. Voor velen is het leven moeilijk en financieel komen ze nauwelijks rond.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Blije gezichten tijdens Loofhuttenfeest in Oekraïne

  Koen Carlier - 21 september 2018

  Komende zondag begint het Loofhuttenfeest. Het is een Bijbels feest dat een week duurt, waarin het Joodse volk terugdenkt aan hoe zij, na de uittocht uit Egypte, veertig jaar hebben rondgetrokken door de woestijn, zonder een dak boven hun hoofd. Wie al eens in Israël is geweest in die periode, zal het zich vast nog herinneren: overal in het straatbeeld zie je loofhutjes. Op de balkonnetjes van flatgebouwen, nabij de synagogen, in tuinen en parken… Het is een bijzondere tijd waarin de Here Zijn volk wil herinneren om de vertrouwde omgeving te verlaten en de uittocht uit Egypte te herdenken. Het is ook een feest waarin mensen gastvrijheid betonen aan anderen, door hen uit te nodigen om een hapje en drankje mee te komen eten in de loofhut.

  In het boek Zacharia 14 gaat het ook over het Loofhuttenfeest. In vers 16 staat vermeld dat de heidenvolken elk jaar naar Jeruzalem zullen gaan om daar het Loofhuttenfeest te vieren, en dat ze zich zullen neerbuigen voor de Koning, de Heere. In Oekraïne zullen er hier en daar ook loofhutten gebouwd worden, zoals bij de synagogen en de Joodse scholen (zie fotoslider). Ook daar zal jong en oud de lange tocht door de woestijn herdenken, op weg naar het beloofde land.

  Persoonlijke betekenis

  Maar voor de vele Joodse families in Oekraïne die binnenkort voorgoed zullen vertrekken naar Israël, zal dit feest toch een persoonlijke en speciale betekenis hebben: het achterlaten van je vertrouwde omgeving waar je geboren en opgegroeid bent, om dan voorgoed met wat reisspullen de grote reis te maken naar het beloofde land.

  Fotoslider: klik rechts op de foto hieronder om alle foto’s te bekijken!

  Tijdens de periode van het Loofhuttenfeest zullen we hier in Oekraïne, met een groep Nederlanders, Duitsers en één West-Vlaamse rondreizen om speciaal voor de arme Joodse bevolking tijdens het Loofhuttenfeest voedselpakketten in te pakken en uit te delen. Dat doen we op verzoek van de veelal kleine Joodse gemeenschappen. We zullen natuurlijk ook plaatsnemen hier en daar in een loofhut, voor een gezellig samenzijn!

  Joden in Oost-Oekraine hebben het zwaar

  We zijn alvast gestart met het uitdelen van 300 voedselpakketten in het oosten van Oekraïne (zie foto’s). Volgende week gaan we nog eens 1500 voedselpakketten inpakken en uitdelen. Alle producten zijn al afgeleverd en staan nu netjes opgestapeld (zie foto’s). We hebben een extra opslagruimte gekregen van de plaatselijke baptistenkerk.

  Vanuit het oorlogsgebied in oost-Oekraïne zijn de laatste jaren al duizenden Joodse families vertrokken, de meesten naar Israël. Maar nog altijd blijft een groep – vooral ouderen – achter. We hebben het verzoek gekregen om speciaal voor hen tijdens het Loofhuttenfeest vijfhonderd voedselpakketten uit te delen, in samenwerking met de Joodse gemeenschap. Helpt u mee?

  Steun de voedselpakkettenactie.

  Thema

  Over de auteur